Dekoder 4K Multi, problem z włączaniem i wyłączaniem TalkBacka skrótem dostępności.
Back to Tv i video#1 markus1234
Witajcie. Od soboty posiadam dekoder Orange 4K Multi, i mam 2 problemy. Otóż po 1: Nie mogę samodzielnie włączać i wyłączać funkcji TalkBack za pomocą skrótu dostępności, czyli przez przytrzymanie przycisku wstecz i strzałki w dół przez 3 sekundy. Gdy trzymam te przyciski, to nadal przewijam np. listę kanałów,a powinien być komunikat, że usługa TalkBack jest włączona bądź wyłączona. Niestety z tego dekodera będą korzystali też moi rodzice, więc ten TalkBack będzie ich tylko wkurzał swoim gadaniem, ale puki nie znajdę rozwiązania tego problemu, to /TalkBack będzie musiał być na razie włączony. Skrót ułatwień dostępu w ustawieniach jest włączony, i jest zaznaczony TalkBack.
Problem 2 jest taki, że gdy TalkBack działa, to nie mogę wejść ani w powiadomienia, ani w ustawienia, po prostu jest tylko dźwięk, jakby hciał wejść, a mimo to nie wchodzi w tą rzecz, którą zaznaczam. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czego to może być wina? Wersja TalkBacka, która jest tam zainstalowana, to wersja 14.1, nie wiem, czy jest to najnowsza wersja, czy nie, a dekoder posiada androida w wersji 12. Jeszcze nie sprawdzałem aktualizacji dekodera i TalkBacka, ale chyba będę musiał to zrobić, skoro są takie problemy z dostępnością. Czekam na podpowiedzi, jak mogę rozwiązać te 2 problemy, bardziej mnie dziwi to, dlaczego ten skrót ułatwień dostępu nie działa. Dodam jeszcze tyle, że gdy TalkBack jest wyłączony, to normalnie da się wejść w ustawienia i w powiadomienia. I jeszcze druga rzecz jest taka, że gdy TalkBack działa, to dekoder trochę się przymula, a bez TalkBacka chodzi szybciej. Syntezator, który jest używany, to Usługi Głosowe Google, nie wiem, czy na Android TV da się zainstalować jakieś inne syntezatory.