EltenLink

#1 stefan

Pojawiła się dziś nowa wersja NVDA 2025.1
Przeklejam skrót z "Co nowego?"

Ta wersja wprowadza pomoc zdalną, która pozwala na kontrolę urządzenia z uruchomionym NVDA przy użyciu innego urządzenia z uruchomionym NVDA.
Ulepszono integrację z SAPI 4, SAPI 5 i głosami Onecore, szczególnie pod względem szybkości reakcji. Sapi 5 obsługuje obecnie podkręcanie szybkości i automatyczne przełączanie języków. SAPI 4 obsługuje obecnie przyciszanie dźwięku, ucinanie początkowej ciszy oraz zapobieganie usypianiu urządzeń audio, na przykład słuchawek Bluetooth.
System automatycznych aktualizacji w add-on store otrzymał kilka ulepszeń. Od teraz można wybrać kanał automatycznych aktualizacji oraz pozwolić dodatkom aktualizować się w tle.
Dodano nowe polecenia służące do ręcznego odświeżania wyniku OCR i przełączania okresowego odświeżania wyników OCR.
Kopiowanie z zachowaniem formatowania jest od tej wersji obsługiwane w Chrome i Edge.
Obsługa pakietów Libre Office i Microsoft Office uległa poprawie, głównie dzięki ogłaszaniu większej liczby skrótów.
Domyślne tablice wejścia i wyjścia brajla są predefiniowane na podstawie języka NVDA. Dodano natywną obsługę dla dotykowego urządzenia graficznego Dot Pad od Dot Inc jako wielowierszowego monitora brajlowskiego. Pojawiło się kilka mniejszych poprawek związanych z obsługą monitorów brajlowskich, szczególnie w zakresie łączności.
Biblioteki LibLouis, eSpeak-NG i Unicode CLDR zostały zaktualizowane. Dostępne są nowe sześciopunktowe komputerowe tablice brajlowskie dla języków Koptyjskiego, Portugalskiego i kompaktowego pisma klinowego.
Ważne uwagi
• Ta wersja nie zapewnia zgodności z istniejącymi dodatkami

2025-06-16 12:03

#2 DJGraco

ZMiany bardzo fajne i na plus w większości.
Nie wiem po jaką cholerę wywalili to logo, które było odgrywane kiedy się uruchamia instalator. To miało taki swój klimacik. A teraz to takie surowe wszystko. Zauważyłem to już kied instalowałem bety, ale myślałem początkowo, że to jakiś błąd tychże.

2025-06-16 16:13

#3 DJGraco

A co do zdalnej kontroli to na razie jeszcze zostaję przy tele_NVDA. Ono ma możliwość przesyłania plików, czego natywna kontrola zdalna nie posiada.
Ale co mogę faktycznie potwierdzić to to, że responsywność wzrosła.

Edited 2025-06-16 16:30

#4 markus1234

Zmiany są bardzo fajne. Na plus zwiększona responsywność przy syntezatorach Sapi 5, Sapi 4 i OneCore. Ale ja mimo wszystko zostaję przy Espeaku. Na minus to wywalenie loga przy instalacji, bo nie wiadomo, czy instalator już się włączył, czy jeszcze nie.

2025-06-16 19:12

#5 balteam

neural voices też są szybsze/

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-06-16 19:35

#6 misiek

A po co komu to logo?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-06-16 19:38

#7 DJGraco

@Balteam, o którym dodatku mówisz? O Sonata neural voices?
Tak na prawdę zmiany tyczą sięwszystkiego. Espeak też jest responsywniejszy, RHVoices też.

Misiek, no to tak na prawdę kwestja gustu. Jedni lubią jak im coś dźwięczy innym nie.

Edited 2025-06-16 20:31

#8 balteam

o gŁosach neural z windowsa, które mi działają przed dodatek nvda, ale niemogę do niego znaleźć linku, jest gdzieś na githubie

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-06-16 20:54

#9 daszekmdn

Ja jakoś nie zauważyłem większej responsywności. Może dlatego, że u mnie to zawsze szybko działało na tym kompie. Może na słabszym sprzęcie to daje realne efekty.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2025-06-16 21:15

#10 fraaneek

Jak uruchomić pomoc zdalną bez dodatków?

Harmonię w domu zapewni akordeon.
2025-06-17 09:30

#11 DJGraco

Menu NVDA, opcje, ustawienia, kategoria zdalny dostęp, i włącz zdalny dostęp oznaczone. Potem standardowo

2025-06-17 10:26

#12 balteam

one core mi nie działają, miałem z nimi problem, zainstalowałem z pliku iso, na poprzedniej działały, no nic, może kiedyś zaczną, ale sporo dodatków nie działa puki co. No albo sązakazane i ręcznie trzeba nadpisywać.
espeak może minimalnie szybszy, ale on i tak był szybki.

2025-06-17 10:52

#13 balteam

dobra, działają, no ale i tak bardziej dla testu je sprawdzałem, dalej robią zbyt długie pauzy po kropkach ito mega spowalnia.
niestety neural voices wtyczka nie działa.
ps. jednak espeak jest widocznie responsywniejszy przy przeskakiwaniu po stronach, szybciej reaguje na strzałki,ale taki one core i tak wolniejszy sporo.

Edited 2025-06-17 11:05

#14 stefan

pojawiła się dziś wersja 2025.1.1 zawierająca drobne poprawki.

2025-06-17 12:44

#15 Ryba

taa musieli popsuć nie dzała głosy Vocalizer-Expressive2 i musiałem zrucić nvda 2024

2025-06-20 17:42

#16 misiek

Na Androidzie też żyje ledwo co, mają w cipie.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-06-20 19:52

#17 DJGraco

Sterownik nie jest przepisany. Vocalizer 5.5 także nie działa, ale Rui już nie przepisze sterownika, chyba, że ktoś inny się podejmie próby.
2024 to ostatnia wersja z głosami Automotive jak ktoś korzystał

2025-06-20 20:31

#18 Ryba

aa szkoda :( jestem słabo słyconczy zlamnie głość zosia jest najlepsa jest wyrazna i kozystam iphone

2025-06-20 21:33