Maszynki do golenia
Back to Życie codzienne niewidomych#181 Piotr
W Twojej, a to znaczy w jakiej?
-- (pates):
W mojej też się da.
--
#182 misiek
Ostatnio miałem okazję taką się pobawić. Ich minus jest taki, że w ogóle nie goli dłuższego zarostu. Trzeba najpierw przyciąć czym innym i dopiero tą dalej jechać, więc dla mnie odpada.
-- (Piotr):
Ja cały czas się nad tą barberską zastanawiam.
Golę się obecnie braunem s3 właśnie i poprawiam gilette pro glide power, ale to od pewnego czasu, bo nie mogłem się przekonać do ostrzy, nie lubię tego efektu ścinania. Na szczęście wersja power ma taki mały silniczek, który troszkę ten nieprzyjemny efekt niweluje.
Aaa, no i minus barberskich, nie można się golić z pianką, a to mi w Braunie, jak i we wcześniej posiadanym philipsie hq 7310 bardzo odpowiada.
--
#183 pates
@Piotr braun cooltec 4s
#184 misiek
Ale, czy ty się w ogóle golisz?
-- (pates):
@Piotr braun cooltec 4s
--
#185 tajan1991
Ja spróbowałem odpalić mojego filipsa jakiegoś i nic. To znaczy wogule nie radzi sobie ze mną totalnie. Nic nie bierze.
Zanim zacząłem golić się żyletkammi to brał, teraz już nie. To bardzo ciekawe.
#186 misiek
Pewnie masz tempe głowice.
-- (tajan1991):
Ja spróbowałem odpalić mojego filipsa jakiegoś i nic. To znaczy wogule nie radzi sobie ze mną totalnie. Nic nie bierze.
Zanim zacząłem golić się żyletkammi to brał, teraz już nie. To bardzo ciekawe.
--
#187 Lowca_Androidow
Poza tym należy rozróżniać jakiegoś tam Phillipsa, a serię 5000 i wyżej,bo 5000, a 9000 to przepaść jeśli chodzi o dokładność golenia.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#188 pates
Golę się tak raz na tydzień
#189 Lowca_Androidow
Gdybym ja chciał golić się raz na tydzień to żadna maszynka elektryczna nie dałaby rady :D
Na dobrą sprawę powinienem golić się dwa razy dziennie.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#190 misiek
Znam kogoś takiego i nie zazdroszczę.
-- (Lowca_Androidow):
Gdybym ja chciał golić się raz na tydzień to żadna maszynka elektryczna nie dałaby rady :D
Na dobrą sprawę powinienem golić się dwa razy dziennie.
--
#191 Piotr
Oooo, to na szczęście ja mogę golić się nie tak często.
Co do długości zarostu, to mój Philips radził sobie spokojnie z kilkudniowym, nawet takim za który już można było pociągnąć, natomiast braun najzwyczajniej ten zarost szarpie, więc, żeby golić się nim, muszę najpierw skrócić go trymerem, a na takie 100 procent gładko, także na szyji, bo tutaj największe są problemy, to już oczywiście Gilette.
#192 Numernabis
Ja posiadam Philips S5589-38 SkinIQ, jest świetna, ten czujnik SkinIQ naprawdę robi dobrą robotę. Golarka goli bez poczucia szarpania jak ot miało miejsce we wcześniejszych modelach, około 2 minuty i jestem ogolony, świetnie radzi sobie z szyją i okolicami grdyki, dla mnie bomba. 60 minut golenia to na jednym naładowaniu póki co powinno wystarczyć na miesiąc golenia :)
Aha, ma już zintegrowany trymer, Philips w końcu wrócił do trymerów, był czas, że zniknęły z maszynek, trzeba było ściągać głowicę i zakładać taką z trymerem to było uciążliwe, ale to rpzez konstrukcję maszynek, teraz wrócili do bardziej prostych kształtów i całe szczęście, to pozwala na umieszczenie trymera. Trymer bardzo dokładny, przy nosie lubią być takie malutkie sterczące i kłójące włoski, można maszynką się nieco pogimnastykować, ale trymer świetnie je obcina.
Czas ładowania 1 godzina, 5 minut szybkiego ładowania i mamy jedno golenie, niestety jednyna wada to nie wydaje żadnych dźwięków jak to robi np. Braun seri 4, Philips jako jedyny z dźwiękami to seria Prestige, ale to koszt około 1800 zł, a ta to 530 zł.
#193 tajan1991
no ja dokupiłem sobie maszynkę muhle r41, opakowanie żyletek peather i maszynkę mercur futur.
#194 misiek
Ale jakich dźwięków? Po co ci dźwięki w maszynce? Ja nawet zdobyłem radiomagnetofon na sprzedaż swoją drogą, który ma dźwięki klawiszy takie pikanie przy sterowaniu. Po co to i na co to nie wiem.
#195 tajan1991
a i zapomniał bym
do tego dokupiłem krem przed goleniem proraso niebieski, krem do golenia proraso z tej samej linii i wode po goleniu też proraso ale zieloną.
#196 tajan1991
mam też nowy pędzel z borsuka.
#197 Numernabis
Miśku, dźwięk sygalizujący, że akumulator jest na wyczerpaniu i pozostało na jedno golenie, wiesz wówczas, że należałoby naładować golarkę. Inne są zbędne choć Prestige ma dźwięk wymiany głowicy, że należy już wymienić, że należy czyścić itp, można zerować te informacje, na tych mi nie zależy, ale sygnał o kończącym się akumulatorze to wygoda.
Tak samo, jak zapomnisz naładować i bateria jest słaba to przy uruchamianiu golarki jest dźwięk, że akumulator jest słaby.
#198 misiek
Ok i to jest argument, o którym nie pomyślałem, dlaczego sam nie wiem. Apropo jeszcze wymiany głowic, folii etc gdzie można dostać dobre akcesoria? Ja gdy jeszcze miałem Philipsa wymieniłem głowice na jakieś zamienniki, ale jakość szkoda gadać. Aktualnie Panasonic czeka na wymianę folii i nie wiem, czy nie kurde baterii. Szkoda mi jej, bo póki działała byłem z niej mega zadowolony.
#199 Numernabis
Ja kupuję jedynie na głównej stronie Philipsa, kumpel mi doradził i pokazał sam używa Philipsa.
#200 misiek
I po ile mają te głowice?