Żeby usunąć nowy notatnik wystarczy go odinstalować z poziomu ustawień>aplikacje
Edited
Tak i pozostajemy bez notatnika, i nie można przypisać domyślnego pliku txt do notepad'a, znika też opcja z menu "Nowy" i tutaj nie możemy utworzyć nowego pustego pliku txt.
Już to przerabiałem.
Już to przerabiałem.
Opcję do pliku tekstowego załatwi klucz do rejestru, jak w przypadku wielu innych. Polecam poszukać bo widziałem taką opcję do wielu, wielu plików tworzenia.
Edited
Nie załatwi, bo stary notatnik nie ma jakiegoś appid, wiec otwórz za pomocą notatnik nie będzie się dawało obsługiwać.
No tak, ale nadal pozostanie brak możliwości przypisania notatnika jako domyślnego programu do otwierania plików txt.
To nie jest rozwiązanie, ja i owszem jak pisałem przypisałem sobie notepad2 PL jako domyślny i jest OK, ale domyślny notatnik ten z jedenastki zaczyna przybierać ciekawą formę, szkoda tylo, że dodając te nowe funkcje zapominają o istniejących bugach.
Fakt, że notatnik to notatnik, jak sama nazwa sugeruje czyli narzędzie do szybkich notatek, a nie rozbudowany edytor tekstu, a tak to zaczyna wyglądać.
To nie jest rozwiązanie, ja i owszem jak pisałem przypisałem sobie notepad2 PL jako domyślny i jest OK, ale domyślny notatnik ten z jedenastki zaczyna przybierać ciekawą formę, szkoda tylo, że dodając te nowe funkcje zapominają o istniejących bugach.
Fakt, że notatnik to notatnik, jak sama nazwa sugeruje czyli narzędzie do szybkich notatek, a nie rozbudowany edytor tekstu, a tak to zaczyna wyglądać.
Próbowałem i odmowa dostępu, no chya, że do tego co jest w C:\Windows\System32, ale to z kolei, tak mi się wydaje, zadziała tylko z tym danym jednym plikiem txt któremu wskażemy tą ścieżkę i tak trzeba by z każdym plikiem txt :)
Dziwne w ogóle to jest bo są dwa pliki notepad.txt, jeden właśnie w System32, a drugi c:\Windows i ten w C:\Windows to ten nowy notatnik.
Nie da się go zastąpić tym z system32, odmowa dostępu, a i tak po tej odmowie zaczął otwierać mi się ten starty notatnik, ale zniknęła wówczas opcja otwórz za pomocą i utwórz nowy plik txt.
Dziwne w ogóle to jest bo są dwa pliki notepad.txt, jeden właśnie w System32, a drugi c:\Windows i ten w C:\Windows to ten nowy notatnik.
Nie da się go zastąpić tym z system32, odmowa dostępu, a i tak po tej odmowie zaczął otwierać mi się ten starty notatnik, ale zniknęła wówczas opcja otwórz za pomocą i utwórz nowy plik txt.
Moim zdaniem użytkownik powinien mieć wybór czy chce używać prosty stary poczciwy notatnik czy ten nowy.
Jak zwykle korporacje nie rozumieją potrzeb zwykłych ludzi i wszystko odbywa się ich pokrętnym myśleniem.
OK, w załączniku instrukcja jak zastąpić notatnik nasz z folderu żeby działał domyślnie, nawet z komendy uruchom jak wpiszemy notepad, działa pod Win10 i Win11:
Tak swoją drogą to być może, że wystarczy wyłączyć ten alias dla notatnika w Win11 i będzie otwierał się poczciwy notepad.
Może ktoś to sprawdzi przed zmianami w rejestrze, ja już niestety na to wpadłem po zmianach w rejestrze i nie chce mi się tego odkręcać, bo działa tak jak chcę.
Tak swoją drogą to być może, że wystarczy wyłączyć ten alias dla notatnika w Win11 i będzie otwierał się poczciwy notepad.
Może ktoś to sprawdzi przed zmianami w rejestrze, ja już niestety na to wpadłem po zmianach w rejestrze i nie chce mi się tego odkręcać, bo działa tak jak chcę.
Ja nie używam Win11, ale słyszałem jeszze, że wystarczy odinstalować ten notatnik modern ze sklepu store.
No i pozmieniać aliasy.
Jednak nie testowałem tego czy to faktycznie działa. Puki jeszcze mam wsparcie nawet to przedłużone siedzę na dziesionie. Jedenastka dalej mnie nie przekonuje do siebie.
No i pozmieniać aliasy.
Jednak nie testowałem tego czy to faktycznie działa. Puki jeszcze mam wsparcie nawet to przedłużone siedzę na dziesionie. Jedenastka dalej mnie nie przekonuje do siebie.
Nie, nie wystarczy, bo po deinstalacji znika z menu kontekstowego otwórz za pomocą > notatnik, znika z menu kontekstowego również Nowy > plik tekstowy oraz w folderze jak klikamy lewy alt to domyślnie jest przycisk Nowy i jakklikniemy to tutaj również znika opcja plik tekstowy więc nie jet to roziązanie dobre, a w tym przypadku wszystko pozostaje bez zmian, a jedynie dzałamy na notpad.exe z system32
Nie, to nie jest dobre rozwiązanie, owszem, pliki txt będą się otwierały w notepad.exe, ale po deinstalacji tego notatnika znika z menu kontekstowego pozycja Otwórz za pomocą > Notatnik, znika również pozycja z kontekstowego Nowy > Plik tekstowy oraz kiedy klikamy w otwartym folderze lewy Alt fokus ustawia się na rpzycisku Nowy i po jego kliknięciu mamy możliwość utworzenia w tym folderze pliku tekstowego, ale po deinstalacji tego notatnika znika ta możliwość, a po wyłączeniu aliasu dla notatnika wszystko pozostaje bez zmian, a my korzystamy z notepad.exe z system32 jak w windows 10.
aaa, rozumiem dzięki za info, będzie to użyteczne jak się przesiądę na jedenastkę. O ile nie wyjdzie Windows 12 XD
2 likes
No właśnie, bo coś się kroi, a Windows 10 to miała być ta ostateczna wersja :D, no, ale miejmy nadzieję, że Microsoft utrzyma tradycję i co drugi system jest dobry :D
Win 11 może ma to i owo za uszami, ale nie jest to zły system. Po niestety większości opinii spodziewałem się takiego knota jak conajmniej Win 8 a tu serio nie jest źle.
1 likes
Nie jest źle, ale zdecydowanie wolę dychę, poza tym teraz jedenastka to już swoje poprawki przeszła i stala się bardziej używalna.