kino dostępne
Back to inne#1 balteam
witajcie, właśnie przetestowałem na androidzie apkę kino dostępne, moim zdaniem bardzo użyteczna. Pozwala nam oglądać filmy z audiodeskrybcją w kinie. Wystarczą nam do tego słuchawki, na telefonie wybieramy w aplikacji odpowiedni film, apka nasłuchuje, w którym momencie filmu jesteśmy i odpala audiodeskrybcję od odpowiedniego momentu, mam nadzieję, że apka będzie się prężnie rozwijać.
Linki do pobrania poniżej:
iphone
https://apps.apple.com/pl/app/kinodost%C4%99pne/id1610136016?l=pl
android
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.ig.kinodostepne
#2 Julitka
Czy to znaczy, że używa mikrofonu i można apki używać w którymkolwiek kinie? I co, jeśli się pomyli i źle odpali?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#3 Monia01
Tak, możesz sobie też w chałupie przetestować, na krótkometrażowym filmie "Chomik", który bez audiodeskrypcji znajdziesz na stronie kinodostepne.pl, a do którego audiodeskrypcja jest w apce
🇺🇦 🇵🇱
#4 balteam
Hm, nie wiem czy wgl w domu tego nie możesz używać, w końcu to nasłuchuje i tyle. Synchronizuje perfekcyjnie.
#5 Numernabis
Nie wiadomo bo na stronie jest wykaz kin, które współpracują z tą aplikacją i w Krakowie jest podane tylko jedno kino.
#6 guliwer
Poza tym wydaje mi się że wersje kinowe film są inne niż te puszczane w tv. Może nie wszystkie, a może mi się tylko tak wydaje.
#7 Numernabis
Pewnie, że są inne, różnią się choćby szybkością klatek i ścieżka dźwiękowa rozjeżdża się z obrazem.
#8 guliwer
Wiesz w sumie szybkość klatek to nie problem, większy problem jest z długością filmu np, bo jeśli film w kinie będzie dłuższy np o minute to już wszystko będzie rozjechane, jak np będzie jakaś jedna czy kilka scen więcej.
#9 Numernabis
Ale szybkość klatek również ma właśnie znaczenie, bo obraz się skróci, a dźwięk wydłuży lub odwrotnie.
Tak czy inaczej to kinowe wersje są inne od tych telewizyjnych, początkiem lub końcem, chodzi o czołówkę i zakończenie, a nie o treść filmu.
#10 balteam
no to tak czy tak, zamierzam w kinie używać, mam nadzieję, że dodawać będą po prostu dużo kin ifilmów z ad.
#11 Julitka
No dobra, a co z AudioMovie?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#12 Numernabis
Ja mam tą apkę audiomovie, ale problem taki, że nie można tam wybrać miasta, pokazuje mi filmy z Bydgoszczy, a mnie interesuje Kraków.
#13 fraaneek
Kino dostępne - Jeśli w kinie jest zasięg Twojej sieci komórkowej lub masz połączenie z wifi to appka ruszy. Z moich obserwacji wydaje się, że mniejsze kina są lepsze. Nie ma tam problemu z zasięgiem. W galeriach jeśli kino jest na minusowym poziomie to tam często są problemy z siecią. Na stronie są wymienione kina, w których twórcy sprawdzali działanie aplikacji. W kinach spoza listy też działa, o ile są spełnione powyższe warunki.
W domu - o ile masz jakiś film dostępny z aplikacji - to też można sprawdzić jej działanie.
Filmu "Chomik" nie udało mi się odpalić ze strony Munkoteki używając NVDA. Jest też na Youtube.
Audiomovie - chyba działa. Jeśli masz blisko do kina z listy na stronie to pobierasz dane filmu, przychodzisz przed seansem, i prosisz o bilet z kodem do aplikacji. Skanujesz kod i powinno ruszyć.
#14 balteam
Pamiętajcie, że film musi zacząć grać żeby to się synchronizowało.
#15 fraaneek
Zapraszamy osoby niewidome, niedowidzące i oraz wszystkie osoby ze specjalnymi potrzebami w obszarze wzroku na premierę obsypanego nagrodami przejmującego dokumentu Macieja Hameli "Skąd dokąd". Film opowiada o Ukraińcach przerażonych śmiercią po inwazji Rosji, a zarazem szczęśliwych, że przeżyli piekło. Teraz mają jeden cel – znaleźć bezpieczne schronienie.
Lista kin wiświetlających ten film z jego strony na FB:
✦ BIAŁYSTOK Kino FORUM
✦ BOCHNIA KINO REGIS
✦ BUDZYŃ Kino MEWA
✦ BYDGOSZCZ Kino Orzeł
✦ BYTOM BCKino
✦ GDAŃSK Kino Muzeum, Kino IKM, Kino Kameralne Cafe
✦ GDYNIA Gdyńskie Centrum Filmowe
✦ KATOWICE Kino Światowid
✦ KRAKÓW Kino Mikro, Kino Paradox na ul. Krupniczej, KIKA, Kino Sfinks / Ośrodek Kultury Norwida
✦ ŁÓDŹ Kino - Galeria Charlie, Kino Kinematograf
✦ OPOLE Kino Meduza
✦ POZNAŃ Kino Pałacowe, Kino Muza w Poznaniu, Kino Bułgarska 19
✦ RADOM Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej Elektrownia w Radomiu
✦ SZCZECIN Kino Zamek
✦ WARSZAWA Kino Elektronik, AMONDO Kino, Kinoteka PKiN, Kino Luna, Kino Praha, Kino Kultura, Kino Studyjne Falenica
✦ WIELUŃ KINO-TEATR SYRENA Wieluń
✦ WŁOCŁAWEK Dyskusyjny Klub Filmowy "Ósemka"
✦ WROCŁAW DCF - Dolnośląskie Centrum Filmowe, Kino Nowe Horyzonty
✦ ZAKOPANE Kino Miejsce
✦ ZIELONA GÓRA Kino Newa. Klub Kultury Filmowej
✦ ŻYWIEC Kino Janosik
Dni, godziny - TUTAJ! https://bilety.sofilms.pl/skad-dokad
Poniżej krótki zwiastun filmu
https://www.youtube.com/embed/b7tmPAlXu7k
#16 fraaneek
Akademia Pana Kleksa od dziś do obejrzenia z aplikacją.
#17 Kat
Właśnie wybieram się na "Akademię pana Kleksa" i mam zamiar przetestować aplikację.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#18 fraaneek
Daj znać jak wrażenia. Dzięki.
#19 Kat
No cóż, nie dane mi było potestować, internet był słabiutki i pobierało się długo, za długo, próbowałam kilka razy, ale ciągle dostawałam ten sam komunikat, że nie można pobrać plików audio.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#20 balteam
Dopiero jak film się zacznie można tosynchronizować, tak przypominam.