Komputery i akcesoria

mini PC, czy może zastąpić laptopa

Started by JM 35 posts last post 2 years ago Page 1 of 2

Cześć, rozważam sprzedarz obecnego lapka i kupno coś trochę bardziej wypasionego, tak przyszłościowo. Zainteresował mnie temat mini PC, ponieważ w gruncie rzeczy niewidomy ekranu nie potrzebuje, a ekran laptopowy to dodatkowy koszt. Moja koncepcja jest więc taka aby zamiast laptopa kupić mini pc i niewielką klawiaturę po usb, a zaoszczędzoną forsę wpakować w lepsze podzespoły. Rzeczy które mnie ciekawią to jak duża ilość tych mini PC ma swoje zasilanie bateryjne, no i jak wychodzi z opsługą kompa bez podłączonego żadnego ekranu? czy są z tym problemy?
Powiedzcie co ogulnie o tym sądzicie.

miniPC najczęściej potrzebuje normalnego zasilania z zasilacza, prawie w zadnym niema zasilania bateryjnego, często poprostu w takich komputerkach nima na to miejsca

Co do braku ekranu, winda może ci nie wykrywać dużych rozdzielczości, co skutkuje dziwnym wyświetlaniem stron przez nvda. Dodatkowo nawigacja obiektowa może głupieć.
Są takie przejściówki, które podłączasz do portu hdmi, i one emulują podłączony monitor. Ale nie pamiętam teraz jak to się nazywało. Na allegro pełno takich rzeczy.

To już wolałbym jakiś poleasingowego lapka, za małe pieniądze można kupić naprawdę wypasionego lapka i to nie marketówkę.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

DELL LATITUDE Z 74002-i7-8665U
16 GB RAM
SSD 500 GB
To jest dwa w jednym, dotykowa matryca, można ją wywrócić na drugą stronę i korzystać jak z tableta.
Nie jest to może wypas o jaki Ci chodzi, ale chodzi o to co i za ile można kupić.
Laptop wygląda jak nówka, klasa A+
Windows 10 Pro na pokładzie,

2530 zł z przedłużoną gwarancją o 2 lata czyli mam trzyletnią gwarancję.
Jak był nowy to cena była w granicy 6000 - 7000 zł
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

powiem tak, właśnie wygląda dobrze i dałeś mi do myślenia tym tematem poleasingu, nigdy nie próbowałem, no bo to ryzyko, no ale może warto spróbować...
-- (Numernabis):
16 GB RAM
SSD 500 GB
To jest dwa w jednym, dotykowa matryca, można ją wywrócić na drugą stronę i korzystać jak z tableta.
Nie jest to może wypas o jaki Ci chodzi, ale chodzi o to co i za ile można kupić.

--

poza tym że bootloader może być zjebany, jak u mnie, to wszystko raczej spoko :P

Polecam firmę AMSO, nie ma u nich ryzyka, laptopa możemy testować przez tydzień i zwrócić, od kopa dają rok gwarancji i mają naprawdę solidny i sprawdzony sprzęt, mają również własny serwis i powiem, że uczciwy bo się sam przekonałem, raz skorzystałem z ich usług i byłem mile zaskoczony.
Ten Dell to 14 Cali, cały aluminiowy, takie małe cacuszko za niewielkie pieniądze.
-- (JM):
powiem tak, właśnie wygląda dobrze i dałeś mi do myślenia tym tematem poleasingu, nigdy nie próbowałem, no bo to ryzyko, no ale może warto spróbować...
-- (Numernabis):
16 GB RAM
SSD 500 GB

--

--

#9 Edited

ja tesz z amso :P, ale jak mówię u mnie był zrąbany boot loader, co nie znaczy że do własnoręcznego naprawienia, aluminiowy dell? Legędy głoszą że kiedyś taki był :O

Ja otrzymałem sprzęt już z zainicjowanym instalatorem windows, można też zażyczyć sobie, aby system już był postawiony.
Poza tym jak pisałem, dają rok gwarancji i jeśli coś byłoby spaprane to można reklamować no i ten tydzień testowy.
Wcześniej kupiłem HP, 13 cala, malutki, cieniutki, ale niestety słabiutki procek i to co potrzebowałem czyli obróbka mp3, odszumianie, konwersja trwała dwukrotnie dłużej niż na moim asusie więc oddałem.

Potwierdzam. też ostatnio dla ciotki kupiłem z amso lenovo thinkpad t470: 256 ssd, 8 gb ram, procek to intel core i5 6 generacji za cos ponad 500 zł, i śmiga bez zarzutu. A przynajmniej na potrzeby starszej osoby w zupełności takie rozwiązanie wystarczy. Nawet udało mi sie to cudo zaktualizować do 11.

ja od siebie polecam shoplet.

Temat mini pc to ciekawa sprawa. Odpowiadając krutko na pytanie z pierwszego psta, tak, da się. Z aliexpress można sobie sprowadzić za mniej niż 3000 zł komputer z powiedzmy ryzenem 7 7700hs dla przykładu i 32 gb ramu.
Co do laptopów polizingowych polecam jak wyżej shopleta. Ceny dość atrakcyjne, a czasem na outlecie można dorwać na prawdę dobry sprzęt za śmieszne pieniądze. Ja ostatnio dorwałem hp zbooka g4 z i7 7700hq, 16 gb ramu i dyskiem 512 gb, dodatkowo z kartą nvidia quadro m 1200. laptop miał 24 gb ramu jak się okazało także, sami wiecie. Miał być uszkodzony a taki nie był, kolejna sprawa.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

A ja tak się tylko zastanawiam, co ludzi ciągnie tak do tych Delli srelli skoro tam takie problemy z dzwiękiem, że aż trzeba mieć pliki modyfukujące, by to jakkolwiek działało i jeszcze sam program audio niedostępny.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#16 4 likes

dell ma jedną wadę: jest dellem

Czyli stan umysłu?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#18 1 like

Nawet gożej.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

wiesz branie della bo go lubie to jest jak jedzenie rosołu w niedziele na obiadku u mamusi, jesz bo mama się obrazi. XD

Pieprzenie w bambus, Dell ma problemy z czytnikami ekranu i to wszystko, jako sprzęt, jako laptopy, ale nie te masowe ale te z górnej półki to są naprawdę dobre sprzęty