Mac book pro 16 inch, 2019 A 2141 I9 16 gb 1 tb RX 5500M
Back to Archiwum#1 pates
Witam! Do sprzedania posiadam laptop firmy Apple, mianowicie Mac book pro 16 calowy, roznik 2019. Tak na prawdę najmocniejszy z tych jeszcze intelowskich maców mobilnych nie liczmy modelu z 2020 roku ponieważ tam były procesory niskonapięciowe.
Urządzenie posiada 16 calową matrycę Retina, czyli o rozdzielczości specyficzne 2K nie jestem w stanie podać tego w pikselach w tym przypadku. W każdym bądź razie ekran jest błyszczący z powłoką antyodblaskową.
W aluminiowej obudowie mieszka ośmiordzeniowy, szesnastowątkowy procesor Intel core I 9 9980H pracujący z bazowym zegarem 2.3 ghz, potrafiący rozpędzać się nawet do 5 ghz. Wspiera go 16 gb pamięci ram ddr 4 2666 mhz wlutowanej w płytę, 1 tb dysk ssd także wlutowany, bazujący na PCIE wg specyfikacji Apple, oraz dedykowany układ graficzny AMD Radeon RX 5500M z 8 gb własnej pamięci gddr6.
Multimedia obejmują 3 mikrofony, 6 głośników, kamerkę face time camera jak chodzi o to, co jest wbudowane, natomiast oczywiście mamy także złącze 3,5mm Jack dla mikrofonu i słuchawek albo samych słuchawek, albo samego mikrofonu, wedle uznania.
Łączność zaś obejmuje Wi-Fi 5, Bluetootha 5.0, 4 porty usb c thunderbold 3 pozwalające ładować laptopa czy będące po prostu złączami do transferu danych etc, oraz wspomniane wcześniej złącze audio.
Klawiatura tego modelu jest bardzo wygodna, nożycowa z wydzielonymi strzałkami i niestety touchbarem którego osobiście nie lubię, dobrze że escape oraz włącznik swoją drogą z touch id są wydzielone. Używać się da, pewnie jest to jakoś przydatne, ale ja tam touchbara nie lubię.
Touchpad duży i jak to w mac os przydatny też i dla nas, z haptyczną reakcją zwrotną, multi touch itd.
System audio, czyli wspomniane wcześniej 6 głośników sprawuje się na prawdę dobrze. Dźwięk z laptopa jest jednym z lepszych jakie można wycisnąć z tak cieniutkiej obudowy, mogę jakieś nagrania porobić choć to nie odda pełni wrażeń, ale jakoś może przybliży to, co sprzęt potrafi.
Stan całości oceniam na bardzo dobry, może jakieś maleńkie ryski są ale to trzeba być tak jak ja pedantem żeby to zauważyć, technicznie też wszystko jest dobrze. Jest niestety pewien problem, a mianowicie bateria. Sytuacja jest specyficzna dla Appla, ponieważ bateria jest w dobrym stanie, nie ma nawet 50 cykli. No ale niestety jakoś się zablokowała i trzeba ją odblokować. Wiem że jest to do zrobienia, że wymiana nie jest konieczna, no ale niestety nie powiem z czym się to je, bo po prostu nie wiem. Na zasilaczu minimalnie 96 watowym wszystko działa jak powinno w systemie mac os sequoya, który oczywiście jest zainstalowany i gotowy do działania.
Laptop sprzedaję bez zasilacza i opakowania z racji braku takowych, ładowarka 100 watowa z power delivery da mu radę, sprawdzane na u green nexode air.
Wszyscy raczej wiemy, jak jest ze wsparciem intelowskich maców przez Appla. Na dzisiejszy dzień sprzęt jest aktualizowany, nie zacina się, działa ładnie i płynnie, jest to jakby nie patrzeć ostatni bardzo dobry mac na procesorach x 86 z tych większych, potężniejszych.
Chciałbym za niego dostać okolice 1500 zł, ale jak macie lepsze propozycje no to oczywiście słucham, jestem otwarty na takowe.
#2 misiek
Jak ma się dźwięk do ft530? Pół spam, pół serio.
#3 pates
Totalnie inna klasa, inny typ sprzętu. Jak chcesz do czegoś poruwnywać to dokoksowany s 24 plus, zahaczający o bose soundlinka micro i to z dużym spokojem nawet go bijący w sumie.
#4 misiek
Jakby to, s24 do ft530 brakuje w chusteczkę i troszeczkę. Czyli pewnie będzie coś w stylu mojej Toshiby, czyli co najwyżej zbliży się do Sony piłki czy tak?
#5 djdenismusic
Inna sprawa, że taki mac na intelu się praktycznie nie opłaca, bo w tym, albo w przyszłym roku te intelowe maki tracą wsparcie, co oznacza brak jakichkolwiek aktualizacji. Ps. Core pather tu nie pomoże :P
#6 pates
@Misiek powiedziałem że totalnie inna klasa sprzętu. Dla mnie przebija te zabawki, ale to jest inna klasa sprzętu i inaczej na to trzeba patrzeć.
@Denis zabawa systemami heh to dalej będzie się dało robić.
#7 pates
Nieaktualne.