Nośniki danych, jakich uużywacie
Back to Komputery i akcesoria#181 DJGraco
Dzięki za propozycję, czy tak czy siak rozważę coś z tych i dam potem znać. Jeszcze sięzastanawiam czy 3,5 czy 2,5.
#182 misiek
A w jakim celu 3,5?
#183 daszekmdn
2,5 jest mniejszy a do muzyki wystarczy.
#184 zywek
Ale 2,5 zdaje się nie ma dysków o większych niż ileś pojemnościach.
#185 zywek
chyba więcej niż 4 tb na 2,5 nie upchniesz. ale nie jestem do końca pewien.
#186 Numernabis
o ile się nie mylę to jest 7TB, a ja w domu mam 5TB, 2,5 cala, więc na pewno więcej jest niż 4 TB.
#187 zywek
A no to w takim razie zwracam honor
#188 DJGraco
No i mam dysk. Zobaczymy jak w dłuższej perspektywie się sprawdzi. Co prawda nie 2,5 ale 3,5 i taki celowo wybrałem z pełną świadomością, gdyż kiedyś w przyszłości zamierzam postawić nasa. Na razie to jest tylko na magazyn danych.
Toshiba N300 8TB MN10ADA800S.
7200 obr/min, 512 mb cache, CMR (co jest bardzo ważne).
Jest lekko głośnawy, ale wyczytałem że to jest normalne w przypadku takich serwerówek.
Natomiast co mnie zaskoczyło to drgań praktycznie w cale nie przenosi, nawet jak dotykam obudowy to lekko co drży.
O trwałości oczywiście ciężko co mówić, mam go zaledwie kilka dni, coś więcej będzie można powiedzieć po np 5 latach XD.
Ale generalnie ludzie sobie tą serię chwalą.
#189 biedrona333
to jest dysk przenośny?
#190 DJGraco
raczej nie, 3,5 cala bardziej do użytku stacjonarnego. Przenośnych 8tb nie ma a jak są to raczej są to SMR.
Warto dodać, że dyski 3,5 potrzebują dodatkowego zasilania z gniazdka przez zasilacz jakby ktoś niewiedział (piszę tu głównie do mniej technicznych osób).
#191 pates
Posiadam 2,5 calowy WD My passport 5 TB, a w NASie 2 8 tb dyski WD spięte w raida 1.
#192 DJGraco
Jakie to są wd, 8tb? pamiętasz model?
#193 pates
Serwerowe wersje WD White i Black.
#194 Ryba
a nie lepszy Samsung?
#195 DJGraco
Szajsung już od dawna nie produkuje dysków, HDD tj od 2011 roku bodajże
#196 Ryba
aha ok
#197 misiek
Nie nielepszy
#198 Numernabis
Aktualnie mam 2 dyski zewnętrzne 2,5 cala: ADATA HD710 PRO 5 TB
#199 DJGraco
Jakie HDD, czy SSD?
Jeśli HDD to Adata nie produkuje własnych dysków, oni wsadzają do obudowy albo Toshiby, albo WD, albo Seagate.
Musisz sprawdzić Crystal Disk Info co pokazuje jako dysk.
#200 Numernabis
No tak, zapomniałem sprawdzić i zasugerowałem się producentem :), a nie śledzę kto i co produkuje lub nie.
No i oczywiście są to HDD
1. WDC WD50NPZZ
2. WDC WD50NPJZ