morpheem, strona z ai do nauki języków
Back to Inne#1 balteam
Witajcie, nie wiem na ile jest to sensowne, ale podrzucam, sam pomysł jest ciekawy.
Jest sobie stronka morpheem, możemy wrzucać sobie sami teksty na stronę i potem je czytać, jeśli nie znamy danego słowa, to klikamy w nie enterem, słowo zapisuje się do powtórek, te słowa, które nie klikniemy automatycznie system uzna za znane. Można jeszcze testem sobie oszacować słownictwo.
No i w ten sposób ai zlicza jakie słowa znamy, a jakich nie.
Jeśli już jest kilka słów, których nie znamy, ai może np. wygenerować nam tekst, w którym się one będą pojawiać, zerknijcie do linku pokój czytania czy jakoś tak.
Możemy też wejść do pokoju nauki i w nim będziemy robić różne ćwiczenia. W ustawieniach możemy wybrać jak dużo ma być pisania, mówienia lub czytania.
Sama idea klikania w słowa i w ten sposób szybkiego podglądu znaczenia, podoba mi się. Widzący mają do tego celu np. wtyczkę readlang.
Co do wad morpheem, jest to, że każde słowo w tekście jest oznaczone jako przycisk, zdsr nie czyta przycisków i aktualnie sobie z nim chodzę po stronie, w nvda możemy sobie ustawić w słowniku, aby słowo przycisk w ogóle nie czytał, innego sposobu nie znam na normalne czytanie za pomocą nvda.
Morpheem jest napędzany jakąś ai, co oznacza, że np. nie wiem na ile to co jest w stanie strona wygenerować, faktycznie jest na dłuższą metę przydatne do nauki, pewnie uczenie się angielskiego da najlepsze wyniki, ale jest tam jeszcze kilka innych języków np. hiszpański, niemiecki, Koreański, rosyjski. Jak ktoś dołączy do discorda to może mieć wpływ na rozwijanie apki, autor dodaje na życzenie nowe języki, chyba napiszę i potestuję to na czeskim.
#2 balteam
No i autor jest skory do poprawek, teksty w pokoju czytania już powinny działać normalnie z nvda.