Brajlowski sprzęt i oprogramowanie

Obsługa plików ipub

Started by MrT 6 posts last post 1 year ago

#1 Edited

Posiadam linijkę Brailliant BI 40X. Wiem że nie obsluguje ona książek w formacie na czytniki elektroniczne (epub(.
Czy jest jakiś dobry sposób aby przerabiać te pliki na postać tekstową aby dobrze się wyświetlały?

#2 1 like

Osobiście nie miałem takiej potrzeby, ale mogę zobaczyć, czy coś prostego na przykład mający na względzie Niewidomuchów program Bookworm umie eksportować do TXT lub podobnego formatu.
Tak, jest gazylion stron, które robią to online i w ogóle spoko, ale to jest wysłanie książki na jakiś, potencjalnie opcy serwer itd itp.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

#3 1 like

na komputerze otwierasz eltenem epub, kopiujesz treść i wrzucasz do txt, potem plik na linijkę, ale nie jest to najszybszy sposób :)
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

a w sumie dlaczego by nie przerabiać ich na brf?
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

To mnie zaskoczyłeś z otwieraniem Eltenem. Chodziło o doinstalowanie programu File Manager a później on sam dociągnął bibliotekę Calibri do konwersji plików?
Udało mi się tak otworzyć ePub-a i skkopiować do notatnika.

Czas nie jest straszny, bo robi się to raz na książkę :)
Dziękuję za podpowiedź.

Czy ten format BRF coś daje więcej niż plik tekstowy? Bo pierwsze słysze., a w Google znalazłem tyle, że jest przeznaczony do wydruku na drukarkach brailowskich, a linijka chyba dobrze sobie radzi ze zwykłym plikiem tekstowym.

jakoś da się tam ustawić, żeby np. po 40 znaków dzieliło lepiej tekst żeby się słowa mieściły lepiej i jakieś optymalizacje, ale nie wiem w praktyce.