EltenLink

Niższy wymiar kary za pozbawienie życia niż za kradzież, absurdalne polskie prawo

Back to Inne

#1 Numernabis

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-12-10 23:52

#2 Zuzler

No faktycznie, dawno się tu nikt z nikim nie pokłócił.

2024-12-11 00:15

#3 kitajec

Akurat Dziki Trener nie jest raczej autorytetem w jakichkolwiek sprawach związanych z prawem.

2024-12-11 20:48

#4 Numernabis

A co tutaj do rzeczy ma autorytet w sprawie prawa, wiedza o prawie itp?
Przecież hodzi o suche fakty, facet zabił rowerzystę na drodze i dostał za to 3 lata, nie powinno być go na drodze skoro nie miał ważnego prawa jazdy, do tego gadał przez telefon w czasie jazdy co w polskim prawie jest zabrionione, próbował zbiedz z miejsca wypadku, to kolejne rzestępstwo, nie udzielił pierwszej pomocy tu kolejne złamanie prawa i tylko 3 lata, a dwoje ludzi przyłapanych na kradzieży i grozi im aż 15 lat, a gość, który złamał przepisy ruchu drogowego przekraczając prękdość dwukrotnie i zapylał250 km/h stwarzając zagrożenie dla uczestnikó ruchu i stało się, zabił troje ludzi, i zbiegł z miejsca wypadku i jemu grozi do ośmiu lat więzienia, pozbawił życia 3 ludzkie istnienia i tylko 8 lat maksymalnie ma otrzymać kiedy złodziej aż 15 lat?
Nie trzeba być znawcą prawa, aby dostrzec tutaj niesprawiedliwość prawną.

Zuzler, a dlaczego zaraz ktoś ma się kłócić?
Temat jak każdy inny.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-12-11 23:53

#5 cinkciarzpl

No straszne. I co w związku z tym? Abstrachując od tego, że jeden youtuber jeszcze nie jest żadnym źródłem informacji to co to ma wspólnego tak w zasadzie z naszymi sprawami?
Tzn ja rozumiem, że tu akurat pojawiają się różności, ale na bogów. Jakiś cycek z youtuba coś palnął, a ty lecisz z tym od razu wszędzie to jeszcze tam, gdzie akurat pojęcie o prawie jest raczej słabe, nikt samochodem raczej nie jeździ z powodów oczywistych więc śmiem twierdzić, że chodzi o czyste emocje i klepania w klawiaturę dla samej jeno przyjemności klepania.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Edited 2024-12-13 09:11

#6 Numernabis

To są informacje, które można samemu wygooglować, a sprawa pirata z autostrady, który uciekł do emiratów jest głośna od podajże roku, jak nie dłużej.
Rozmawiamy tu kurwa o burakach i innych pierdołach więc czym się różnią tamte posty od tego?
Nie wspomnę o księdze zażaleń gdzie naprawdę jak się niejeden post przeczyta to ręce opadają.
Nie chcesz się wypowiadać, nie interesuje Cię temat to po co klepiesz w klawiaturę?

2024-12-13 18:08

#7 MarOlk

Pal licho z kitajcowymi multikontami. Nie wysokość kary, ale nieuchronność czyni karę skuteczną.

2024-12-13 21:58

#8 cinkciarzpl

Tak jak napisałem, pojawiają się tu dyskusje o cebuli i tu się zgadzam, lecz nie mam nic przeciwko temu. Księgi są właśnie po to, by każdy se napisał co mu w duszy gra i nic nam do tego jak to robi.. Zastanawiam się tylko, co jest w tych wypadkach innego od wielu innych, które wydarzają się każdego dnia, że aż tak bardzo ciebie to poruszyło oprócz ewidentnie emocjonalnego przekazu na tym shorcie? Przecież człowiek, który dostaje wyrok 20 lat, wychodzi kompletnie niedostosowany do życia, jeśli w ogóle wyjdzie, całe życie ma zmarnowane. Czy na prawdę tego właśnie chcemy? Za telefon w trakcie jazdy? Wiadomo chociaż, czy po prostu koleś przewijał tiktoka czy np jechał gdzieś pilnie i pisał właśnie w tej sprawie?

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Edited 2024-12-15 06:23

#9 Numernabis

Nie chodzi o te wypadki, ale o zestawienie wymiaru kary, podane są dwa wypadki śmiertelne, oba były z winy kierowcy, brak ważnego prawa jazdy, nie powinien być na drodze, rozmawiał w czasie jazdy przez komórkę, to też niedozwolone, próbował zbiedz z miejsca wypadku, to również karale, nie udzielił pierwszej pomocy, to równieżpodlega karze, a jednak dostał jedynie 3 lata mimo, że rowerzysta zmarł.
Kolejny przypadek pirata z autostrady, jechał ponad 250 km/h, przekroczył dozwoloną prędkość dwukrotnie, zabił troje ludzi, nie udzielił pomocy po wypadku, zbiegł zmiejsca wypadku i grozi mu jedynie 8 lat maksymalnie 8 lat, a dwoje złapanych w porównaniu z tymi śmiertelnymi wypadkami tylko kradli pieniądze i grozi im po 15 lat, dwukrotnie tyle co gościowi, który zabił troje ludzi i uciekł do Emiratów.
Tak, są inne i wiele wypadków śmietelnych, ale z różnych przyczyn, wypadki śmiettelne spowodowane brawurą, jazdą po pijakiu itp powinny być traktowane jak zabójstwo, gość jadąc ponad 250 km na godzinę nświadomie narażał życie innych i doprowadził do śmieric trójki ludzi, to tak jakby ich zabił z premedytacją, a grozi mu zaledwie 8 lat czyli po około 2,5 lat na osobę, maskakra i o to mi w tym przykładzie chodzi, a nie konkretnie o te dwa wypadki i kradzież, chodzi o zestawienie, porównanie wyroków, absurdalność prawa.
Chcesz kogoś zabić wsiadasz w auto i go śmiertelnie potrącasz, wcześniej włączasz komórkę, dzwonisz do znajomka i awijasz o pierdołach, zabijasz gościa i dostajesz 3 lata, za wypadek śmiertelny z Twojej winy, jeśli jednak podejdziesz do gościa i wsadzisz mu nóż w plecy dostaniesz dożywocie, skutek ten sam, a wymiar kary jakże różny.

2024-12-15 11:29

#10 cinkciarzpl

Mają niby wprowadzić nowy paragraf zabójstwo drogowe. Ale szczegułów nie znam.

2024-12-16 12:57

#11 Numernabis

Tak, wiem, ale do tego jeszcze długa droga, ale mam nadzieję, że to nastąpi prędzej niż później, co powinno i tak być już dawno wprowadzone.

2024-12-16 15:23

#12 MarOlk

Jak na razie nie potrafimy egzekwować skutecznie zakazu prowadzenia pojazdów, stąd są łapani kolekcjonerzy posiadający kilka takich, często dożywotnich wyroków. Niestety często są łapani za późno...

2024-12-16 19:28

#13 Numernabis

Dlatego zamiast zakaz prowadzenia pojazdu powinien być zamieniony na karę pozbawienia wolności za popełnione przestępstwo.

2024-12-16 23:36

#14 MarOlk

Raczej za złamanie zakazu prowadzenia

2024-12-17 13:54

#15 Numernabis

No nie o to mi chodziło, bo teraz jak złapią kogoś pijanego to dostaje zakaz prowadzenia pojazdu, a powinien być zamykany, bo to powinno być kwalifikowane jako przestępstwo.
Teraz zabierają prawo jazdy, a gość śmiga bez prawka.

2024-12-17 15:31

#16 Numernabis

Tak samo jak głupotą jest dopuszczać ludzi na skuterkach od 18 roku życia tylko na dowód osobisty, a gdzie jakikolwiek dokument potwierdzający znajomość przepisów ruchu drogowego?
Rowery śmigają po ulicach i też bez jakiegokolwiek udoumentowania o znajomości tych przepisów, dawniej to przynajmniej trzeba było mieć kartę rowerową, a tą żeby otrzymać trzeba było zdać egzamin ze znajomości przepisów ruchu drogowego no i oczywiście ze znajomości znaków drogowych.

Edited 2024-12-17 15:33

#17 MarOlk

Skutery na dowód to obecnie do któregoś rocznika (prawo nabyte). Młodsi na kategorię AM.

2024-12-17 15:35

#18 Numernabis

Nie do końca tak jest, bo jest luka, która niestety jest jakimś absurdem.

cytat:
Bez prawa jazdy skuterem do 50 cm3  mogą poruszać się tylko osoby, które ukończyły 18 lat przed 19 stycznia 2013 roku, czyli urodziły się przed 19 stycznia 1995. Ważne: dotyczy to tylko skuterów o pojemności skokowej do 50 cm3 – na większe skutery zawsze konieczne jest prawo jazdy. 

Czyli gość, ktory ma 30 lat, a nigdy nie robił prawa jazdy i nie ma pojęcia o przepisach ruchu drogowego może wsiąść na skutero pojemności do cm3 i śmigać po ulicach.

2024-12-17 16:40

#19 MarOlk

Na motorower jednym słowem. Tak, budzi to moje pewne wątpliwości. Wg przepisów prędkość maksymalna takiego motoroweru to 45 km/h, jak jest w rzeczywistości to insza inszość, bo pewnie większość ściąga kagańce ze sprzętów.

2024-12-17 16:43

#20 MarOlk

Ale zobacz to, tu dopiero absurd na absurdzie, absurdem pogania : https://www.youtube.com/watch?v=naA2pDKohjo

2024-12-17 16:45