Towarzysko

Knajpy, picie, jedzenie w Krakowie

Started by Postukujacy 22 posts last post 3 months ago Page 1 of 2

Tutaj polecajki knajp, knajpeczek, kawiarni, restaurancji i wszystkich miejsc gastronomicznych w szeroko rozumianym Krakowie
. Zbierze się tego zbyt wiele to rozdzielę na picie i jedzenie.
INFP

#2 1 like

Dzięki Marolkowi poznałem Bistro Rajski Ogród przy ul. Rajskiej. To obecnie także moja polecajka gdzie zjeść dobry obiad, za niezbyt wygórowane pieniądze. Turystycznie, ale bez zdzierstwa.
Tuż obok jest piwiarnia czy tam browar, nie wiem co to właściwie jest. Marol będzie wiedział więcej :P
Dwie, trzy ulice dalej mamy Stary Port. Miejsce niezbyt tanie, ale popularne i znane. Można tam wpaść na piwo albo drinka. Mają całkiem dobre drinki. Lokal duży, wieczorami głośny.
INFP

#3 1 like

Blisko rynku jest pizzeria Vicenti z kawałkami pizzy na wagę. Zachodzę tam czasami jak jestem głodny i w okolicy. Pizza podobno taka jak we Włoszech, prostokątne kawałki jakie duże chcesz i z czym chcesz. Wybiera się z tego co jest na stanie. Uważam, że bardzo smaczna, a ceny też bardzo przystępne.
INFP

#4 1 like

Jak dla mnie, lody w Krakowie definiuje GoodLood. Te przy Starowiślnej owszem popularne, owszem polecane, ale dla mnie na tą chwilę już przereklamowane. Choć w GoodLoodzie droższe, wybór smaków bardziej nietypowych plus duża gałka loda mnie przekonują. Jestem ich zdecydowanym zwolennikiem. Lokalizacji jest dużo, lodziarnia ma swoją aplikację z wymienionymi Loodspotami w mieście.
INFP

#5 1 like

@Postukujący, to obok to "Świat piwa" - sklep z piwem rzemieślniczym połączony z malutkim multitapem.

#6 1 like

Palarnia kawy, nazwy nie pamiętam na skrzyżowaniu Karmelickiej i Garbarskiej, wejście od Garbarskiej. Pyszna kawka.

#7 1 like

House of Beer. róg św. Tomasza 35 i św. Krzyża 13
Zawsze zimno, zawsze dużo, zawsze smacznie.
https://house-of-beer.ontap.pl/
zawartość kranów.
Harmonię w domu zapewni akordeon.

#8 1 like

Kebab najlepszy jaki kiedykolwiek jadłem, taki jak w Turcji, drobno posiekane warzywa, (naprawdę pół centymetrowa kosteczka), dobre mięso i dodatek, uwaga... natki pietruszki, no pycha, na deptaku Rusznikarskiej.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

#9 1 like

Drugi kebab, taki typowo polski, to Luna na Miasteczku AGH.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

#10 1 like Edited

Najlepsze burgery i przy okazji pizza to Mazarino & Megalo Burger. Pizza za ciasto italian slim, nie jest to neapolitana, ale typowa pizza jaką zazwyczaj dostajemy w pizzeriach, ale ciasto o połowę cieńsze.
Burgery, no cóż, tak smakuje burger, dla odważnych, jest burger 30 cm średnicy, kiedyś zamówiłem, dostałem w pudełku od pizzy.
Ul Zarzecze

#11 1 like

Przy rusznikarskiej też jest warta uwagi pizzeria Pizza Square, jak ją odkryłem, byłem zachwycony, ostatnio się rozczarowałem, ale może ja miałem gorszy dzień, że mi nie podeszła.

#12 1 like

W sumie z niewidomych to chyba każdy zna, aż dziw że jeszcze nikt nie wspomniał. Chińska knajpa obok przystanku Konopnickiej, Zamkowa1.
Osobiście bardzo lubię, choć byłem tylko chyba trzy razy, ostatnio z 5 lat temu.

#13 1 like

Ja z kebabów to sobie cenię Kebab Pasja, na Kazimierzu blisko okrąglaka. Uważam, że bardzo dobry. Uważam też, że ta słynna trzynastka czy jak ten lokal tam się nazywa, jest przereklamowana.
INFP

#14 1 like Edited

Śniadania w lokalu pewnie nie są popularne, ale miałem czas, że chodziłem testować różne takie. Trochę to burżujstwo, no ale nie oceniamy ;) co kto lubi.

Testowałem kilka lokali: Międzymiastową przy rynku głównym, jest w porządku. Ciekawie się zaczyna dzień obserwując jak Stare Miasto się budzi.
Charlotte przy Placu Szczepańskim trochę mi nie podeszła.

Byłem raz na śniadaniu w AF Ramen, to jak pamiętam gdzieś w okolicy Muzeum Narodowego, kina Kijów i tamtych stron blisko Alej. Wziąłem bajgla z hummusem i choć go nie lubię, tamten był przepyszny. Dość podobało mi się mocno drewniane wnętrze lokalu, takie ciepłe.

Śniadania można ogólnie dostać też w sieciówkach w piekarniach. Nie chodzi tylko i wyłącznie o zamówienie tam porannej kawy i coś do tego, ale jest taka kategoria: śniadania. Choć w takich piekarniach będą one bardziej skromne niż w konkretnych lokalach.
INFP

#15 1 like

Byliśmy z Izą kiedyś na śniadaniu w bodajże "Zalipiankach" na Szewskiej. Też były bajgle z trzema różnymi pastami warzywno-twarogowymi. Całkiem smaczne.

#16 1 like Edited

Tasty beast. Ceny takie sobie, ale tortille i inne mają dobre. Zawsze gra tam stara muza ;).
Pierogarnie osiedlowe te takie małę to każdy zna, nawet nie wiem jak to się nazywa ale np jedna jest przy Tynieckiej. Tanie i porządne pierogi mają.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#17 1 like Edited

Też ich lubiłem, zwłaszcza za czasów studenckich. Ale! Ostatnio Przystanek Pierogarnia, jak się oni zwą, pojawiła mi się na Pyszne.pl - wcześniej nie mieli tutaj zasięgu. Panie i panowie, ale droggo... 3 dyszki za 9 sztuk. Nie narzekałbym, ale w innych miejscach mają taniej. Widziałem nawet kilo pierogów do odgrzania, ale własnorecznie robionych, kosztuje koło 30 zł i to z dowozem. W pierogarni przesadzili.
INFP

#18 1 like

Przystanek pierogarnia się zepsuli. Wolałbym chyba u Ukrainki jakiejś kupić, pełno ich na fb się ogłasza i ludzie chwalą. A robią nie tylko pierogi bo często krokiety jakieś pielmieni itd. Nie testowałem, nie jadam takich rzeczy, ale w pracy zamawiają, wprawdzie od polki, ale zadowoleni.

N'Pizza na Rajskiej 3 (wejście od ul. Dolnych Młynów). Całkiem bardzo dobra pizza neapolitańska, a ostatnio to nawet przepyszna lana APA z Funky Fluid.

#20 1 like

Gruzińskie Haczapuri na Grodzkiej 3. Nie mam porównania do innych gruzińskich lokali, ale jak na pierwszy raz to ok.