Nie wiem gdzie pytać bo forum o dźwięku nie ma. Ja tam się na tym nie znam, ale wpadło mi w dwie lewe ręce cośtakiego. "Z badań mgr Anny Rogowskiej i prof. Jana Żery (Politechnika Warszawska) wynika, że stratna kompresja za pomocą każdego z czterech algorytmów: Vorbis, WMA, MP3 (Fraunhofer) i MP3 (Lame) staje się niesłyszalna przy strumieniu danych powyżej 96 kb/s, a przy niższych wartościach zdecydowanie lepszą jakość zapewniają kodeki WMA i Vorbis." Jak jest? Czy to w ogóle zdefiniować można? Przeto każda jednostka na tym świecie słuch posiada inniejszy od każdej.
No tak, to jest tak jak z klatkami na sekundę, człowiek rozróżnia tylko do 50 FPSów, potem już różnicy nie widać, bo ludzkie oko nie jest na tyle sprawne. Analogicznie jest z uchem i KB/PS
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
Co do tych bitrate to niekoniecznie. Tj powyżej 96kbps wiele osób słyszy różnicę. Może mieli kiepski sprzęt albo nie do końca reprezentatywną próbkę badawczą.
Najlepiej sprawdzić organoleptycznie. Też obstawiam, że jajogłowi mieli kiepską próbę lub sprzęt.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Przyszło mi coś jeszcze do głowy. Zauważmy, że na jakość audio po kompresji ma wpływ i natura audio. Chociażby taki szum biały... Jeśli mamy taki jednostajny szum, to się może okazać, że bitrate liczony w bajtach na sekundę będzie dokładnie tak samo dobry, jak zapis PCM. Oczywiście, nie ma sensu kompresowanie białego szumu, ale to tylko pokazuje, że w zależności od audio, poziom odkształceń będzie różny. Możliwe, że odnajdzie się przykłady codziennych nagrań, w których audio 64kbps lame brzmi podobnie do PCM. Idąc dalej, nagranie wykonane słabszym mikrofonem, na przykład w laptopie, także nie straci wiele, bo już z założenia jakością nie grzeszy. Itd.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Żebyś się nie zdziwił. Jest kilka laptopów, któe mają zaskakująco dobre mikrofony. O kompresji stratnej w ogóle można książki pisać i wszystkiego nie powiedzieć.