factorio access mod dostępnościowy do factorio
Back to Nowości#1 mojsior
Rozwalił się nam statek przez jakiś wybuch, a my musimy stworzyć rakiete i odtworzyć ten statek.
Factorio to taki powiedzmy symulator fabryki, w którym naszym celem jest tworzenie maszyn, których zadaniem jest wydobywanie surowców ale i nietylko, bo możemy mieć podajniki wszelakie, które nam będą wydobywać surowce przekazywać na przykład do pieca.
Generalnie naszym zadaniem jest tworzyć różne linie produkcyjne, które w późniejsjzym czasie odblokowują nam nowe technologie.
Gra jest bardzo mocno zaawansowana i mogę powiedzieć ze nie jest łatwa.
Na całe szczęście mod factorio access, który rozwijany jest już chyba od lat doczekał się solidnego tutoriala .
Co ciekawe w grze musimy ustawiać maszyny koło siebie tak, aby wyloty tych maszyn się stykały ze sobą tak, aby mogły się nawzajem uzupełniać i nawet to mod odczytuje, w sensie jak maszyny są względem siebie odwrócone i jeżeli je odwrócimy tymi lejami poprawnie to otrzymujemy informacje o tym że np podajnik przekazuje rudę miedzi z wiertnicy górniczej do pieca.
Sytuacja wygląda tak, że gra jest po polsku ale oczywiście mod jest po angielsku ale nie widzę przeszkód, żeby sobie tutorial robić z tłumaczem.
Teraz co do zakupu tej gry, to nie jest tak źle jak by mogło być i osoby, które mają problem z pieniędzmi czy kupowaniem mogą zdobyć tą grę hehehe na różne fajnie sposoby.
Jednakże ci co chcą ją kupić, to można ją nabyć przez stronę factorio.com, skąd można ją pobrać w wersji portable jako plik zip, eięc no, sami wiecie o co tu biega.
Można grę kupić na steamie, co polecam zrobić, bo jest taniej niż u nich na stronie a przynajmniej tak było rok temu.
Jeżeli kupiliśmy grę przez steama, to też nie musimy jej pobierać z tamtąd, ale jeśli połączymy konto factorio.com z kontem steam, to również możemy pobrać wersję zip bez żadnych dziadowskich antypirackich zabezpieczeń.
Kiedyś gra była też na platformie gog, ale nie jestem pewien czy nadal tam jest.
Wczoraj ukazało się rozszerzenie do factorio, ale go nie kupujcie bo mod jeszcze z nim nie działa
Jak zainstalować moda.
Nic bardziej prostrzego.
Pobieramy najnowszą wersję z tąd
https://github.com/Factorio-Access/FactorioAccess/releases/tag/v0.15.1
po wypakowaniu kopiujemy wszysciutko z folderu factorio beta content do katalogu z grą.
Odpalamy plik launcher.exe.
I po uważnym przejściu przez prosty konsolowy kreator konfiguracyjny możemy już tworzyć nasze fabryki, czując się jak inżynier produkcji.
#2 Adasadula
Cześć. Postanowiłem się za to zabrać bo o produkcji i modzie słyszałem dość dawno. Mam launcher który uruchamia grę ale nimam ja zadnej mowy. Ktoś wie co z tym zrobić?
#3 mojsior
co to znaczy że nie masz mowy, skonfigurowałeś moda?
#4 mojsior
ważne info, mod do factorio jest niezgodny z najnowszym factorio w związku z tym trzeba zainstalować starszą wersję gry albo poprzez bibliotekę steam kolejno z właściwości gry, wersje beta i tam należy wybrać tą wersję z jedynką, albo pobrac zipa ze strony do starszej wersji.
#5 matius
Konfiguracja następuje, kiedy pierwszy raz się uruchamia lancher i pyta, że nie znaleziono konfiguracji i czy chcemy ją przeprowadzić. Dajemy y. Zatwierdzamy dane opcje cyframi odpowiednio od potrzeby.
#6 matius
Gra jest bardzo wciągająca. Godzina przelatuje nie wiadomo kiedy. A samouczek bardzo przystępny i czytelny. Można tłumaczem go sobietłumaczyć.
#7 mojsior
haha ano mam nadzieje na jakieś materiały od ciebie.
#8 martinus
To by był dobry pomysł @mojsior.
#9 matius
W najbliższej przyszłości nie mam na to czasu.
#10 Adasadula
Nwm, gdy proboję zrobić mapę wywala mi miły błąd Error saving map, make sure the name is a valid filename for windows.
#11 matius
To się pokazuje, kiedy bez żadnych modyfikacji mapy chcesz uruchomić grę?
#12 Adasadula
ale co dziwne teras w launcherze mam tylko dwie obcje, new game i loada, a w game mam tylko dot. twozenia map
#13 matius
W lancherze po konfiguracji powinno być: 1. Uruchom ostatnio grane, 2. Gra jednoosobowa, 3. Gra wieloosobowa, 4. Modyfikacje, 5. O grze, 6. Wyjdź.
#14 matius
Musk mi wysiadł. xd Jestem przy robieniu taśmociongów i na tym, aby zrobić lustrzane odbicie pod rugiej stronie taśmociągu i temat z ładowarkami. Muszę pomyśleć.
#15 Adasadula
Ej, a podeslal byś swój plik launcher.exe? Jak rozumiem masz tego z gita? Może być na jakiegoś dropboxa jak się w załącznik nie zmieści
-- (matius):
W lancherze po konfiguracji powinno być: 1. Uruchom ostatnio grane, 2. Gra jednoosobowa, 3. Gra wieloosobowa, 4. Modyfikacje, 5. O grze, 6. Wyjdź.
--
#16 matius
Nie wiem czy pomoże. Prosze bardzo. Inne pliki wrzuciłeś?
#17 Adasadula
teras się uruchamia ale bez mowy nestety :(
#18 matius
Czyli rozumiem, że konsola się pojawia, ale nie czyta zawartości konsoli?
#19 Adasadula
czyta, gra się uruchamia a w niej nie slychać mowy
#20 matius
W grze nie ma mowy na początku. Dopiero po jakimś czasie i trzeba wcisnąć, a, albo b. Nie jestem pewien. Po tym powinna pojawić się mapa i tu już powinno działać chodzenie i pod h powinien pojawić się samouczek.