Jak odczytać napisy z pobranego filmu z youtube
Back to Dostępność#21 stefan
Sprawdziłem i faktycznie napisy wczytują się do PotPlayera, o ile wczyta nam się film, a czasem się wczytać nie chce.
Ale jak już się uda to napisy wczytały mi się automatycznie, wybrałem taki film, w którym wiedziałem, że są.
Można sobie wybrać język z dostępnych napisów.
Takie napisy możemy sobie na dysk również zapisać, co jest bardzo miłą opcją.
Odtworzyłem też sobie taki filmik, gdzie napisów nie ma, ale można wybrać sobie w nim było napisy generowane przez automat.
Istnieje też opcja tłumaczenia napisów w locie i to też działa :-)
Są nawet różne silniki do tłumaczenia dostępne.
Opcji jest sporo i jest się czym bawić, no tylko z tym zastrzeżeniem, że nie każdy filmik z YT wczytać do programu się chce.
#22 balteam
wrzuc jakiś, który u ciebie nie działa.
#23 stefan
Już miałem wrzucić filmik, co jest generalnie bez napisów, ale jeszcze raz go sprawdziłem i zadziałał.
Nie wiem od czego to zależy, że raz działa, raz nie.
Ale nauka jest taka, iż jak nie działa, to za jakiś czas po restarcie programu może zadziałać :-)
Z tym, że tu nie mogę wybrać napisów generowanych przez automat, na innym filmiku z tej serii i playlisty taka propozycja się pojawiła. Wychodzi na to, że niektóre filmiki to mają, a inne nie.
A tu wrzucam filmik, co miałem z nim problem:
https://www.youtube.com/watch?v=usRmxyGruWI
#24 balteam
Otworzył się bz roblemu, tylko jak wejdę w napisy, wybór napisów to nie mam angielskiego ani nic innego niż dodaj napisy, dołącz, i sekwencyjne.
Jak w tym filmie ustawiłeś napisy?
hm i jak zamknąć teraz sam film bez aplikacji? są tam skróty, ale może akurat wiesz.
#25 stefan
W tamtym co dałem nie ma napisów.
W tym co dam teraz do wyboru są angielskie wygenerowane automatycznie. Nie wiem czemu akurat w niektórych takie są.
https://www.youtube.com/watch?v=ScRG40_7zb0&list=PLW0NGgv1qnfzb1klL6Vw9B0aiM7ryfXV_
Nie znam skrótu, za rzadko z niego korzystam.
#26 stefan
Uzupełnienie do programu PotPlayer:
Aby przejść do wyboru napisów, można wcisnąć literkę "l"
Aby zamknąć plik bez zamykania programu: F4
#27 damianzegarek
Z tym czytaniem wbudowanych napisów przez KMplayer to tak nie do końca. Jedynie czyta napisy w kontenerze mkv w sytuacji jak napisy są wrzucone w kontener, ale jak są wklejone w obraz to już wiadomo nie.
--Cytat (Milena132):
KMPlayer radzi sobie z napisami dobrze. I z wbudowanymi i z srt.
--Koniec cytatu
#28 damianzegarek
A ja mam inne pytanie czy pomógłby ktoś zainstalować Cinemaplayera? Niby mam jakąś instalkę ale w ogóle nie chce się to otworzyć ani z pozycji użytkownika ani uruchom jako administrator.
#29 stefan
CinemaPlayer???
To bardzo stary program, którego się nie instalowało, z tego co pamiętam, tylko był w wersji portablowej.
#30 damianzegarek
No to mamy problem :) bo się nie otwiera. Jakiś pomysł?
#31 stefan
Damianie, jeśli chodzi o CinemaPlayer:
1. Czy napewno masz ściągnięty poprawny program, w sensie plik zip?
2. Jakiego systemu używasz? Na 7 działa, wyżej to nie wiem.
3. Musisz mieć też świadomość, że program jest bardzo stary i wielu materiałów się na nim już nie da odtworzyć.
#32 balteam
Czy potplayer przestał wam czytać napisy po aktualizacji?
mam wersję [201021]
#33 stefan
Zaktualizowałem, żeby sprawdzić portablową wersję.
Najpierw zd zdziwił mnie numer wersji jaki podałeś.
Teraz jakoś dziwnie to podają:
Wersja: 201021(1.7.21311)
Data kompilacji: Oct 21 2020 13:26:20
Ale do rzeczy.
Po aktualizacji faktycznie przestał czytać. Coś się musiało pozmieniać, bo w opcjach Lektora miałem poodznaczane opcje, które wcześniej miałem pozaznaczane.
Ale jak ustawiłem co trzeba, to czyta, przynajmniej NVDA, bo tylko to sprawdzałem.
#34 misiek
Nie wiem o co chodzi, ale u mnie Potplayer od dawna niedostępny.
#35 balteam
Przejrzyj wontek to się dowiesz o co chodzi, bo gdzieś wcześnije pisałem jak ogarnąć żeby był dostępny, ale nie chce mi sięprzebijać teraz przez wpisy, proponuję iść od końca i pominąć ostatnie z 5 wpisów na pewno.
#36 balteam
Faktycznie w końcu ustawiłem, coś inaczej teraz to wygląda, ale jest ok.
#37 daszekmdn
A ktoś opisze procedurę od podstaw? Jak pobrać film z napisami, jak go odpalić i zrobić tak aby były odczytywane?
#38 balteam
potplayer:
Skopiuj link do filmu
w potplayerze kontrol u wciskasz, wklejasz link i enter, jak film zaczyna grać, to menu kontekstowe,
strzałką w dół szukasz napisy rozwijane, strzałka w prawo, zaznacz pokarz napisy, przynajmniej ja mam zaznaczone.
no i strzałka w górę raz i wybór dodawanie napisów rozwiń, strzałką w dół wybierz english generated i zrobione.
We wcześniejszym wpisie gdzieś w połowie wątku napisałem jak zrobić, żeby pot player w ogóle pokazywał te napisy dla nvda, więc jak potym co napisałem ci nie zadziała, to zerknij do wcześniejszego mojego wpisu.
#39 daszekmdn
OK.