Witajcie! Jak w temacie. Używa ktoś? Macie jakieś doświadczenia? Jeśli tak, była bym wdzięczna, gdy byście się podzielili. Dziękóję z góry. A
Sygnatura: Cis najzieleńszy jest zimą; ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie. Heilung - "Norupo".
Ja mam epiprotezę i sobie chwalę. Mogę podać namiary na Pana.
Olastenka.
sanklip — Post 3 of 23
2019-04-02 22:24
1 like
O, i jak z tym w codzienności? Precyzując: Wyjmujesz na noc? Jak to czyścić? Samą wodą, a może czymś jeszcze? Jeśli czymś jeszcze, to codziennie, czy może na codzień wodą, a np gruntowniejsze czyszczenie raz w tygodniu? Czy czujesz, że ją masz i czy jest to dla ciebie komfortowe? Słyszałam, że początkowe wyrabianie odcisku gałki ocznej boli? Sory, że tak męczę, ale wciąż zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, epiprotezą zwanym. Dzięki z góry za odpowiedzi. Pzdr, A
Sygnatura: Cis najzieleńszy jest zimą; ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie. Heilung - "Norupo".
Ja mam proteskę na oko, prawe, bo w operacji ucierpiało. Ja wyjmuję na noc i czyszczę wodą z kranu. I jest dobrze żadnego zakażenia nie było. Mam szklaną.
pates — Post 5 of 23
2019-04-03 19:14
epiprotezy to tylko jakby osłonki, nie całe gałki.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
Aha ok niewiedziałem. Dzięki za sprostowanie.
pates — Post 7 of 23
2019-04-05 15:04
spoko. Mam takie może głupie pytanie z ciekawości. Czy bez gałki da się mrugać?
sanklip — Post 8 of 23
2019-04-05 21:37
2 likes
yyyy, nie. Bo niby jak?
pates — Post 9 of 23
2019-04-06 15:30
powieką
Da się mrugać. Co do pielęgnacji wyjmuje i przemyywam wodą z mydłem i wysuszam na noc, a na dzień robie to samo tylko nie wysuszam gałka potrzebuje trochę poślizgu.
Olastenka.
zywek — Post 11 of 23
2019-05-27 22:54
1 like
Mydłem? TO nie szkodzi człowiekowi?
Ale ja nie mam całej gałki. Ja mam osłonkę szklaną właśnie ona jest wklęsła wewnątrz i wypukła. Noż to co to są te epiprotezy, bo już się pogóbiłem.
Masz osłonkę, na fragment swojej własnej gałki, czy gałki nie masz wcale?
No, to masz epiprotezę właśnie
sanklip — Post 16 of 23
2019-06-01 01:33
1 like
Czym epiprotezy wyjmujecie? Czytałam, że są do tego jakieś ssawki, albo łopatki jakieś, jak to z tym jest? Czy trzeba być bardzo sprawnym manualnie, by to obsługiwać?
Ręcznie da się je wyjąć, ale w moim przypadku jest to kłopotliwe, chć nie ukrywam, jak się uprę to się da. Ja wyciągam takaą gumową ssawką.
Dzięki graco. A u mnie pojawiły się wątpliwości, albowiem oczoplons mam jak ta lala! I to podobno jest jedno z przeciwwskazań do używania epi. No nic, kolejna wizyta u okulisty już niedługo. Zobaczymy co dalej. Jeszcze pytanie takie: Co z wstępnym pobieraniem odcisków gałek? Podobno to bolesna procedura?
Wiesz co? Ja miałem inaczej robione, pan przymierzał próbne proteski, i jak jakaś była dobra zlecał odlew tej właściwej.
Bo ja w krakowie a nie w łodzi miałem robione. Bo taz łodzi akrylowa to mnie w ogóle drażniła a szklana jest ellegancka