Program do konwersji PDF na Worda albo TXT.
Back to Oprogramowanie#1 Monte
Hej. Zwracam się z pytaniem, gdzie znajdę program do konwersji formatu PDF na DOCX, DOC albo TXT? Mam nadzieję, że taki konwerter istnieje, bo czasem przydałoby się coś prosto skonwertować, a ja nie należę do informatycznych mózgów. Proszę o pomoc.
#2 Paulinux
A w sumie po co Ci konwersja? Odpalasz przeglądarką, kopiiujesz cała treść, wklejasz do notatnika, zapisujesz i heja. Chyba że masowo to musisz poszukać
#3 Adasadula
hm, swojego czasu robiłem do tego jakieś proste programiki, jeden jest konsolowy, drugi ma tzw. interface graficzny. Tego konsolowca gdzie wklejasz lokalizacje twoich plików pdf a on konwertuje kazdego takiego ciula do txt mam nawet na tym dysku, tego który ma interface graficzny i umie trochę więcej znalazłem ale coś się kompilować nie chce, musiał bym przy nim posiedzieć :D
#4 midzi
Jeśli masz FineReadera to sprawdź, czy w posiadanej przez Ciebie wersji jest funkcja hot folders. Działa to bardzo fajnie, radzi sobie nawet z graficznymi plikami PDF.
#5 Numernabis
Do txt wystarczy zwykła balabolka lub dodatek do NVDA o nazwie NAO
#6 Monte
Nie wiem, czy mam tego tam Finereadera, o tej drugiej... babolce nic nie wiem.
#7 Numernabis
Pisałem również o dodatku NAO, dodatku dla NVDA.
Poniżej link i opis ze skrótami:
https://github.com/sharkboyto/nao/releases/download/v_2024.1.0/nao-2024.1.0.nvda-addon
Nao - NVDA Advanced OCR
Nao (NVDA Advanced OCR) to dodatek, który ulepsza standardowe funkcje OCR, które NVDA zapewnia w nowoczesnych wersjach systemu Windows. Podczas gdy standardowe polecenie NVDA wykorzystuje Windows OCR do rozpoznawania ekranu, NAO jest w stanie wykonać OCR na plikach zapisanych na dysku twardym lub urządzeniach USB. Użyj NVDA-Shift-R, aby rozpoznać wszelkiego rodzaju obrazy i pliki PDF! Po prostu umieść fokus / kursor na żądanym pliku, nie otwieraj go, ale naciśnij NVDA-Shift-r. Dokument zostanie rozpoznany i pojawi się proste okno tekstowe, umożliwiające przeczytanie całej treści, zapisanie jej, wyszukanie tekstu lub skopiowanie treści do schowka. Nao radzi sobie również z wielostronicowymi plikami PDF, więc jeśli masz niedostępny dokument, nie martw się, Windows OCR wykona całą pracę.
wymagania systemowe
Dodatek działa na systemach Windows 10 i Windows 11, ponieważ mają wbudowane funkcje OCR. Nao jest kompatybilny z NVDA w wersji 2021.2, więc nie używaj starszych wersji czytnika ekranu. Zauważ, że Nao współpracuje z Eksploratorem Windows, na komputerze, z menedżerem plików Total Commander lub xplorer2; nie używaj innych programów, takich jak 7zip lub Winrar, ponieważ nie są one obsługiwane.
Funkcje i polecenia
• NVDA + Shift + R: rozpoznaje wszelkiego rodzaju obrazy i pdf z systemu plików;
• PgUp / PgDown: przesuń kursor pomiędzy rzeczywistymi stronami wielostronicowego dokumentu.
• P: numer strony raportu związany z pozycją kursora w dokumencie wielostronicowym.
• l: numer wiersza raportu związany z pozycją kursora w dokumencie wielostronicowym.
• c: kopiowanie całego tekstu do schowka.
• s: Zapisz kopię dokumentu w formacie tekstowym.
• f: znajdź tekst i przeczytaj kilka słów przed i po ciągu.
• NVDA + Shift + Ctrl + R: zrób zdjęcie na pełnym ekranie i rozpoznaj je.
• Pamiętaj, że możesz użyć standardowych poleceń NVDA do eksploracji okna i skupienia się na elemencie. Na przykład możesz poruszać się za pomocą klawiszy strzałek i nacisnąć klawisz Enter, aby go aktywować. Możesz także ustawić mysz na swojej pozycji za pomocą NVDA-numpad slash, a następnie kliknąć lewym/prawym klawiszem.
Zwróć uwagę, że możesz dostosować skróty Nao po prostu z okna dialogowego gestów wejściowych NVDA. Otwórz menu NVDA, przejdź do preferencji iz tego podmenu wybierz okno dialogowe gestów wprowadzania. Pamiętaj, że ta funkcja nie jest globalna, ale działa tylko tam, gdzie Nao może wykonać OCR. Tak więc gesty pojawią się tylko wtedy, gdy jesteś na pulpicie lub w eksploratorze plików, Total Commander lub Xplorer.
Możesz także przerwać długi proces Ocr, po prostu naciskając „Anuluj” w oknie paska postępu; to okno zawiera również informacje o stanie OCR, aktualizując informacje co 5 sekund. Możesz skonfigurować sposób otrzymywania informacji z paska postępu za pomocą standardowego polecenia NVDA-u.
Możesz znaleźć podmenu o nazwie Nao, w menu NVDA - Narzędzia -. Na razie zawiera tylko przedmiot, który pozwala na przekazanie darowizny, ale ulepszymy to dzięki nowym funkcjom!
Wsparcie i darowizny
Nao jest całkowicie darmowy. W każdym razie pamiętaj, że ten dodatek jest tworzony w wolnym czasie programistów.Będziemy wdzięczni za każdy wkład, jaki możesz nam wnieść! Jeśli uważasz, że nasza praca jest dobra i poprawia Twoje życie, rozważ dokonanie darowizny.
Chcesz zgłosić błąd, zasugerować nowe funkcje, przetłumaczyć dodatek na swój język? Mamy dla Ciebie e-mail! Po prostu napisz na adres support@nvda-nao.org, a z przyjemnością Ci pomożemy.
Historia
2021.2
• OCR pdf i obrazów są prezentowane w nowym oknie tekstowym, z kilkoma skrótami klawiszowymi do prostych operacji.
• Wsparcie dla menedżera plików Xplorer.
• Skróty Nao można dostosować w oknie dialogowym gestów wejściowych NVDA.
• Nao działa tylko tam, gdzie to możliwe, więc jeśli jesteś w nieobsługiwanym oknie, skrót zostanie zignorowany przez dodatek; to rozwiązało ważny problem, w którym użytkownicy Excela i Worda nie mogli nacisnąć klawisza NVDA-Shift-r, ponieważ został on nieprawidłowo przechwycony przez Nao.
• Długi proces Ocr można przerwać, naciskając przycisk „Anuluj” w oknie paska postępu.
• Dodano tłumaczenia tureckiego, rosyjskiego, hiszpańskiego, chińskiego i francuskiego.
• Użytkownicy mogą dokonywać darowizn na rzecz projektu.
• Naprawiono błąd z niektórymi znakami w nazwie pliku, który uniemożliwiał prawidłowe działanie Ocr.
2021,1
• pierwsza wersja publiczna!
#8 Adasadula
o, i ten dodatek podany przez lowcę zprawdzi się idealnie :D
#9 daszekmdn
Używałem przed laty jak dostawałem docxe i konwertowałem na txt
https://www.zamzar.com/convert/pdf-to-docx/
#10 misiek
Kogo?
-- (Adasadula):
o, i ten dodatek podany przez lowcę zprawdzi się idealnie :D
--
#11 balteam
No Lowca Androidów znany jako Numerabis.