jak oczyścić żaluzje na oknach z kurzu lub pyłu?
Back to W domu#1 adelcia
hejwam,
jak s kurzu lub piłu oczyszczyć żaluzje na oknach? w sensie niechodzi mi o to że niewidomy nie może, ale o to jak to zrobić prakticznie żeby były ładne czyściutkie, że jak przejadę po tym palcem to nie będzie kurzu piłu itp??
#2 Zuzler
A jakie masz te żaluzje? Takie paseczki na sznurkach czy po prostu płachty na rolce?
#3 adelcia
paseczki na sznurkach, z góry na dół, pod sobą.
próbowałam tego robić, ale nie wiem jak, bo jak chciałam faktycznie to jakoś umyć wyczyszczyć i trochę siły w to włożiłam, to ten paseczek mi się przegina pod palcami, a nie chce sobie ich skrzywić.
-- (Zuzler):
A jakie masz te żaluzje? Takie paseczki na sznurkach czy po prostu płachty na rolce?
--
#4 Zuzler
Ehm... Wilgotną ściereczką każdy z osobna wzdłuż?
#5 adelcia
właśne chciała bym tak każdy z osobna, ale aż dogóry nie dosięgnę,
no i nie chcę je sobie tym jakby przeginaniem zepsuć.
ale okey, chyba zagłupie pytanie zadałam, bo skoro inni jakoś to robią a ja nie, i jeszcze się o to pytam to coś jest ze mną pewnie nnie tak.
Tak czy siak dzięky za pomoc.
-- (Zuzler):
Ehm... Wilgotną ściereczką każdy z osobna wzdłuż?
--
#6 Zuzler
Ee... Nie, prawdę mówiąc, to jak kiedyś sto lat temu taką mieliśmy, to nikt się jej czyszczeniem nie przejmował. :S
#7 MarOlk
Z tej wszędobylskiejczystościtotylko alergie powstają. :D
#8 Zuzler
Eee, zapodałbyś jakiś pomysł, bo ja mam tylko powyższy albo ewentualnie wziąć to dziadostwo i jak czymś nie podmuchać... :D
#9 MarOlk
Nawetpamiętamjeden. A mianowicie kiedyś w jakimś katalogu wysyłkowym,takim protoplastątelezakupów Mango widziałemszczotkę do czyszczenia żaluzji. Długa, ponacinana gąbka, którą się ładowało nacięciami między listewki żaluzji. Nie musze dodawać, że to średnio wygodne i użyteczne było
#10 Julitka
Myślę, że ustawić moc odkurzacza na minimum, na długą rurę i delikatnie jeździć. Innej opcji nie widzę. :(
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#11 Zuzler
A tam, gdzie nie sięgniesz ręką co proponujesz, żeby było równo?
#12 MarOlk
A taka miotełka elektrostatyczna nie załatwi sprawy?
#13 adelcia
może i to jest fajne, ale raczej dla widzącich.
-- (MarOlk):
Nawetpamiętamjeden. A mianowicie kiedyś w jakimś katalogu wysyłkowym,takim protoplastątelezakupów Mango widziałemszczotkę do czyszczenia żaluzji. Długa, ponacinana gąbka, którą się ładowało nacięciami między listewki żaluzji. Nie musze dodawać, że to średnio wygodne i użyteczne było
--
#14 Kat
Zrobiłabym to dokładnie tak jak Zuzanna proponuje, jeśli nie włożysz w to dostatecznie dużo siły, to nic nie powinnaś uszkodzić, zresztą to nie jest wcale takie delikatne, a tam, gdzie nie sięgasz, jest tylko jedno wyjście, stanąć na jakimś krześle, wtedy powinnaś dać radę.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#15 Julitka
No ale sięgasz rurą od odkurzacza. A jak nie sięgasz, to nie czyścisz. Jak nie ma pałacu, to nie ma pałacu. Względnie z krzesła. O, albo może ręcznym.
-- (Zuzler):
A tam, gdzie nie sięgniesz ręką co proponujesz, żeby było równo?
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#16 Postukujacy
Można też zasuwać w trakcie czyszczenia, na ile pozwala na to roleta. Jeżeli obniżysz roletę, to w zasięgu będzie ta część, do której wcześniej nie udało się dostać. Jest to pomocne szczególnie kiedy mamy np. roletę na oknie balkonowym i da się ją czyścić z balkonu. Kiedy to dotyczy drzwi balkonowych przydałaby się druga osoba albo drugie wyjście lub w przypadku rolet elektrycznych, pilot do zdalnego sterowania roletami. Mówię to z własnego doświadczenia.
#17 damianzegarek
Myślę sobie, że odkurzacz, tak jak wspomina Julitka to całkiem ok pomysł. Ja ostatnio tak kurze wciągałem :D
#18 Zuzler
Kiedyś mieliśmy taki jakby ogon maine coona, taką miotełkę specjalnie przeznaczoną do kurzu w formie długiego jak 3/4 ręki kija "obrośniętego" długimi włochami. Może czymś takim, szmyrając z boku na bok, dałoby się dobrze odkurzyć żaluzje?
#19 Numernabis
Tak, da się, ona jest elektrostatyczna, ale daje radę jeśli robi się to systematycznie, jak już osiądzie grubsza warstwa kurzu to trzeba niestety najpierw wilgotną ściereczką, a potem już usystematyzować omiatanie tą właśnie miotełką.
#20 MrT
Do odkurzacza są końcówki z włosiem, takie małe szczoteczki. Ja teraz tak odkurzam , odkąd kupiłem odkurzacz bezprzewodowy. Po takim zabiegu czuć ręką że nie ma tyle kurzu.Tyle, że trzeba trochę pomachać urządzeniem co ma 2kg.