Wypożyczyłem linijkę Brailliant BI 40X. i co wrzucę jakiś plik, to jak próbuję go czytać to na linijce wyświetlają mi się znaki które nie pasują doalfabetu. Czy istnieje jakieś zalecane kodowanie pliku tekstowego?
Na start, jeśli używasz nvda wejdź w ustawienia>braille>tablica wyjścia. Tam wybierz polski, na początek proponował bym literacki, nie komputerowy, będzie ci się łatwiej czytało :). Różnice to liczby poprzedzone znakiem liczby, punkty 3-4-5-6, wielka litera poprzedzona znakiem, punkty 4-6, i pewnie kilka mniej istotnych rzeczy o których Nie wiem :D.
Chodzi mi o czytanie bezpośrednio na linijce. Ten program nazywa się Victor Reader, a wrzucałem tam pliki z wyporzyczalni DZDN. Spróbuję odezwać się do firmy Harmo.
Spróbuj użyć kodowania UTF-8, a jeśli nie pomaga, kodowania Ansi. WYbierz, które sprawdza się w twoim przypadku najlepiej. Jeśli używasz systemu po angielsku, w sensie softu w Brailliancie, upewnij sie, że wszędzie masz tabllicę Polski, brajl literacki lub komputerowy, który wolisz.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
W tym celu, jeszcze na komputerze, odpal plik z DZDN, w opcji Zapisz Jako, za nazwą pliku, typem pliku, masz pole "kodowanie". tam je wybierasz.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT