EltenLink

Polska pogoda - najbliższa prawdzie wtyczka pogodowa dla NVDA

Back to Powiadomienia o dodatkach i nie tylko

#1 daszekmdn

Stwierdziłem, że się z Wami tym podzielę.
Jest to wtyczka pokazująca dokładną nieprzekłamaną pogodę dla popularnych Polskich miast bazująca na api IMGW.
Umożliwia ona sprawdzenie pogody dla dowolnego z aktualnie publikowanych w API miast.
Jeśli naszego miasta nie ma na liście, należy wybrać to, które położone jest najbliżej naszej lokalizacji.
Napisana z GPT, bo sobie go ładnie wyćwiczyłem pod addony, gdyż nie lubię tego jadowitego pytona.
W czym jest lepsza od Weather Plus jeśli jeszcze istnieje i się rozwija?
Weather plus korzysta z jakiegoś zagranicznego serwisu pogodowego, a tu?
Aktualne dane pogodowe wraz z listą miast, pobierane są z oficjalnego API udostępnionego przez instytut badań meteorologicznych. Dzięki temu są one bliższe prawdzie, gdyż odbierane prosto z Polskich stacji pogodowych rozmieszczonych w różnych częściach kraju.
W ustawieniach możemy również zdefiniować najbliższe nam miasto i uzyskiwać dla niego pogodę jednym skrótem klawiszowym, bez konieczności wybierania go z listy.
Skróty klawiszowe możemy dowolnie modyfikować w Ustawienia NVDA/Zdarzenia wejścia.
Tekst wyświetlany jest w polu wielowierszowym tylko do odczytu, pozwalając na łatwe kopiowanie potrzebnej nam informacji.
Na chwilę obecną umożliwia sprawdzanie wyłącznie aktualnej pogody, ale w przyszłości dodana zostanie możliwość sprawdzenia prognozy na nadchodzące dni.
Więcej informacji, oraz listę skrótów znajdziecie w pomocy wtyczki.
Mam nadzieję, że komuś się przyda. Napisałem jak zawsze dla siebie i dzielę się przy okazji, więc zalecam odpuszczenie sobie komentarzy, że przecież są inne addony, Google, Onet i takie tam, bo wiem i jakoś mi to zwisa. Nie takie bezsensowne wtyczki ludzie pisali i publikowali w oficjalnym addon store.
Zachęcam do dzielenia się uwagami, sugestiami i wszystkim, czym tylko chcecie.
Pobierz:
https://pixeldash.pl/programy/pogoda.html

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2025-04-13 10:22

#2 misiek

Dzięki

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-04-13 20:04

#3 misiek

Nie pobiera się.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-04-13 20:06

#4 Adasadula

Jakieś krzaki tylko wyświetla

-- (daszekmdn):
Stwierdziłem, że się z Wami tym podzielę.
Jest to wtyczka pokazująca dokładną nieprzekłamaną pogodę dla popularnych Polskich miast bazująca na api IMGW.
Umożliwia ona sprawdzenie pogody dla dowolnego z aktualnie publikowanych w API miast.
Jeśli naszego miasta nie ma na liście, należy wybrać to, które położone jest najbliżej naszej lokalizacji.
Napisana z GPT, bo sobie go ładnie wyćwiczyłem pod addony, gdyż nie lubię tego jadowitego pytona.
W czym jest lepsza od Weather Plus jeśli jeszcze istnieje i się rozwija?
Weather plus korzysta z jakiegoś zagranicznego serwisu pogodowego, a tu?
Aktualne dane pogodowe wraz z listą miast, pobierane są z oficjalnego API udostępnionego przez instytut badań meteorologicznych. Dzięki temu są one bliższe prawdzie, gdyż odbierane prosto z Polskich stacji pogodowych rozmieszczonych w różnych częściach kraju.
W ustawieniach możemy również zdefiniować najbliższe nam miasto i uzyskiwać dla niego pogodę jednym skrótem klawiszowym, bez konieczności wybierania go z listy.
Skróty klawiszowe możemy dowolnie modyfikować w Ustawienia NVDA/Zdarzenia wejścia.
Tekst wyświetlany jest w polu wielowierszowym tylko do odczytu, pozwalając na łatwe kopiowanie potrzebnej nam informacji.
Na chwilę obecną umożliwia sprawdzanie wyłącznie aktualnej pogody, ale w przyszłości dodana zostanie możliwość sprawdzenia prognozy na nadchodzące dni.
Więcej informacji, oraz listę skrótów znajdziecie w pomocy wtyczki.
Mam nadzieję, że komuś się przyda. Napisałem jak zawsze dla siebie i dzielę się przy okazji, więc zalecam odpuszczenie sobie komentarzy, że przecież są inne addony, Google, Onet i takie tam, bo wiem i jakoś mi to zwisa. Nie takie bezsensowne wtyczki ludzie pisali i publikowali w oficjalnym addon store.
Zachęcam do dzielenia się uwagami, sugestiami i wszystkim, czym tylko chcecie.
Pobierz:
https://pixeldash.pl/programy/ppf/polskapogoda.nvda-addon

--

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2025-04-13 22:57

#5 fraaneek

https://pixeldash.pl/programy/ppf/ i tam na liście znajdź plik polskapogoda.nvda-addon
Miasto do wyboru w ustawieniach, polska pogoda.
Skrót iście macowski. Mając Caps jako nvda trzeba się nagimnastykować. Do przyzwyczajenia lub zmiany.
Dzięki.

Harmonię w domu zapewni akordeon.
2025-04-14 10:05

#6 daszekmdn

Nie wiem dlaczego tak jest, ale z niektórymi plikami na serwerze mi tak robi. Zaktualizowałem linka.
Skrót trudny dla tych, którzy nie używają capslocka jako NVDA, ale dla użytkowników Capslocka jest bardzo przyjazny.
W zasadzie też łatwy do naciśnięcia shift+ctrl+nvda prawą ręką, W lewą.

Edited 2025-04-14 15:47

#7 misiek

O i teraz jest.

2025-04-14 19:14

#8 daszekmdn

Nowa wersja V0.2.
Dodano:
Od teraz kierunek wiatru podawany jest w czytelnej dla każdego formie słownej miast liczbowej jak dotychczas np. Północno-zachodni. Do tej pory podawany był np tak: Kierunek wiatru: 300.
Poprawiono:
Lista rozwijana umożliwiająca wybór domyślnego miasta dla szybkiego sprawdzania jest od teraz poprawnie zaetykietowana.
Strona domowa linkuje do strony dodatku.
Link do pobrania tożsamy co w pierwszym poście.

Edited 2025-04-22 22:01

#9 misiek

Ja jednak poczekam aż będzie dziesięciodniowa przykładowo.

2025-04-23 02:00

#10 DJGraco

Super wtyczka!
Dzięki!

2025-04-27 14:55