Albo gdzie mogę go wywołać ten panel, bo na górze tam gdzie zazwyczaj to go nie ma. A no i jak zmusiliście to dziadostwo gadające do tego, by wam podgłaśniał całe ułatwienia dostępu ystemowe klawiszami glośności? Bo on mi nie podgłaśnia pomimo tego, ze gada, a podgłaśnia tylko dzwonek.
aby gadacza podgłośnić no to 2 palce na ekran i głośności przycisk w górę bądź w dół, jak gada coś dłuższego to też czasem podgłośnisz klawiszem bez dotykania palcami ekranu.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
ustawione mam w button maperze aby przycisk głośności przytrzymany przerzucał piosenkę do przodu i do tyłu, na youtubie w talkback jak przytrzymałem głośności któryś przycisk to przerzucało, a na commendary przerzuca, ale też podgłaśnia utwór, zato tutaj nawet jak commendary gada to łatwiej zciszę sam utwór, bo na tb jak gada tb i commendary to zciszę wszystko, są wady i zalety tych rozwiązań. natomiast w commendary częściej hołmem nie mogę odebrać połączenia, nie wiem od czego to zależy, no i talkback jak ktoś dzwoni to ustawia sięchyba automatycznie na ikonie odbierz, a commendary jak zwykle na pasku górnym. Nie korzystałem siłą rzeczy z wzystkich funkcji, brak tłumaczenia pełnego i brak wersji premium, ale powiem tak, jeśli komuś talkback chodzi płynnie no to nie ma co się ze zmianą na nowy screenreader spieszyć. Wszystko zależy kto z czego korzysta, jak ma problem z odbieraniem połączenia, to raczej niech zostanie przy talkbacku niby w commendary można odbierać potrząśnięciem, ale obawiam się, że w kieszeni będzie sięwtedy go odbierać jak będziemy akurat szli, przynajmniej takie doświadczenia ja z takim odbieraniem przez potrząsanie miałem, coprawda to był jakiśmacrodroid chyba. edit także wolniej trochę czyta syntezator, nie chodzi mi o płynność tylko o to, że robi większe przerwy np. przejdź do filmu, przerw,a 6 minut, przerwa nazwa filmu, talkback robi to trochę szybciej, talkback tak czyta mi jak zmienięjęzyk w językach na polski po tym jak jakąś stronę czyta w obcym języku. edit no i na whatsap jak jestem na najnowszym czacie i palcem w górę jadę to nie przechodzi mi na okna typu nowy czat, połączenia, tylko jest aparat cyz tam nagrywanie filmów, talkback tego problemu nie ma, także kolejny jakiś mały punkt na korzyść tb
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
ee na to nie wpadłem, no to ok, hołm w sumie niepotrzebny jeśli tak jest, teraz wyłączyłem commendary, bo przez pomyłkę ustawiłem, że jak raz tapnęw ikonę to wchodzi, a nie chce mi się szukać ustawień gdzie to się zmienia. No, ale dlaej na whatsapie tb lepszy;P Szukam apki która jest zamulająca i bym wtedy porównał tak solidniej płynność tb i commendary, próbowałem na flashscore i livescore czy jakoś tak, teoretycznie płynniej commendary. Na youtubie różnic większych brak.
jak teraz włączyłem ponownie commendary to nie wchodziło mi za jednym puknięciem w ikonę, ale jak przycisk w górę naciskam to też nic nie przełącza się, w sensie z puknięcia na 2 puknięcia;D edytnę post jak sprawdzę z odbieraniem. edit, palcem w prawo mówi: odrzóć i odbiera odrazu;D Fajnie, fajnie, plus dla commendary pod warunkiem, że gdzieś nie działa normalne odbieranie;P
Dla tych, co mają Androida 9 już pisałem w wątku, że panel nie znika, ale napiszę jeszcze tutaj, żeby Nuno nie musiał pisać do developera. Po włączeniu sobie show volume panel w shortcuts, czy jak to się tam konkretnie nazywało, po naciśnięciu przycisków głośności panel głośności jest n prawej krawędzi ekranu i wystarczy tam położyć palec, by się tam znaleźć.
potestujcie odbietranie połączeń na duo, whatsap, messenger, zwłaszcza na duo, teraz nie mam możliwości, ale miałem problem z odebraniem, byłem na pasku górnym oczywiście, no palcem w prawo już nie mogłem odebrać, ale mogłem źle robić, czasami nawyk chodzenia po talkbackowemu się ujawnia, także potestujcie i piszcie swoje opinie.
jak na danym tekście robię gest góra prawo, to mam do wyboru copy, klikam, ale nie kopiuje mi wiadomości, paste prznajmniej nie wkleja, 2 razy przycisk głośności też nie, aczkolwiek ten gest to z batton mappera map;P Jakieśtam chińskie funkcje jeszcze w tym menu góra prawo są, także nuno ciśnij dewelopera, bo kilka dni minęło, a chiński dalej dominuje angielskie menu;P
hmm, jak mam klawiaturę googlową ustawioną no to po pierwsze, jak piszę to gestem góra dół chodzę po literach jak w tym polu edycji jestem, co jest trochę irytujące, po drugie jak dyktuję głosowo to mi czyta to co pojawia sięna telefonie, co pewneie zagłusza rozpoznawanie mowy, o dziwo problemu tego nie ma jak dyktuję na soft braille keyboard. No i jeszcze jak coś czytam i mi powiadomienie dojdzie to przerywa czytanie i powiadamia mnie, wolałbym jak w tb, że czyta mi dopier opo skończeniu czytania np. zdania odcztywałoby powiadomienie. Pewnie jest to do ustawienia gdzieś.
Jest wiele wartych uwagi rzeczy, i tworzenie wlasnych wcale nie jest trudne. Ale, najpierw niech ja sie uporam ze wszystkimi problemami okolo tlumaczeniowymi
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
ktoś powie która to opcja od dołu w ustaweniach przycisków głośności aby 2 naraz coś robiły, znaczy, która z tych nieopisanych to ta, co commendary wstrzymuje gesty albo go zawiesza, nie mogę na nią natrafić a z 10 minut przeglądałem to wszystko, raz byłem na środku, a po chwili się okazało, że na dole opcjęzaznaczyłem.