Napęd optyczny zewnętrzny. Jaki wybrać?
Back to Hardware#61 DJGraco
Jakoś mi się nie chce wieżyć, że nowy, ale sprzedawca raczej mi znany
https://allegro.pl/oferta/plextor-px-716a-dvd-cd-rewritable-drive-ide-5-25-17294065001
Plextory PX-716, 755, 760 to wg mnie jedne z najlepszych opcji do zgrywania.
#62 misiek
Prawda, przynajmniej w dyskach zewnętrznych Verbatima siedzi Toshiba.
#63 fraaneek
Thx.
#64 DJGraco
Jak jakiś napęd kupisz to napisz koniecznie tutaj jaki i chętnie dowiem się jak się później sprawuje.
#65 misiek
Także ten Plextor nie jest zewnętrzny? Ja nawet w kompie nie mogę we wnątrz napendu podłączyć.
#66 DJGraco
Nie jest, ale można kupić przelotkę z ata na usb z zasilaczem i powinno banglać. Ja tak swojego użytkuję z powodzeniem
#67 fraaneek
Nie będę babrał się z zasilaczami, przelotkami, choć wiem, że napęd najzacniejszy do zadań specjalnych.
Stanęło w końcu na
https://www.x-kom.pl/p/381879-nagrywarka-dvd-asus-zendrive-u9m-czarny.html
Koleżańska transakcja w atrakcyjnej cenie. EAC widzi ją jako ASUS SDRW-08U9M-U
Robi co ma robić, więc powinno być OK.
#68 DJGraco
Superancko. Jaki offset wykrył ar?
W większości slim spotkałem się z +6, ale bywały też inne.
#69 fraaneek
6
#70 pates
Teraz kupienie obudowy z możliwością mątarzu napędu to jest żatka żatkość, a OEEM jak twoje @Misiek to już na pewno nie.
#71 misiek
No ja nic nie mówię.
#72 markus1234
Witajcie. Poszukuję zewnętrznego napędu na USB, może być w wersji slim, ale niekoniecznie. Będę go używał do zgrywania płyt przy nowym laptopie Lenovo, bo jak wiadomo, nowe laptopy nie mają już napędów. Najważniejszym dla mnie parametrem jest to, aby miał krótki czas zgrywania. Co możecie polecić?
#73 DJGraco
Ciężko powiedzieć.
W oficjalnych specyfikacjach napędów nie ma podanej długości zgrywania, zależy to też od samej płyty. Możesz np kupić to co ma Franek, albo wybrać ten napęd, który kupił VK.
Powinny dać radę.
#74 misiek
Mam jakiegoś Liteona już z 8 lat wtedy za jakieś 70 zł o ile pamiętam i działa do tej pory. Używam sporadycznie, ale jeśli już to katowany jest ostro.
#75 markus1234
Witajcie. Ktoś bodajże w tamtym roku polecał mi taki napęd zewnętrzny:
https://allegro.pl/oferta/naped-lg-hlds-gp57ew40-ahle10b-17373774590?reco_id=d0ae188a-5717-11f0-a7bb-1e49f0110a15&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020
Czy ten napęd będzie dobry, czy lepiej rozejżeć się za propozycjami, które polecacie? Jest na tej aukcji przesyłka za pobraniem, więc problemu z kupnem nie będę miał.
#76 DJGraco
Z tymi napędami LG to jest jedna loteria. Jedne padały jak muchy (przykładowo mój wbudowany w lapa totalnie już nie czyta żadnych płyt), a inne chodziły latami.
Mimo wszystko bym się tu rozglądał za tym Gembirdem albo to co kupił @Fraaneek.
#77 misiek
Ja Lg odradzam, oni to wszędzie lasery mięli kiepskie.
#78 vk
Nie używałem go jakoś dużo, ale: Jest dośc tani, Podobno działa z Macami, wydaje sie być solidny, ma metalową obudowę, jest dość cichy, ma CDtekst. EAC Pokazywał w raporcie 99% dokładności przy zgrywaniu nagrań.
Z ciekawostek można mu podłączyc zewnętrzne zasilanie kablem z okrągłym wtykiem. Może jeśli tak się zrobi, możnaby odtwarzać płyty w Ipchone, ale tego nie próbowałem.
-- (DJGraco):
Z tymi napędami LG to jest jedna loteria. Jedne padały jak muchy (przykładowo mój wbudowany w lapa totalnie już nie czyta żadnych płyt), a inne chodziły latami.
Mimo wszystko bym się tu rozglądał za tym Gembirdem albo to co kupił @Fraaneek.
--