EltenLink

#21 papierek

jakieś dziwne quick nav w voice over, zamiast rozwiązać to tak prosto, jak jest w nvda czy nawet narratorze, który doczekał się naprawdę fajnego wsparcia itd.

po co mi sygnatura?
2018-12-22 01:17

#22 denis333

A ja sobie chwalę. A quick naw to po prostu jeden z wielu sposobów obsługi kursora voice over. A mamy do dyspozycji zwyczajne poruszanie się kursorem vo za pomocą klawisza vo i strzałek, mamy wspomniany wcześniej tryb szybkiej nawigacji, gdzie naciskamy jednocześnie strzałki lewo prawo żeby go włączyć i wówczas wszystkie operacje wykonywane za pomocą kursora vo ogarniamy przy pomocy strzałek. Jest również numpad commander, który jest niczym innym jak obsługą tego samego kursora vo za pomocą klawiszy numerycznych o ile posiadamy taką możliwość. Ale to nadal ten sam kursor. W jaki sposób go obsłużymy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji i wygody użytkowania. inna sprawa, że są sytuacje, w których wygodniej zrobić coś bez użycia vo cursora (na przykład przeglądanie listy plików w finderze).
Co do windowsa na macu ja obecnie korzystam z takiego rozwiązania i jestem zadowolony. Mocno wkurzają mnie ludzie, którzy sieją ferment o to, że ktoś sobie na maćku windę postawił. Są też takie mity, że to niby windows spowalnia macbooka po zainstalowaniu tego obok mac os :P Ale to wszystko bzdury na resorach, którymi nie warto się sugerować.
Jeśli będzie z waszej strony większe zainteresowanie tematem macbooków, maca, etc to mogę ponagrywać jakieś audiotutki na blog bądź w tyflopodcaście. Aczkolwiek nie wiem, czy w tym drugim przypadku już mnie nie wyprzedzono ;)

2018-12-22 07:27

#23 monstricek

Ja mialem maca z windowsem zainstalowanym przes bootcamp i nigdy nie narzekalem, takze niewiem skad takie opinia. Teraz moja dziewczyna ma maca i windowsa na wirtualce i tez nie narzeka, chocia z windowsa korzysta rzadko. Osx jest naprawde fajnym systemem, ale z swoja filozofia, do kturej nie kazdy moze sie przyzwyczaic. Napewno kupie maca, jak moj komp padnie.

2018-12-22 07:33

#24 denis333

Ja również maca nie porzucę. Bo to świetne rozwiązanie. A przede wszystkim macbooki to bardzo trwałe komputery i naprawdę ciężko to to zajechać.
Monstricku. Czego twoja dziewczyna używa do wirtualizacji? Vm ware czy parallers? A jeśli vm ware to jak ustawiła tam odpowiednią responsywność?

2018-12-22 07:40

#25 zywek

Ktoś mi da jakąś stronę albo coś, gdzie jest lista skrutów klawiszowych tego ustrojstwa?

2018-12-22 09:49

#26 denis333

2018-12-22 09:50

#27 monstricek

Ona uzywa parallels, wmowskiego produktu nawed nie testowala. Jesli jescze o macu muwic, to ja uwielbiam go brzmienie i jakosc wbudowanego mikrofona. Odszumiacz tez ma dosc ladny. Jedyne, czego na macu nie lubie, to glosy od nuance, bo nie czytaja angielski tak,jak ja chce, czyli czytaja, naprzyklad, aplikejszen zamiast application. Jak by korzystalem tylko z dwoch mow, to bylo by po problemie, ale ja czytam teksty w mowach przyruznych i strasznie mnie denerwuje to, ze musze zmieniac glos, aby cos odczytac po polsku. Windows tu wygrywa. Mamy do wyboru sporo glosow. Gdyby rhvoice powstal na maca, to ja by calkowicie byl bym zdowolony.

2018-12-22 12:53

#28 misiek

Denis- pewnie kiedyś cię o to poproszę, ale najpierw muszę mieć pewność,, że będę go napewno miał.
--Cytat (denis333):
A ja sobie chwalę. A quick naw to po prostu jeden z wielu sposobów obsługi kursora voice over. A mamy do dyspozycji zwyczajne poruszanie się kursorem vo za pomocą klawisza vo i strzałek, mamy wspomniany wcześniej tryb szybkiej nawigacji, gdzie naciskamy jednocześnie strzałki lewo prawo żeby go włączyć i wówczas wszystkie operacje wykonywane za pomocą kursora vo ogarniamy przy pomocy strzałek. Jest również numpad commander, który jest niczym innym jak obsługą tego samego kursora vo za pomocą klawiszy numerycznych o ile posiadamy taką możliwość. Ale to nadal ten sam kursor. W jaki sposób go obsłużymy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji i wygody użytkowania. inna sprawa, że są sytuacje, w których wygodniej zrobić coś bez użycia vo cursora (na przykład przeglądanie listy plików w finderze).
Co do windowsa na macu ja obecnie korzystam z takiego rozwiązania i jestem zadowolony. Mocno wkurzają mnie ludzie, którzy sieją ferment o to, że ktoś sobie na maćku windę postawił. Są też takie mity, że to niby windows spowalnia macbooka po zainstalowaniu tego obok mac os :P Ale to wszystko bzdury na resorach, którymi nie warto się sugerować.
Jeśli będzie z waszej strony większe zainteresowanie tematem macbooków, maca, etc to mogę ponagrywać jakieś audiotutki na blog bądź w tyflopodcaście. Aczkolwiek nie wiem, czy w tym drugim przypadku już mnie nie wyprzedzono ;)

--Koniec cytatu

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-12-22 14:02

#29 denis333

No dobra. To w takim razie jak sobie poradziła z tym, że parallers przechwytuje niektóre klawisze i ne da się na przykład jednocześnie wcisnąć win+d żeby przejść na pulpit?

2018-12-22 15:03

#30 monstricek

Ona tego nie potrzebuje, bo jest osoba widzonca.

2018-12-22 15:07

#31 denis333

Kuźwa. No to nie było pytania.
Natomiast fajne w parallers jest to, że tam optymalizacja naprawdę stoi na wysokim poziomie. To po prostu działa. Nie ma czegoś takiego jak w vm ware że nagle system ci się zatnie, dźwięk zacznie świrować etc. Tam to po prostu działa. Inna sprawa, że parallers jest całkowicie niedostępny jeśli chodzi o tworzenie maszyn wirtualnych.

2018-12-22 15:11

#32 papierek

windows na macu? Super sprawa! Działa pięknie.

po co mi sygnatura?
2018-12-22 21:29

#33 skrzypenka

jeśli się zdarzy, że kiedyś będę mieć maca, mogę jak rozumiem, liczyć na waszą pomoc od a do z? ponieważ nic z niego nie umiem. hihi

Große Operndiva?
2018-12-23 17:32

#34 denis333

Jasne. Do mnie mozesz zawsze się odezwać.

2018-12-23 19:03

#35 zywek

Windows na macu krócej trzyma baktiria

2018-12-23 21:21

#36 denis333

Niestety to samo zaobserwowałem. Ale to wynika z tego, ze winda zużywa więcej zasobów ogólnie.

2018-12-23 21:26

#37 rylotek111

Oj niestety to prawda. Również potwierdzam. Skrzypenko. Jak coś, to również służę pomocą, więc jak coś to śmiało wal. Jak będę tylko miał czas... no właśnie. Jak będzie więcej czasu i ogar większy, to się wreszcie podziele tym doświadczeniem z używania maca w niniejszym wątku, jak obiecałem.

Czyńmy wokół siebie Dobro, aby i nam w tym życiu lepiej było. :)
2018-12-23 22:57

#38 skrzypenka

woow, super, no, bo nie mam, ale bedę się starać pewnie w dofinansowaniu, chociaż nie wiem, czy mi dadzą.

Große Operndiva?
2018-12-24 14:18

#39 mikolajholysz

Mói się, tak poza wszystkim, że najstabilniejszym komputerem do Windowsa jest, w brew pozorom, właśnie Mac.

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2018-12-24 16:12

#40 skrzypenka

dlaczego? bo jedni mówią, że nie, a inni, że tak i już nie wiem.

Große Operndiva?
2018-12-24 16:13