Kiedy wkurza Was, że konwersja / processing plików zmienia ich daty modyfikacji
Back to Nowości, odkrycia, newsy#1 daszekmdn
Korzystając np. z opcji Batch processing w Goldwave pliki przekonwertowane mają inną, aktualną datę modyfikacji niż te w oryginalnym formacie.
Ja przywiązuję do tego dużą wagę, bo operuję na plikach często po ich datach. Jeśli kogoś jak i mnie wkurzają zmieniające się atrybuty plików to załączam skrypt napisany w PowerShell (przez Chat GPT, bo mi się już nie chciało pisać od zera) do kopiowania dat.
Działanie:
Musimy posiadać folder z oryginalnymi plikami i folder z plikami skonwertowanymi.
Najpierw skrypt pyta nas o ścieżkę do folderu z plikami w oryginalnym formacie.
Następnie o ścieżkę do folderu z tymi po konwersji.
UWAGA! Ścieżki nie mogą być podane w cudzysłowach.
Później należy podać format oryginałów np. wav.
Na koniec podajemy format docelowy uzyskany po konwersji.
UWAGA! rozszerzenie nie może być podane z kropką na początku np. .wav, musi być to samo wav.
Skrypt szuka w folderach tożsamych nazw plików i kopiuje atrybut daty modyfikacji z oryginałów na nowo skonwertowane pliki.
Oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli oryginalny plik test.wav ma datę modyfikacji przypuśćmy 15.11.2011 a został przed momentem skonwertowany do mp3 i mp3 ma datę 12.10.2024 to po użyciu skryptu obie daty będą zgodne TJ w przypadku obu plików będą wyglądać 15.11.2011. :)
#2 DJGraco
Ja dodam od siebie inne przydatne opcje:
1. Foobar2000 preferences/advanced/general/Preserve file creation/access/modification time when retagging.
2. MP3tag:
opcje/główne/Nie zmieniaj daty/czasu modyfikowanych plików.
Też przywiązuję do tego wagę i mam włączone te opcje.