Commentary screen reader

Commentary Screenreader: czyżby nowy król?

Started by violinist 1090 posts last post 6 years ago Closed Page 34 of 55

w xiaomi mi6 wersja cs 600 z hakiem, przestał działać głos Zosia, a w ogule gadał pod ładowarką po chińsku wkułko, w sensie jakby jakieś powiadomienia czy coś.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

dopasował się do rodzimego języka telefonu :D
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Z ciekawości jak wygląda kwestia spolszczenia? Chodzi np. o ustawianie gestów i takie tam, co było jeno chińskie. Druga rzecz to ta nieszczęsna nawigacja po różnościach. Brak jednego gestu do wszystkiego powoduje, że trzeba zawalić ileś różnych samą tylko nawigacją. Rozumiem, że chodzi o szybkość pracy, ale problem w tym, że parę innych programó posiada różne swoje gesty. Odtwarzacze muzyczne, nawigacje i takie tam. Nie wiem czy da się stworzyć coś, co będzie jednocześnie wygodne i nie będzie się gryzło z gestami innych programó, a najczęściej jest to przesunięcie dwoma lub trzema palcami w górę, w dół czy tam prawo i lewo. Nie ukrywam, że to jest to chyba jedyny powód, no może jeszcze problem z szybkim dostępem do opisu w sklepie Play dla którego nie używam tego. Szkoda, bo progream tak w ogóle fajny, ale zmusza do tworzenia dziesiątek gestów.

No ja nie znam sposobu na szybkie chodzenie po linkach, nagłówkach i polach edycji, nawet gest jakby dodać lewo góra na przykład na cofnij nagłówek i lewo ół nagłówek do przodu to i tak niejest to wygodne.
no i niedopracowane chodzenie po słowach i literach, jakby te rzeczy poprawić to by było ok. Nie przetłumaczone jest jeszcze bodajże tworzenie własnych paczek gestów, jeszcze pare rzeczy, ale sporo jest.
ja prubowałem wykorzystać paski po bokach aby tam wrzucić cośco żadko używam czyli np. nagłówek w prawo lub w lewo, ale średnio to zdaje egzamin, bo to co masz na pasku po lewej, w sensie na tej krawędzi czasami gorzej wchodzi.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

No właśnie szkoda, bo są appki np. sklepu muzycznego Thomann, które wymagają chodzenia po linkach, bo wtedy jeden flick - jeden produkt. W wypadku domyślnej nawigacji tych flickó jest chyba z pięć.

dobrze by było, gdyby nuno sie wypowiedział co dalej..

Witajcie! Jest sposób na to, trzeba doinstalować wtyczkę i jest.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

no to dużo powiedziałeś;P
jaka wtyczka, w tych zasobach chińskie nazwy przetłumaczone na polski brzmią nie intuicyjnie.
edit no i czy to zgłosisz aby było poprawione bez wtyczki?

Niech nawet będzie wtyczka, ale może jakiś dział w pomocy, który opisywałby to, co ludziom może się szczegulnie przydać, chociażby tym przechodzącym z TB.

otóż to..

ostatnio zainteresowałem się jeszcze raz aplikacją co bym nie wyszedł na przeciętnego krzykacza, co to tylko zaczepki szuka, i dałem temu szansę.
Pierwsze, co się rzuca w oczy to responsywność, acz kolwiek u mnie potrafi się czasami przytkać na dwie sekundy bez pośednio po odblokowaniu telefonu. Program jest w ciul customizowalny, co widze jako plus, natomiast przydało by się wywalenie chińskich wtyczek i narzędzi, które i tak nic większoci z parszywego zachodu nie mówią.
Gesty:
Ciężko było mi się przestawić na politykę góra dół przełącza nas między elementami, ale na szczęście z pomocą przychodzi nam odpowiednie ustawienie, dzięki któremu zmieniamy metodę nawigacji na tą znane z talkbacka. Niestety pomoc w oknie ustawień dalej twierdzi, że musimy przesunąć w lewo, żeby anulować jakąś zmianę w oknie ustawień, lub w menu jeshuo.
Kolejna rzecz to nawigacja na stronach internetowych: Zarówno talkback jak i commentary mają taki sam problem z utrzymaniem fokusa na stronie z dużą liczbą elementów. Wprowadzono w końcu szybkie gesty do nawigacji, tak więc kolejny punkcik dla chińczyka do kategorii prostota użytkowania. Niestety, żeby to udogodnienie nam zadziałało musimy udać się do ustawień i zmienić odpowiednią rzecz. Zabijcie, ubijcie, nie pamiętam teraz już gdzie to się robiło ;)
Kolejną świetną opcją jest wybranie sobie źródła dźwięku, przez które może iść jeshuo. W moim przypadku pozbawiło to problemów z ciągłym narastaniem dźwięków gadadła przy rozpoczęciu mowy.
Kolejna fajna rzecz, to zdecydowanie lepsze utrzymywanie fokusu podczas pisania na klawiaturze ekranowej typu gboard, swift key etc. Zawieszanie czytnika w przypadku pisania na klawiaturach brajlowskich też należy dopisać do plusów, acz kolwiek mi się to osobiście w żaden sposób nie przydało, bo domyślny skrót dostępności w samsungu pozwala mi odwieszać i zawieszać czytnik w przeciągu kilku mili sekund.
A teraz przyszedł czas na minusy:
Największą bolączką tego programu jest zła interpretacja gestów. Przykładowo wchodząc w obszar powiadomień dół/lewo często gęsto otwierał nam się ekran ostatnich aplikacji. Pozostając w temacie powiadomień, to talkback jest jedynym czytnikiem, w którym poprawnie działa zamykanie niepotrzebnych notyfikacji za pomocą szybkich działań. Kolejną wadą jest brak aplikacji w sklepie play. Przez co musimy manualnie instalować wszelkie, często niezbędne aktualizacje.
Nie testowałem jeszcze płatnych funkcji typu ocr, tłumacz, etc, ale z tego co iem, to jakoś średnio to działa, więc chyba nie warto.
Podsumowanie: Program fajny, ale raczej dla zaawansowanych użytkowników. Ludzie, kórzy cenią sobie prostotę i wygodę zdecydowanie powinni zostać przy talkbacku. I u mnie też zostanie on głównym czytnikiem ekranu. A przynajmniej na razie.

ja jestem na commendario, ale w stanie obecnym zaniego jeszcze nie zaplace.

zgłaszam błąd, w wersji 708 w spotify kursor głupieje i nie da sięchodzićpo tabelce z elementami.

Najnowsza wersja to 728, sprawdź czy na niej działa.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

jak to jest w koncu przełączanie się po linkach, nagłówkach i ect?

jest to dziko;D
na spotify w wersji 728 jest już ok.

Czy wersja ze sklepu play już działa poprawnie?
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

@violinist, w opcjach akcji, potem w opcjahch przewijania ustawiasz
Lowca, aplikacja zniknela ze sklepu

Jednak dalej głupieje kursor na playlistach, nie używam osobiście spotify, więc potestuje niech ten kto ma i wypowie się dokładniej ewentualnie.

Xiaomi mi6, po uruchomieniu telefonu i wpisaniu pin karty sim i kodu na odblokownie telefonu, syntezator chiski gada, muszézablokować telefon i odlokować ponownie.
Przed chwilą też sytnezator Zosia przestał gadać, ale nw czy to problem Zosi czy comendary.