Środowisko niewidomych

Jak poprawić sytuację niepełnosprawnych na rynku pracy.

Started by mustafa 164 posts last post 2 days ago Page 9 of 9

Kursy są faktycznie oznakowane, jednak na razie na stronie są opublikowane kursy dla techników masażystów bez niepełnosprawności wzroku.
Czekamy na dalszy rozwój wydarzeń.

Witam niektórzy z was piszą, że każdy kiedyś musi się przebranżowić. Ja jestem technikiem masażystą i oprucz szkoły mam zrobione dodatkowe kursy i nawet gdybym zrobił studia z fizjoterapji i miał tytuł magistra to dalej pracował bym jako masażysta bo sprzęt do wykonania np pronduw nie jest dostępny dla niewidomych bo ma panel dotykowy a według mnie dałoby się taki sprzęt przystosować wystarczyło by dołączyć moduł bluetot i dostępną aplikacje na telefon do sterowania takim urządzeniem . Wtedy taka osoba niewidoma mogłaby zaczynając prace w przychodni czy szpitalu zainstalować sobie aplikacje do sterowania urządzeniami tego typu i bez problemu mogłaby wykonywać zabiegi fizjoterapełtyczne a tak nawet niewidomi fizjoterapełci pracują jako masażyści bo sprzent nie jest dla nich dostępny

tak tak już widzę jak popierdzielasz z telefonem do pacjenta, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, a po drógie komu by się chciało robić takie sprawy dostępnościowe dla no nie wiem 10 procent społeczeństwa

#164 1 like

Temat już był wałkowany w innym wątku, ale ok, wyjaśnię: nie, nie byłby. Z prostego względu. Na fizykoterapii nie ma czasu, żeby chodzić z telefonem i wybierać parametry ustawianych programów, to jedno, a drugie: elektrody są oznaczone kolorami - czarna, katoda, czerwona - anoda. Teraz strzelam, bo równie dobrze może być odwrotnie. I teraz Nietoperz, zastanów się jak niewidomy miałby rozpoznać kolory tychże? A weź pod uwagę fakt, że np. przy prądach interferencyjnych musisz ułożyć 4 takie elektrody. I tak na koniec: na fizykoterapii trzeba zapierdalać i to dosłownie, między tymi stanowiskami, bo co z tego, że właśnie podłączyłeś, jak już coś zaczyna piszczeć, najpierw np. w jednym końcu, a kilka sekund później jeszcze gdzieś coś zaczynasię wydzierać. Niewidomy miałby wyjątkowo trudne życie na fizyko, ale może w terapii indywidualnej mógłby się sprawdzić, temu nie przeczę.
-- (nietoperz):
Witam niektórzy z was piszą, że każdy kiedyś musi się przebranżowić. Ja jestem technikiem masażystą i oprucz szkoły mam zrobione dodatkowe kursy i nawet gdybym zrobił studia z fizjoterapji i miał tytuł magistra to dalej pracował bym jako masażysta bo sprzęt do wykonania np pronduw nie jest dostępny dla niewidomych bo ma panel dotykowy a według mnie dałoby się taki sprzęt przystosować wystarczyło by dołączyć moduł bluetot i dostępną aplikacje na telefon do sterowania takim urządzeniem . Wtedy taka osoba niewidoma mogłaby zaczynając prace w przychodni czy szpitalu zainstalować sobie aplikacje do sterowania urządzeniami tego typu i bez problemu mogłaby wykonywać zabiegi fizjoterapełtyczne a tak nawet niewidomi fizjoterapełci pracują jako masażyści bo sprzent nie jest dla nich dostępny
--
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("