Dobre intencje prowadzą może do piekła, czyli nowe laptopy i plany zasilania
Back to Hardware#21 Julitka
To ciekawe, bo ja mam podobne odczucia, też Dell. Ja faktycznie ustawiłam raczej na oszczędzanie energii, bo kiedyś więcej podróżowałam i studiowałam, ale faktycznie różnica między laptopem podłączonym i niepodłączonym jest kolosalna. I człowiek łapie się na tym, że chce podłączać naładowany komputer tylko po to, żeby nie mulił. A przecież bateria przez to też cierpi...
-- (Numernabis):
No niestety, ja w Dellu też mogę ponarzekać, wprawdznie nie na usypianie, bo ja tego nigdy nie stosuję, ale plany zasilania bateryjnego, mimo, że mam ustawiony na najwyższą wydajność to i tak przymula, a kopa dostaje jak podłączam zasilanie, na starszym lapku w trybie bateryjnym kiedy mam ustawioną najwyższą wydajność to nie ma różnicy w pracy pomiędzy zasilaniem bateryjnym, a sieciowym.
Ma to oszczędzać baterię, ale może ja tego nie chcę.
To tak samo jak z dyrektywami unijnymi dotyczącymi maksymalnej dopuszczalnej głośności, urządzenie ma chronić moje uszy, ale ja tego nie chcę, jest fajowy utwór i chcę, aby mi muzg wstrząsnęło, a tu się nie da.pomiędzy zasilaniem batery
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#22 EugeniuszPompiusz
@Julitka, teoretycznie Dell w biosie zrobił ku temu profil, nazywa się chyba "primarily on AC", czy jakoś tak. poza wszytkim, różnica między zasilaczem a baterią może być, ale, w przypadku tego konkretnego co go tu mam modelu, wcale nie musi, to częściowo kontroluje windows, a w przypadku sporej części rzeczy niestety bios. dlatego uważne ustawienie tam, to spora część sukcesu, a potem w windowsie już tylko kosmetyka.
inna rzecz, że po prostu nie możemy polubić się, w sensie ja i jedenastka; tymbardziej rozumiem ból ludzi, co to mi przy robieniu kompa potrafią wykrzyczeć w twarz, że oni to w sumi wytrzymają brak pewnych wartosci w planie zasilania, ale windows 10 ma być a nie tam jakieś 11.
P.S.: Dell na swojej stronie "jak byk" pisze, że nikomu nie włącza bitlockera. Szkoda, że w ciągu roku trafił do mnie trzeci komp, a drugi dell, który po większych zmianach driwerów zarządał wyimaginowanego klucza bitlocker, bo gdzieś, kiedyś, jakoś, gdy akurat działał, przez noc zaszyfrował cały komp.
Wiadomo, to nie jest temat tego wątku, ale nawet power user ma prawo nie być alfą i omegą, a założę się, że w takiej sytuacji można spanikować.
#23 zvonimirek222
Tak, tylko Microsoft ową rzecz robi po chamsku. Gdyby użytkownik był powiadamiany, to bym k*źwa zrozumiał.
#24 proszczok2137
ciekawe mam od 15 godzin legiona pro 5 z i7 13700hx, i mam s3
#25 pates
Teraz to wygląda chyba tak. Procesory intela hx są jakby najwyższą półką, i one są socketowane, one są wymienne, są nawet jakoś overclockerskie, no i mają s3.
#26 proszczok2137
też tak może być
#27 wesolek
Ok, a ja nawiążę do planów zasilania. Mam Acer Swift 3 z AMD Ryzen 7 4700U with Radeon Graphics , 16 Gb ram, 1Tb SSD na Windows 10. Plan zasilania zrównoważony - jako jedyny do wyboru. Ani w BIOS, ani z panelu sterowania nie mogę zmienić ani utworzyć wysokowydajnego. Próbowałem CMD, ale na razie trafiłem na komendy, które zrównoważony tworzą, a wiersz poleceń to nowość u mnie, więc dopiero go poznaję. W każdym razie ktoś z Was jest w stanie coś poradzić?
#28 proszczok2137
nic nie zrobisz
#29 Numernabis
Uruchom wiersz poleceń jako administrator i w załącziku masz komendy jakie trzeba użyć do danego planu zasilania:
#30 zywek
To nic nie da, a raczej nie wydaje mi się, jest aplikacja do sterowania zasilaniem od producenta.
#31 Numernabis
Spróbować nie zaszkodzi, ja tak dodałem u siebie plany zasilania.
#32 wesolek
O, dzięki wielkie. Zerknę na to. :)
#33 wesolek
Ok, wysokowydajny stworzył. Pytanie tylko, czy i jak mogę zmienić ustawienia USB, bo nie widzę nic na jego temat na drzewku, w którym powinny się znajdować te ustawienia?
#34 wesolek
Poniżej wrzucam czynności, które potrzebuję wykonać, a których nie widzę w opcjach:
Plan zasilania o wysokiej wydajności
1. Otwórz Panel sterowania i wyszukaj „Opcje zasilania”
2. W menu po lewej stronie wybierz „Utwórz plan zasilania”.
3. Wybierz „Wysoka wydajność”
4. Nadaj swojemu planowi nazwę: Na przykład „Stanowisko pracy dźwiękowej”.
5. Wybierz „Nigdy” zarówno dla „Wyłącz wyświetlacz” jak i „Uśpij komputer”
6. Wybierz „Utwórz”
Teraz znajdziesz się na stronie Opcji zasilania, gdzie będzie wybrany TWÓJ NOWY niestandardowy plan zasilania.
1. Wybierz „Zmień ustawienia planu” dla TWOJEGO NOWEGO niestandardowego planu zasilania
2. Otwórz „Zaawansowane ustawienia zasilania”
3. Rozwiń „Ustawienia USB”
4. Wyłącz „Selektywne wstrzymywanie USB”
Jeśli masz laptopa, pojawią się dwie opcje. „Na baterii” i „Podłączony”. Wyłącz obie.
1. Rozwiń „Zarządzanie zasilaniem procesora”
2. Ustaw minimalny i maksymalny stan procesu na 100
Jeśli masz laptopa, pojawią się dwie opcje. „Na baterii” i „Podłączony”. Wyłącz obie.
Proszę również postępuj zgodnie z poniższymi krokami, aby skonfigurować harmonogram procesora.
Ustawienie harmonogramu procesora na „Usługi w tle”
1. W Panelu sterowania wybierz „System”
2. Przejdź do „Zaawansowane ustawienia systemu”, a następnie do karty „Zaawansowane”
3. Kliknij „Ustawienia…” pod Performance, aby otworzyć okno „Opcje wydajności”.
4. Przejdź do karty „Zaawansowane” i ustaw harmonogram procesora na „Usługi w tle”
5. Kliknij „Zastosuj”, a następnie „OK”
#35 djdenismusic
Inna sprawa, że nawet, jeśli sobie stworzysz dodatkowe plany to komputer w praktyce nic sobie z tego nie zrobi.
Przede wszystkim jaki masz model komputera?
#36 proszczok2137
no wlasnie pisalem o tym że to nic nie da, to hardware tego nie wspiera
#37 djdenismusic
Dokładnie.
Są 2 wyjścia.
A;lbo poszukanie odpowiedniego dynksa w biosie, albo instalacja sterowników i softu od producenta, który mógł by mieć takie opcje.
W przypadku lenovo jest to vantage, w przypadku della my dell, lub power manager (w zależności od modelu komputera), a jeśli chodzi o asusy, przynajmniej te gamingowe to mamy taką elegancką ap;likację jak armoury crate, gdzie możemy sobie wybrać odpowiedni profil wydajności. Oczywiście ustawienia różnią się w zależności od posiadanego sprzętu. U mnie na przykład w tuf gaming f15 nie istnieje coś takiego jak manual mode, natomiast w rogach owszem, można sobie ręcznie dostosować krzywą wentylatorów.
Co do reszty producentów nie bardzo wiem, jak wygląda sytuacja, ale myślę że większość ma swoje aplikacje do kontrolowania wydajności sprzętu.
#38 wesolek
Jak pisałem: Acer Swift 3 z AMD Ryzen 7 4700U with Radeon Graphics , 16 Gb ram, 1Tb SSD na Windows 10.
#39 DJGraco
Jeżeli chodzi o selektywne wstrzymywanie usb to jeżeli nie mamy tego na drzewku to robimy coś takiego. Odpalasz CMD najlepiej w trybie admina, i wklepujesz poniższe komendy jedna po drugiej
powercfg /SETACVALUEINDEX SCHEME_CURRENT 2a737441-1930-4402-8d77-b2bebba308a3 48e6b7a6-50f5-4782-a5d4-53bb8f07e226 0
powercfg /SETDCVALUEINDEX SCHEME_CURRENT 2a737441-1930-4402-8d77-b2bebba308a3 48e6b7a6-50f5-4782-a5d4-53bb8f07e226 0
#40 Numernabis
Nie do końca się z tym zgadzam, jak pisałem, u mnie nie było planów, dodałem w sposób o jaki podałem i różnica w działaniu planów jest więc to działa, ale i owszem, znacznie ograniczone opcje konfiguracyjne w ustawieniach zaawansowanych.
-- (proszczok2137):
no wlasnie pisalem o tym że to nic nie da, to hardware tego nie wspiera
--