mojsior — Post 1 of 16
Ostatnimi czasy to znaczy zupełnie niedawno bo niecały tydzień temu ukazała si,ę gra z rąk hiszpańskiego
developera Guileviego odpowiedzialnego za obecną już na rynku inną produkcję villains from beyond, która
jest arkejdówką bazującą na klasyku znanym z atari Space invaders, gdzie nieszczymy statki kosmiczne.
Tutaj w przypadku dark defendera jest inaczej.
Dark defender to arkejdówka bazująca na znanym klasyku z lat osiemdziesiątych Defender, krulującym między
innymi na atari.
W grze mamy za zadanie ochraniać planetoidy przed wrogimi statkami, których jedynym zadaniem jest zagrożenie
planetą jak i ich ludzkości.
A skoro mówimy o ludzkości, to nietylko musimy szybko niszczyć aliantów ale również musimy chronic przyjazne
nam humanoidy.
W różnych sytuacjach musimy je chronić, niekiedy humanoid jest na ziemi a my musimy podlecieć nieco wyżej
aby zaatakować wroga, jeśli tego nie zrobimy, humanoid zostanie porwany przez wrogi statek.
Ale to niewszystko, bo jeżeli nadal się będziemy ociągać nasz wróg zostanie zmutowany, co sprawi, że
zabicie go nie będzie łatwe.
Jeżeli jednak zabijemy w porę szybko statek przewożący humanoida, humanoid zacznie szybko spadać oczywiście
musimy wylądować na nim, aby go złapać.
Gra najprawdopodobniej nie posiada określonej liczby poziomów, więc zabawa jest nieograniczona.
Oprócz tego możemy zbierać bonusy, które ułatwią nam życie, ale nie będę ich opisywał, bo nie chcę psuć
zabawy.
Teraz coś o samej grze i sterowaniu.
Gra bazuje na chromium, i jest dostępna na windowsa, maca oraz przeglądarkę google chrome.
Narazie gra działa tylko na chromie, ale sytuacja się zmieni.
Sterowanie.
Strzałki góra i dół zmiana wysokości, ważne jest że statek stale leci więc nie musimy nic robić aby wystartować.
Strzałki prawo-lewo zmiana kierunku, statek automatycznie się obróci gdy dojdziemy do końca mapy bądź
miniemy humanoida.
Spacja wystrzał z broni.
Klawisze a, d- zmiana szybkości, tak samo działają klawisze od 1 do 4
Więcej klawiszy nie pamiętam, radzę zajrzeć do dokumentacji, a wyjaśnienie wszystkich dźwięków jest w
opcji learn sounds.
Grę oficjalnie można pobrać ze strony www.guilevi.tdrealms.com, jednak narazie link wygasł w związku
z powyższym nie mam jak na dzień dzisiejszy zachostować tej gry, gdyż mój internet działa ostatnio buntowniczo.
Mam nadzieję, ze link do oficjalnej strony zacznie niedługo działać.
Uwaga
Aby gra działała z programem nvda, musimy po jej uruchomieniu wyłączyć tryb przeglądania, a w opcjach
mowy musimy zaznaczyć aria speech.
Jezeli jest zaznaczona opcja webspeech, wtedy zostanie użyte sapi a nvda nie będzie działać z grą.
Pragnę poinformować że gra jest w fazie publicznej bety, tak więc błędy mogą się pojawiać, a sam autor
będzie grę rozwijał, no i pojawi się coś jeszcze od niego, ale wszystkiego się dowiecie w swoim czasie