Zamknięcie strony Internetowej portalu
Back to Pozostałe platformy#1 pajper
Drodzy Eltenowicze,
Wielokrotnie informowałem na łamach portalu EltenLink, że nie jestem w stanie rozwijać strony Internetowej z powodu ograniczeń czasowych. Mimo to dawna strona funkcjonowała i pozwalała na przeglądanie forum i pisanie wiadomości, choć w bardzo podstawowym i ograniczonym zakresie.
Niestety z dniem dzisiejszym zdecydowałem się na jej zamknięcie.
Ograniczeniem w rozwoju Eltena zawsze był fakt, że jest to projekt tworzony w wolnym czasie, a więc obok życia prywatnego, a od pewnego czasu także pracy zawodowej. Pracy, dzięki której, dodam na marginesie, udało nam się pozyskać środki na utrzymywanie serwera. Wśród programistów nie ma natomiast zbyt dużego zainteresowania szerszym wsparciem.
Na przestrzeni ostatnich miesięcy większość prac skupiała się wokół próśb użytkowników o stworzenie funkcji archiwizacji kont i eksportu danych, pierwsza trafiła już do wersji stabilnej, druga jest w gałęzi beta.
W szczególności archiwizacja konta została wprowadzona na bardzo usilne prośby kilku użytkowników. Chciałbym tu zaznaczyć, że w RODO, na które wielokrotnie społeczność się powoływała, na próżno szukać takiego obowiązku, a fora Internetowe są wręcz doskonałym przykładem sytuacji, która wpisuje się w cele archiwalne, a więc podlega pod prawo odmowy usunięcia danych. Mimo to wprowadziliśmy adnotację o archiwizacji kont osób, które nie chcą już korzystać z portalu Elten, wraz ze zautomatyzowanym mechanizmem usunięcia danych, które pod nie podlegają, czyli profilu, blogów, wiadomości i tak dalej. Tym samym klient Eltena spełnił wszystkie wymogi RODO nawet w najbardziej restrykcyjnych interpretacjach.
Od kilku tygodni część użytkowników domaga się podobnych mechanizmów w stosunku do strony Internetowej, a swoich roszczeń chcą oni dochodzić w sądzie. Jak jednak informowałem, ja nie jestem w stanie się nią zajmować. Wobec braku zainteresowania jakimkolwiek kompromisem, zdecydowałem, że nadszedł czas, by ją zamknąć.
Zdaję sobie sprawę z faktu, że forum Eltena jest cenną skarbnicą wiedzy i że odcięcie społeczności od niej może pozbawić ludzi wielu ciekawych lub ważnych informacji. Obecnie jednak nie mam zwyczajnie czasu ani bronić naszej interpretacji RODO w sądach czy urzędach, ani rozwijać strony Internetowej, ani zajmować się mailami i telefonami w tych sprawach, które przychodzą już w ilościach masowych.
Nie umiem powiedzieć, czy strona Internetowa została zamknięta na zawsze, czy może znajdziemy czas na dochodzenie naszych racji na drodze sądowej, czy stworzymy jakiś mechanizm ograniczonego dostępu dla zalogowanych użytkowników generowany z klienta, czy też udostępnimy forum w trybie archiwalnym, jedynie do odczytu, gdzie wykładnia RODO jest bardzo jednoznaczna i nie będzie problemu z brakiem informacji o archiwizacji kont.
Zwyczajnie nie jestem w stanie w tym momencie wygospodarować czasu na zajęcie się tą sprawą.
Bardzo mi przykro z powodu wszystkich osób, które korzystały ze strony internetowej, traktując ją jak nierozwijany wprawdzie, ale alternatywny dostęp do portalu.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#2 Zuzler
ALe dostęp przez klienta, również z konta gościa, zostanie?
#3 Natalia2000
Szkoda, można było sobie wiadomości w sensie konwersację czytać ze strony, jak się ją np usunęło z klijenta, ze strony był normalnie dostęp do całej konwersacji, szkoda.
#4 lukasz1993258
Ano szkoda, ale prawda jest taka, że raczej mało kto kożystał ztej strony.