Rok 2024
Back to EltenLink#1 pajper
Nie będę ukrywał, że dla mnie prywatnie był to rok bardzo ciężki. Można odnieść wrażenie, że dla Eltena również, choć w statystykach, które zaraz wrzucę, zobaczycie, że to zależy od kategorii.
Na pewno spada zainteresowanie forami, a i blogi niezmiennie pikują w dół, ale w pozostałych kategoriach nie jest tak ciemno.
Niestety zwolnił też rozwój Eltena z braku mojego czasu. Zacząłem prace nad nową stroną i wciąż gdzieś tam w tempie żółwia idą prace nad aplikacją mobilną.
Mimo wszystko są pozytywy, które już od razu wrzucam, czyli Elten w liczbach w 2024. :)
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#2 pajper
Elten w liczbach
1.
Wiadomości prywatne nadal zyskują na popularności, choć już nie tak dynamicznie. W 2024 roku napisaliśmy ich 2122676 w porównaniu do 1976751 w roku poprzednim. Jest to wzrost o 7 procent.
Jeśli chodzi o konwersacje grupowe, znowu mamy lekki wzrost, ale tym razem symboliczny, 119314 wiadomości w grupach wobec 110242, czyli więcej o 8 procent.
W zeszłym roku pisałem, że popularność wiadomości głosowych odbiła się od dna, ale w tym zanurkowała na łeb na szyję, z 8920 do 5625.
2.
Aktywność na forach spadła bardzo, co widać i czuć. Co ciekawe ten trend nastąpił pod koniec roku, na wysokości maja wydawało się, że padnie rekord, a potem...
W każdym razie na grupach rekomendowanych pojawiło się 23650 wpisów, w porównaniu do 44039, to spadek o 47 procent. Wpisy te zostały napisane przez 411 unikalnych autorów (wobec 430 w roku poprzednim).
Spadła także ilość wpisów w grupach nierekomendowanych, z 35492 do 15496 (spadek o 77 procent).
Tradycyjnie przygotuję też na dniach dane tylko dla polskich forów.
3.
Popularność tablicy utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Pojawiło się 4337 wpisów, w porównaniu do 4543 w poprzednim roku (spadek o 4 procent) i 9529 odpowiedzi w porównaniu do 9559 (spadek o niecałe pół procenta).
4.
Rozmowy głosowe notują bardzo duży wzrost popularności, z 54753 w roku 2023 do 72237 (wzrost o 31 procent).
Przynajmniej jedną taką rozmowę odbyło 999 użytkowników w porównaniu z 861, zaś przynajmniej 10, 498 wobec 396.
5.
Konanie blogów jest procesem niezmiennym, mieliśmy 1831 wpisów w porównaniu z 2161, to spadek o 15 procent.
#3 pajper
Wzrosła też popularność konferencji, ale trudno znaleźć dobrą liczbę do porównania tego. Tak czy siak chwilami mieliśmy na serwerze jednocześnie 16 aktywnych kanałów, a rekord to razem 28 użytkowników na jednym kanale. Są kanały, na których jest przynajmniej dwóch użytkowników przez 60 procent czasu.
Choć warto zauważyć, że to wszystko generuje zagranica, w Polsce konferencje są martwe.
#4 daszekmdn
Bo w Polsce dobrze trzyma się Teamtalk i serwery prywatne. Za granicą niby też, ale tam jest więcej ludzi ogólnie.
#5 balteam
widać, że brakuje nowej krwi i ciekawych nowych grup. Chya duży skok może dać teraz tylko mobilka. Wtedy głosówki z miliony trzasną na lajcie.
#6 pates
Strona też jest powodem, teraz jej nie ma i mnie też to trochę życie utródnia z uwagi na mój rytm dnia.
#7 daszekmdn
Strona już jest wstępnie.
#8 Julitka
Wiecie, ta wstępna strona to tak raczej hipotetyczna, pajperowi, myślę, czasu nie przybędzie. Jeśli mobilka rozwija się wolno, to co dopiero strona.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#9 pajper
Zostałem poproszony o jeszcze dwie statystyki.
1. Ilu użytkowników ma zarchiwizowane konto?
To trudne pytanie, bo odpowiedź zależy od kryterium. Mamy 45 zarchiwizowanych kont, ale większość to konta testowe albo wręcz założone w przededniu archiwizacji.
Jeśli pytanie zadamy tak: "Ile mamy zarchiwizowanych kont, które założono przynajmniej miesiąc przed udostępnieniem tej funkcji i które napisały choć 10 wpisów na forum?" to odpowiedź brzmi 16.
2. Ilu użytkowników "bawi" się w archiwizację kont?
Celowo napisałem o zabawie, bo siłą rzeczy wielu tę funkcję testowało. Jako kryterium założyłem więc, że między zarchiwizowaniem konta, a jego odarchiwizowaniem musi minąć przynajmniej 10 dni. Wtedy odpowiedź wynosi 57 kont, w tym niektóre archiwizowane po 5 razy.
Jeśli skrócimy odstęp do 5 dni, liczba wzrośnie do 71.
#10 Julitka
Czyli dużo ludzi odchodzi na dni kilka, żeby nie powiedzieć - na pokaz. Nic się nie zmieniło poza szacowną adnotacją przy nicku.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.