EltenLink

Nośniki danych, jakich uużywacie

Back to Komputery i akcesoria

#221 pates

Ludzie nie popadajmy ze skrajności w skrajność, robi się kopie zapasowe żeby być ubezpieczonym ale wszystkiego nie da się przewidzieć albo załatwić. Ruwnie dobrze można nie robić nic bo po co cośkolwiek utrwalać?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-12-09 09:46

#222 DJGraco

Taka zasada o której czytałem w internecie to 321. O ile się nie mylę, polega to na tym, że w jednym miejscu trzymamy te same dane na dwuch nośnikach, a trzeci np, w innym mieście, w innym kraju, w dowolnym innym miejscu na świecie, lepiej dalej od miejsca zamieszkania, np u dobrego znajomego, przyjaciela, itd.
Nie każdy jest w stanie na coś takiego sobie pozwolić.

Edited 2025-12-09 09:50

#223 pates

No ja tak mam w teorii bo NAS w Łodzi, dysk 5 tb tm i toshiba w Krk

2025-12-09 11:21

#224 misiek

Może i racja, jak mi dane z przed lat nie do odzyskania padły i wszystko kompletnie się zesrało. To skoro tak, sensu nie ma.
-- (pates):
Ludzie nie popadajmy ze skrajności w skrajność, robi się kopie zapasowe żeby być ubezpieczonym ale wszystkiego nie da się przewidzieć albo załatwić. Ruwnie dobrze można nie robić nic bo po co cośkolwiek utrwalać?

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-12-09 18:50

#225 pates

Jak miałeś na ziemniaku no to co poradzisz. A jeśli na czymś dobrym, cuż, czasem wszystko się psuje. Mi też jedna tależówka 3,5 calowa padła swego czasu i poszły z nią nagrania z wakacji z dawnych lat, no ale co zsrobisz?

2025-12-11 15:53

#226 misiek

Miałem kopie kopii kopii na różnych dyskach i co? I gówno

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-12-11 19:02

#227 DJGraco

Ale że co padły Ci wszystkie dyski na raz, nie rozumiem. Skoro miałeś kopii kopii kopii itd, to jak to się stało, że
wszystko padło?
Przenosiłeś gdzieś wszystkie dyski i Ci spadły a po podłączeniu cykały czy jak?

Edited 2025-12-11 19:36

#228 pates

No coś musiałeś z nimi zrobić

2025-12-11 21:51

#229 Ryba

tulko samsung i nie uznaję dwykłych dyskuw

2025-12-11 22:53

#230 DJGraco

Heh, mój Szajsung Hm640ji, który ma już 15 lat, z roku około 2010, śmiga dalej do dziś, zero błędów we smarcie.
Mogę wkleić dla niedowiarków.
I absolutnie nie kwestjonuję to co mówisz Misiek, ja mam tylko ten jedyny model dysku, może ten konkretny im akurat się udał, z innymi dyskami HDD tego producenta nie miałem doświadczenia.
A jeśli chodzi o SSD to zupełnie inna technologia niż HDD i nie ma co jej porównywać. Jak Szajsung robił do bani HDD to nie znaczy że SSD także. Właśnie SSD Szajsunga cieszą się dużym uznaniem.
Btw, nie pamiętam gdzie to było, czy może nawet tu, ale Crucial znika z rynku SSD.
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/koniec-marki-crucial.html

Edited 2025-12-12 10:16

#231 pates

Co do dysków Samsunga faktem jest, że ich SSD są jednymi z najlepszych na rynku, taki 990PRO to fakt faktem topka jest. Tak samo ich RAMy są bardzo dobre.

Edited 2025-12-13 13:21

#232 cinkciarzpl

Urzytkownik Misiek zostaje upomniany w związku z personalnymi atakami w wątku dot nośników danych. Równocześnie ostrzegam, że jeśli sytuacja się powtórzy będzie to koniec tej tożsamości na tej grupie. Szkoda mojego czasu na przedszkole.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2025-12-14 12:44

#233 DJGraco

Mam już od jakiegoś czasu kieszeń startech usb 3,0 trayless esata hard disk enclosure, jakoś tak to się nazywa po angielsku. Sprawdza się to to dobrze, ma metalową obudowę. Jedynie co nie ma nużek antypoślizgowych ale sobie coś tam dokleiłem i ni e ślizga mi się po biórku. Mechanizm wkładania i wyciągania dysku jest bardzo ciekawy. Mianowicie drzwiczki są zintegrowane z takim chaczykiem wewnątrz. Jeśli otworzymy drzwiczki chaczyk popchnie nam dysk tak że bezpiecznie wyskoczy z portu sata i będzie go można wyciągnąć nie używając zbytniej siły.
Co do dysku to potrafi się rozgrzać do ok 54 stopni C przy intensywnym długotrwałym kopiowaniu danych (jak wgrywałem swoją muzykę).
Całe szczęście wyżej niż 54 stopni nie widziałem więc nie jest tak źle. Gdyby było 60 to można by było się już martwić.

Edited 2026-01-05 17:06

#234 pates

Nie no, 54 stopnie dla HDD to jest już dużo.

2026-01-05 18:59

#235 DJGraco

Hm, no właśnie w internecie to takie mieszane znajduje opinie na ten temat bo sam troszkę zrobiłem research. Moja Toshiba ma w specyfikacji zakres pracy do 60 C a więc teoretycznie wszystko jest w porządku jeśli chodzi o specyfikacje. Poza tym nie ma ten dysk cały czas takiej temperatury tylko wtedy kiedy występują intensywne operacje zapisu, jak jest na spoczynku to temperatura spada znacznie.
Przy 2,5 temperatury są niższe, no ale mniejsze głowice, mniejszy dysk to i mniej ciepła generuje.
Jaka wg Ciebie to optymalna temperatura hdd?

Edited 2026-01-05 20:48

#236 pates

55 to takie maximum myślę, totalne. Moje NASowe dyski potrafią 5 dych osiągnąć, ale to ciężko. Fakt faktem są owiewane wiatraczkami, wg wiatraczki w obudowie na 3,5 cala to jednak jakaś podstawa już jest.

2026-01-06 02:27