pokemon reborn właśnie stał się dostępny
Back to Nowości#1 mojsior
Po wielu testach pokemon reborn stał się dostępny dla nas.
Można go znaleść tutaj
https://www.rebornevo.com/pr/download/
Po pobraniu gry należy wpisać hasło blindstep, kiedy gra nas o to poprosi.
Również został przygotowany krótki samouczek, który pokaże nam znaczenie kilku dźwięków w grze.
System nawigacji dźwiękowej jest taki sam jak w manamonach.
Trwają pracę nad poprawą dostępności mapy jak i pathfindingu takiego, jaki znamy ze skryptów pokemon access, chociaż niesądze, by było to aż tak potrzebne, wszak w manamonach nie mamy takich rzeczy.
W grze mogą być niektóre zagadki niedostępne, ale wydaje mi, się, że jest opcja do ich pominięcia co nie powinno przeszkodzić w ukończeniu gry.
Znam parę osób, które to przeszły.
Gra jest darmowa, więc nic nie musicie płacić, chyba że bardzo chceciem to możecie wesprzeć twórców na patreonie.
#2 zegarmistrz
Zaczołem grać w tą grę, już mi się ta gra podoba!
#3 lalar123
A jak zlokalizować drzwi do budynków?
#4 lalar123
Ale jak tu się w ogule odnaleść. Kroków nie ma smart travel unavailable niewiadomo jak i gdzie jesteśmy. totalnie się zgubiłem. i co mam teraz zrobić?
#5 mojsior
Jak to nie ma, po pierwsze po wpisaniu hasła blindstep jak pisałem powyżej odpali ci się samouczek, gdzie łażąc po minimapce możesz się dowiedzieć o znaczeniu każdego dźwięku.
Niestety na ten moment nie da się do tego samouczka wrócić jak się go zrobi, więc trzeba stwworzyć nową gre.
Tam znajdziesz również dźwięk odnoszący się do drzwi o które pytałeś.
Po drugie kroki jak najbardziej są jeśli wpisałeś blindstep.
#6 lalar123
Ok kroki odblokowane ale niewiem jak obejść wodę by dostać się tam gdzie prosi ta cała julia. I ja nie ogarniam nie których klawiszy. Np. A mega sort mist. Coto znaczy w ogule mega sort miss czy mist?
#7 pates
Mnie bardziej zastanawia jak tam faktycznie nawigować z rzeczami takimi jak budynki dla przykładu
#8 lalar123
To jest w ogule nie ogarnięte. Ja niby mam pokemona ale cholera jasna jak wyyjść z opal bridge utknąłem wśród jakichś drzew same ślepe zaułki i nie mogę wrucić nawet do mista. I smart travel nie działają. Wkórzyć się można. W takich manamonach to było porządnie zroione a nie że chcesz zrobić powolny jeden krok i tuptuptuptuptuptup i już jesteś przy drzewie mimo że mam wyłączone turbo. I poco zdobywamy te dolary skoro w tym cudownym pierwszym mieście nie ma w ogule marketu? jak mam kupić eliksiry skoro nic tam nie ma? i wź człowieku rub postać od nowa. Ja rozumiem, że to dopiero w pierwszej fazie. Ale ja w ogule wolał bym nie wydawać nie będąc pewnym czy użydkownik sobie poradzi. Uwielbiam tę grę ale naprawdę jak można zrobić mapkę w której chodzisz na czuja. Mało tego pokemon gear w ogule nam nie pomaga. Mapa tam jest ale nie da się w ogule wybrać gdzie chcemy iść. Daję tej grze ocenę 8 - za źle zrobione ściany są za cicho gdy w nie udeżasz zagłósza je dźwięk z manamonuw. Poza tym jest jeszcze taki błąd, że powiedzmy jak staniemy przy ścianie to jest uuu, uuu, uuu, ten dźwięk nie jest stały jak w manamonach. I nie narzekam tylko naprawdę tam poruszać się to jest wyzwanie. słyszysz item obok gadającego do ciebie człowieka i w ogule dostać się tam nie moższ bo on nie przejdzie ty ominąć go tak dokładnie jak w manamonach nie morzesz i utknąłem całkowicie. Poza tym nawet w accesach były dźwięki poków do których się podchodzilo jak trzeba było wybrać startera. Tutaj wybrałem na hybił trafił i wcale nie jestem zadowolony. Bo chciałem ognistego. Także jeszcze jedna sprawa tam pokazuje update is available. Jeśli pobierzemy update czy dostępność nadal będzie?
#9 mojsior
fascynujące, no cóż, ja zrobiłem pierwszego gyma więc chyba jednak się grać w to da.
#10 mojsior
co prawda zrobiłem go podczas testów, ale nie sądzę by wiele się zmieniło.
dźwięki od blindstepa można regulować zdaje się w opcjach.
Pamiętajcie o jednym, żeby do pierwszego gyma nie przegiąć z levelowaniem, tylko tak dojechać do dwudziestego poziomu, bo jak się przesadzi, to wasze pokemony przestaną być wam posłuszne i zaczną uciekać.
Tak się stanie jak nie będziecie mieć odpowiednich odznak.
Warto korzystać z item detectora, bo on ponoć pomaga w odnajdowaniu itemów, ja jakoś podczas beta testów o nim zapominałem.
No i warto posiadać poke snacki, to wtedy więcej pokemonów do nas przyjdzie.
#11 mojsior
jak wspomniałem pathfinding będzie w kolejnych patchach, jak ci ciężko grać, to nie musisz.
Z turbo jest mały problem jak zrobisz alt tab albo alt wciśniesz odpala się tryb turbo, nie wiem czy można to przemapować, ale twórcy o tym wiedzą.
Polecam w ogóle zapisać się na oficjalnego discorda, gdzie jest kanał accessibility i tam możesz marudzić twórcom co ci się nie podoba, oni chętnie słuchają marudzeń.
Wiem bo współpracowałem z nimi przy testach.
Do discorda możesz się zapisać z poziomu gry.
#12 lalar123
No ale historja mnie fascynue ale frustracja i nerwolandia cholerstwo mnie trafia jak widzę, jak kiepsko te mapki wyglądają. Tak samo mam pytanie jest jakiś update reborna to do dostępności czy jak?
#13 mojsior
no jest, klikasz na to update available i normalnie aktualizujesz z tego.
Updater jest w pełni dostępny
#14 matius
Ja narazie mam problem, aby pierwszego pokemona zdobyć.
#15 martinus
a ja właśnie grę pobieram i zamierzam przetestować.
#16 martinus
udało mi się ledwo co zdobyć startera i wyjść z pierwszej lokacji, ale nawigacja w tej grzee jest dla mnie jakaś dziwna, dźwięki mi się zlewają. Gdyby było zrobione to tak, jak w grach pokemon np. emerald, czy remakeach fire reed leaf green, grało by się lepiej. Ale jeszcze popróbuję. Może w trakcie gry natraffię na coś, czego nie ma w oryginale. Natomiast bardzo podoba mi się koncept po jednym liderze sali każdego typu, co daje ilość 18 liderów sal. I mechanika level cap jak w radical red.
#17 mojsior
nie wiem jaki ten pathfinding będzie, bo niestety jak narazie patreoni też nie mają dostępu do żadnego builda z betą, ale większość z nas wsiadła na twórców żeby to tak właśnie zrobili, więc jest szansa.
Warto sobie muzykę zostawić na jakimś poziomie głośności bo sporo map ma swoją własną muzykę, więc w ten sposób mo,żna się odnaleść
#18 martinus
Co do muzyki to tak właśnie zrobiłem, gorzej tylko z odnajdywaniem budynków.
#19 matius
Jak zdobyć startera?
#20 martinus
Aby zdobyć startera musisz po scence z julią, wyjść z peridod ward, i iść na wschód, a tam, musisz znaleźć victorię. Po krótkiej rozmowie z nią, zaprowadzi nas ona do budynku, gdzie będziemy mogli otrzymać startera, przyczym do wyboru jest więcej niż 3 pokemony, ja rozpoznałem, 3 sttartery z kanto, oraz 2 z aloli.