NVDA 2023.3 - wydane
Back to Powiadomienia o dodatkach i nie tylko#21 Numernabis
Możliwe, ale mi pokazał go na liście niezgodnych dodatków podczas aktualizacji.
#22 tomecki
Podczas instalacji możesz zobaczyć niezgodne dodatki i w razie czego zdecydować czy instalujesz czy nie.
#23 Numernabis
Tak, wiem, pisałem tylko, że wyskoczyły mi na liście niezgodnych.
#24 Paulinux
Z resztą teraz już chyba można z poziomu addon store nadpisywać zgodność
#25 misiek
Pamiętasz, sam brałem od ciebie starszą wersję Nvda, bo Rhvoice nie działał.
-- (Numernabis):
Miśku nie wiem dlaczego, ale ja zaktualizowałem i większość dodatków było zgodne, do niezgodnych zaliczył mi tylko:
Console Toolkit,
Press the Application,
Win Wizard.
--
#26 Numernabis
Pamiętam, ale nie wiem dlaczego teraz tak jest tym bardziej, że jak tu wspomniano można w nowym sklepie nadpisywać zgodność.
No i istotna jest wersja RHVoice, ja mam najnowszą, ale zdaje się, że ona nie pojawia się w sklepie i ttrzeba pobierać ze strony Złotowicza.
No i ja aktualizowałem na bieżąco dodatki, co jakiś czas sprawdzam czy się coś nowego pojawiło bo teraz same się nie aktualizują i jak pisałem u mnie przejście na najnowszą wersję przeszło gładko, poza tym jednym problemem z Eltenem.
#27 iwkan
Witajcie. A mam pytanie: dlaczego nvda przerywa czytanie w pół słowa, jakby się zacinał. Na przykład czytam linię z tekstem, lub opcje w menu, a nvda nie doczytuje do końca. Nie wiem gdzie jest problem i jak go ewentualnie rozwiązać.
#28 balteam
a ja też tak miałem, pomogło chyba restartowanie nvda kilka razy z restartem komputera, ale nawet nie jestem pewien, minęło po kilku godzinach
#29 zvonimirek222
Nie mogę tego problemu odtworzyć u siebię.
#30 Adasadula
podobnie
#31 Nivellen
Dzień dobry.
Chciałem wyłączyć tą opcję WAsapi w zaawansowanych i nie mogę tego tam odszukać.
Mam wersję 2023.3
#32 Nivellen
W ustawieniach zaawansowanych mam to co poniżej:
Włącz wczytywanie własnego kodu z piaskownicy dewelopera NVDA pole wyboru nieoznaczone
Rejestracja dla zdarzeń i zmian właściwości UI Automation: lista rozwijana Automatyczna (preferuj selektywny) zwinięte Alt+s
Używaj UI automation w celu uzyskania dostępu do kontrolek dokumentów programu Microsoft Word lista rozwijana Domyślne (w stosownych przypadkach) zwinięte Alt+w
Użyj interfejsu UI Automation dla dostępu do kontrolek arkuszy kalkulacyjnych w programie Microsoft Excel, gdy jest to możliwe pole wyboru nieoznaczone Alt+e
Obsługa konsoli systemu Windows: lista rozwijana Automatyczne (preferuj UIA) zwinięte Alt+o
Użyj UIA z przeglądarką Microsoft Edge i innymi
przeglądarkami opartymi na Chromium gdy jest to możliwe: lista rozwijana Domyślnie (tylko wtedy, gdy jest to konieczne) zwinięte Alt+p
Czytaj "zawiera szczegóły" dla adnotacji strukturowanych pole wyboru oznaczone
Zawsze wymawiaj aria-description pole wyboru oznaczone
Odczytuj żywe regiony: lista rozwijana Domyślnie (Włączony) zwinięte
Wymawiaj hasła we wszystkich ulepszonych wierszach poleceń (może poprawić wydajność) pole wyboru nieoznaczone Alt+h
Korzystaj z ulepszonej obsługi wpisywanych znaków w starszych wersjach wiersza poleceń systemu Windows, jeśli jest dostępna pole wyboru oznaczone Alt+w
metoda wykrywania zmian treści w terminalu: lista rozwijana Automatyczny (preferuj Diff Match Patch) zwinięte Alt+m
Czytaj nowy tekst w Terminalu Windows za pomocą: lista rozwijana Domyślnie (Różnicowanie) zwinięte
Próba anulowania mowy dla wygasłych zdarzeń: lista rozwijana Tak (Domyślnie) zwinięte
Wczytuj wirtualne bufory Chromium gdy dokument jest zajęty. lista rozwijana Domyślnie (Włączony) zwinięte
Szybkość śledzenia przemieszczania się po polach edycji (w milisekundach) pole edycji zaznaczone 100
Raportowanie wartości kolorów przejrzystych pole wyboru nieoznaczone
Używaj WASAPI do wyjścia audio (wymagane jest ponowne uruchomienie) lista rozwijana Domyślnie (Włączony) zwinięte
hwIo pole wyboru nieoznaczone
Odtwarzaj dźwięk do zapisanych błędów: lista rozwijana Tylko w wersjach testowych NVDA zwinięte
I to wszystko, nigdzie nie ma tego WAsapi
#33 stefan
No na podanej liście masz:
Używaj WASAPI do wyjścia audio (wymagane jest ponowne uruchomienie) lista rozwijana Domyślnie (Włączony) zwinięte
#34 iwkan
Mam pytanie: po wyłączeniu tej opcji spowolniła mi znacznie linijka brajlowska i musiałam włączyć tę opcję ponownie. Czy jest jakieś rozwiązanie, by linijka brajlowska nie zwalniała, gdy ta opcja jest wyłączona?
#35 Nivellen
Dziękuję Stefan, przeoczenie, a przeglądałem te opcje kilka razy
#36 stefan
Pojawiły się poprawki bezpieczeństwa i została wydana wczoraj wersja NVDA 2023.3.1
#37 stefan
U mnie jest pewien błąd, aktualizator powiadamia mnie o dostępności wersji 2023.3
#38 DJGraco
U mnie tego nie ma.
#39 stefan
No to jeszcze jedna poprawiona wersja się ukazała 2023.3.2
#40 stefan
Kolejne poprawki bezpieczeństwa zaowocowały pojawieniem się wersji 2023.3.3