Kultura i sztuka (forum mieszane]

Wasze ulubione audiobuki

Started by lukasz1993258 38 posts last post 7 years ago Page 2 of 2

Transcription

Ja to wszystkie książki, jeżeli chodzi o Harry'ego Pottera, to znam na pamięć. Jeszcze kiedyś czytałem chyba książkę, która nosiła tytuł Wrota Czasu.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No u mnie oczywiście superprodukcja, trylogia Husycka i powstające kolejne części sagi o Wiedźminie.

LINE

Transcription

No, ja nie będę oryginałem. Jeżeli chodzi o książki, to tak jak poprzedniczka... Znaczy, jeżeli chodzi o mniej poważne rzeczy, to tak jak poprzedniczka, Filipiuk i seria z Jakubem Wędrowyczym, to poczucie humoru jest wspaniałe. Tak naprawdę w połączeniu z tym, w jaki sposób czyta to Grzegorz Pawlak, no to jest naprawdę mistrzostwo świata i kiedy się ma naprawdę zły humor, wszystko jest do dupy, to wystarczy sobie włączyć dowolne opowiadanie z tej serii i po kilku minutach już banan na mordzie gwarantowany. Natomiast z takich bardziej poważnych, to z takich, które naprawdę są dla mnie ważne, bo ja oczywiście czytałem Micharego Pottera i Władców Pierścieni, ale jednak z takich książek, które... Najwięcej, najbardziej mi zostały, to chyba jednak Saga Wiedźmińska i Trylogia Husicka, ale bardziej Saga Wiedźmińska, bo z Sagą Wiedźmińską nawet powiedzmy, że dorastałem, no może nie tak jak z Harrym Potterem, bo to już to był naprawdę mój czas, tak, gimnazjalne czasy. A już w gimnazjum jednak większość tomów znałem. Zresztą terminy wydania były takie, że... No nie szło się z tym nie zapoznać. Ale no pamiętam, że za mało lat kombinowałem jeszcze, czy są jakieś nowe tomy, czy coś takiego. Także była to dla mnie ważna książka, ważna seria. Pomimo tego, że to jest fantastyka, to jest to naprawdę fantastyka wyjątkowego rodzaju. Jeżeli ktoś myśli, że przeczytał Władców Pierścieni i wie wszystko, jak to jest zrobione, w jaki sposób, że mu się to nie spodobało, to powinien sięgnąć po Sapkowskiego. Ten świat tam jest bardzo bliski nam tak naprawdę. A dodatkowo porusza problemy, które dotyczą i nawet naszego świata. Te konflikty między Scoia'tael, prawda, a resztą... A resztą ludźmi na przykład. Te rasowe różne sprawy. Kwestie nawet jakieś tam głęboko światopoglądowe. No co by nie mówić, to Milva w pewnym momencie była w ciąży i rozważała... Poronienie, tak? Doprowadzenie się do poronienia. I miała na to możliwość. W jaki sposób postąpiła, to odsyłam tych, którzy nie wiedzą do tego, żeby przeczytali. Może nie jest to zbyt zachęcające, ale bardzo odzwierciedla to troszeczkę nasze... Nasze... Nasze konflikty trochę dzisiejsze. Dodatkowo bardzo dobrze skonstruowana fabuła. Bardzo wciągająca. To chodzi przez te całe tomy. Szukamy tej Ciri i właściwie nawet jeśli już wiemy, gdzie jest, to kibicujemy, żeby Geralt z drużyną swoją, która się tam formuje, już dopiero chyba w Chrzcie Ognia, żeby ją znaleźli, żeby pokonali. Pokonali Vilgefortza na przykład. Sceny erotyczne. Sceny bitew. To jest naprawdę mocna strona Sapkowskiego. ... ... ... Te sceny bitew są dobrze opowiedziane, ale sceny miłosne... Jest tam w nich tyle pięknych niedopowiedzeń. Nie ma epatowania, ale nie ma też zbytniego wstydu, jakiegoś krępowania się. Każdy może sobie wyobrazić, co się tam odbywa. I to jest piękne. Także ja na pewno polecam prozę Sapkowskiego. Być może już nie tego nowego. Zresztą chyba już nie pisze pan Andrzej za dużo, bo wcale. Ale ten świat wiedźmiński, serię wiedźmińską i Husycką też, bo w teologii Husyckiej też jest wątek miłosny i też różne rzeczy są. Jest też magia w takim polskim, słowiańskim wydaniu. Nie ma tam, że zaklęcie rzuci i coś tam. Wszystko ma swoje konsekwencje. Można człowieka zamienić w kawałek czegoś, ale ma to swoje konsekwencje potem zdrowotne dla organizmu. Bardzo to jest takie rozsądne, mimo że magiczne to rozsądne, także bardzo, bardzo polecam prozę Sapkowskiego.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transcription

to się zgadza nie wiem Władca Pierścieni kompletnie nie zachwycił przeczytałem ale to no owszem jako gimnazjalista to było dosyć ciekawe ale teraz drugi raz na pewno bym tego nie przeczytał Harry'ego Pottera przeczytałem tylko pierwszą część na drugim byłem w kinie kompletnie nie moja bajka nie mój klimat a to dlatego, że ja się zawsze interesowałem historią zwłaszcza historią Polski i będąc gimnazjalistą czytałem praktycznie tylko i wyłącznie książki historyczne książki sensacyjno-historyczne przygodowo-historyczne typu Kazimierz Korkozowicz to w takim późnej podstawówce a jak chodzi o fantazy no to właśnie to chyba w pierwszej klasie liceum przeczytałem trylogię husycką i to było dla mnie mistrzostwo połączenie książki historycznej z książką fantazy tak naprawdę w trylogii husyckiej było aż tak wiele tych elementów fantazy to nie była książka typowo fantastyczna bo ten świat, który był wykreowany przez Sapkowskiego praktycznie mówiąc w 80% nawet w 100% był autentyczny nie licząc takich wątków jak na przykład lot z zamku Bodak na ławce to tak naprawdę to mimo że to mogło przypominać jakiś taki rycenski romans on sam przywoływał tam Cretiena de Troyes Tristana i Isolde ale ja bym też przestrzegał przed interpretowaniem czy trylogii Sapkowskiego czy konfliktu przykładowo z Cojatael bo ja kiedyś słuchałem wywiadu z Sapkowskim który powiedział, że kompletnie on nie miał na celu tworzenia jakichś morałów umoralniania nie miał zamiaru żeby tą książkę ktoś przyrównywał tę jego twórczość do różnego rodzaju sytuacji życiowych on to napisał po to żeby czytelnik miał rozrywkę, żeby czytelnik zmęczony po pracy po szkole czy jakimiś tam innymi problemami życia codziennego żeby mógł się najzwyczajniej w świecie rozerwać a jeśli czytelnik jakieś tam swoje wnioski wysnuwa no to już nie jest nie jest autora sprawa także te książki służą głównie rozrywce i ewentualnie temu żeby posiąść jakąś wiedzę o świecie bo w trylogii husyckiej naprawdę bardzo wiele faktów historycznych jest zgodnymi z prawdą ja nawet na maturze już 10 lat temu było prawie 8 z polskiego miałem w prezentacji porównać trylogię Sienkiewicza z trylogią husycką miałem z tego 100% i to było śmieszne bo w sumie temat był tak naprawdę ustawiony pode mnie bo nikt go nie wybrał a układali go poloniści którzy obstawiali że wybiorę go ja bo wszyscy tam wybierali jakiegoś leśmiana i tak dalej i ja powiedziałem właśnie na maturze że o ile trylogia Sienkiewicza była pisana ku pokrzepieniu serc to zaproski owszem zinterpretowałem tak jak oni chcieli bo oczywiście to była matura i to był inny etap ale na koniec powiedziałem że to służy właśnie głównie ucieszy i rozrywce czytelnika a z takich innych książek które czytałem to oczywiście Jacek Komuda i seria nowa fantastyka czyli opowiadania i związane z okresem siedemnastowiecznym pierwszej połowy siedemnastego wieku cały cykl orły na kremlu galeony wojny wilcze gniazdo to jest trochę inny rodzaj powieści niż pisze Sapkowski ale mniej więcej o podobne rzeczy tam chodzi ale jednak tych elementów fantastyki jest jednak troszeczkę mniej

LINE

Transcription

Witajcie. Ja lubię na przykład, jeżeli chodzi o książki, to Chris Carter. On pisze książki kryminalne z troszkę emocji. Tam w tych ośmiu częściach, które napisał na razie, jest wątek psychologiczny. Taki thriller, sensacja i psychologia troszeczkę. I to jest połączone jakby wszystko razem. Dziękuję. Pozdrawiam.

Transcription

Witam. Jeśli chodzi o ulubionego audiobooka, to z całą pewnością Igrzyska Śmierci. Jak do tej pory nie trafiłem na audiobooka, czy nawet książkę, jak czarnodruki czytałem, który by zrobił na mnie tak ogromne wrażenie. Jeśli ktoś nie czytał, to serdecznie polecam. Oczywiście miłośników fantastyki, bo jest to fantastyka. Choć rzecz dzieje się na ziemi. Pozdrawiam.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Transcription

Przecisk. Hej, pozdro!

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Transcription

Eee, dzień dobry. Pani Emilko, chciałabym pani powiedzieć, że pani ma taki styl wypowiedzi, że normalnie jakby pani czytała jakiegoś audiobooka właśnie, fajnie tak, fajnie pani tak się wypowiedziała w tym wyjątku. Eee, a co do moich ulubionych audiobooków, ja w sumie rzadko mi się zdarza słuchać audiobooków, częściej czytam albo w Braillu, albo właśnie w TXT, tutaj też już wspomnianym, ale z takich, które przeczytałam, chyba Klasa Pani Czajki, której nie mogę znaleźć, żeby ją dokończyć. Ktoś mi kiedyś dał i po prostu teraz to już dostałam, ale już albo mi nie działa, albo nie ma do końca, więc jakoś nie mogę jej doczytać. Nie wiem dlaczego. I podobał mi się jeszcze Nawiedzony Dom Joanny Chmielewskiej w audiobooku, którego czytałam. No i to chyba raczej tyle, więc ja będę dosyć oryginalna, bo Harry'ego Pottera nie wymienię, którego jeszcze notabene nie mam na liście przeczytanych. Pozdrawiam.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

Transcription

Okej, znowu się melduję Harry'ego Pottera czytałam jak najbardziej Wszystkie części A tak w ogóle dzięki Kinga Z książki wcale nie czytam Ani z kartki Wszystko było na spontana, na pamięć Trzymajcie się, pozdrawiam

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Transcription

Nie ma za co. A co do Harry'ego Pottera, cały czas mam zamiar go przeczytać i od dłuższego czasu na zamiarze się kończy. Jak już pani wspominałam, moja lista książek do przeczytania jest mega długa, które mam w planach przeczytać. Harry Potter też się na niej znajduje. Ale kiedy ja się za to pozabieram wszystko, jak już rok szkolny się zaczyna od poniedziałku.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

Transcription

Powiem Ci, że teraz to wiem, co będziesz czytała. Lektury do ósmej klasy. No, ale jeśli znajdziesz chwilę czasu, to jak najbardziej czytaj takie, nie chcę nazwać to odmóżdżaczami oczywiście, ale takie pozycje lżejsze. Mnie to na przykład bardzo relaksuje. I życzę powodzenia z tym Harrym Potterem.

Transcription

Odmużdżę, czy będę czytała na pewno A co do lektur No pewnie też, chociaż ja Często mam tak, że jak mnie książka wciągnie To po prostu w 2-3 godziny potrafię przeczytać Więc W realu mi to jakoś wolniej idzie Ale jeżeli czytam w TXT No to właśnie Jest tak, że przeczytam bardzo szybko Więc nawet parę książek Dziennie mi się zdarzy Pozdrawiam i dziękuję za życzenie Powodzenia

#33 1 like

Transcription

To my sobie tradycyjnie gadamy, jak już nie pierwszy raz i nie ostatni. Dzięki za dzięki!

Transcription

Ja nie wiem, że się tutaj udzielałem, prawdopodobnie, ale zrobię to jeszcze raz. Sorry za jakieś dźwięki w tle, ale będą. Chciałbym się tutaj opowiedzieć. Moimi ulubionymi audiobookami są, wiesz, były na przykład Chłopcy, napisane przez Jakuba Ćwieka, a czytany przez Jaskarowę, który grał również Wiedźmina w grach. Wszystkie części Spirit Animals, wszystkie osiem, jak i pięć części kontynuacji. I jeszcze inne, na przykład audiobooki Jakuba Ćwieka, wszystkie Kłamcy, Harry Potter też był spoko. No i jeszcze Herob. I w sumie chyba tyle.

#35 1 like

Transcription

Witajcie! Najpierw się wypowiem, bo oczywiście jeszcze nie przesłuchałam wszystkich tutaj wpisów, ale jeśli chodzi o klasę Pani Czajkie to ja Ci mogę dać. Myślę, że będzie cała, raczej na pewno jest cała. Przecież jest jeszcze druga część. Loteria. Czy Eloteria, nie wiem jak to się czyta. Chyba tak. No. W każdym razie mogę Ci dodać. Mogę Ci to jakoś wyrzucić. Zobaczymy. Może się uda. A jeśli chodzi o moje ulubione audiobooki to na pewno Ewy Cielesz. Cykl Córka Cieni. Bardzo ciekawy. Bardzo mi się podobał. Na pewno tej samej autorki Słońce umiera i tańczy. I druga część. Druga część. Szepty stepowe. I bardzo też lubię Służące. To są genialnie czytane przez Annę Seniuk, Annę Wózik i Karolinę Wróżkę. Tak, Karolinę Wróżkę chyba. Bardzo też lubię HTW. Ja to mam z takich klasyków. Stowarzyszenie Umarłych Poetów. No na pewno dużo takich rzeczy jest. Ale już nawet... O, Huczmiranki. Też Agaty Mańczyk. Bardzo mi się podobały. Także na pewno sporo tego jest. Nawet nie jestem w stanie sobie przypomnieć teraz. Powrót. Przycisk powrót. Zakończ nagrywanie.

Transcription

daj mi klasopanie czajki jak masz, będę Ci bardzo wdzięczna bo właśnie chcę to wreszcie, nareszcie w ogóle doczytać ja to mam gdzieś na płycie, ale gdzie to ja nie wiem no, to chyba tyle jak na moją, jakże mądrą wypowiedź w tym wątku, w którym się już wcześniej wypowiadałam, pozdro do zobaczenia

#37 1 like

Transcription

Kinga, ja Ci powiem tak. Jak zaczniesz czytać Harry'ego Pottera, to nim się obejrzysz, po prostu go skończysz. Ja tak miałam. Czytałam pierwszą część i nie wiem, najpierw wydawało mi się w ogóle, że to jest jakieś takie dziwne. Zaczęłam drugą i byłam w połowie drugiej i uznałam, ej, to jest dobre. To jest naprawdę dobre. No i chyba właśnie od tamtego momentu zaczęłam słuchać wszystkich audiobooków Harry'ego Pottera i chyba przez to, że ich wszystkich wysłuchałam, to nie dokończyłam wszystkich czytać w brajlu. I się gdzieś zatrzymałam. Zatrzymałam w jakiejś jednej czwartej tego szóstej części, czyli Wzięcia pół krwi i na pewno jeszcze kiedyś to doczytam, ale audiobook, wszystkie audiobooki przesłuchałam. A co do moich ulubionych audiobooków. To na pewno są książki Małgorzaty Musierowicz, przesłuchałam takie Noelka, Ida Sierpniowa. Dosłuchałam, co na kolonii zaczęłam czytać, Pulpecje. No to to dosłuchałam. Co tam dalej? O, imieniny. Nutria i Nervus. Co tam jeszcze? To dziecko piątku. To mi się też bardzo podobało. To mi się też bardzo podobało. Jak to się nazywało? A, to się nazywało Kalamburka. Też takie bardzo fajne. Czy coś jeszcze? Chyba nie. No nie. No to ode mnie tyle. Do widzenia.

"Ich kann nur für das kämpfen, was ich liebe, ich liebe nur, was ich respektiere, ich respektiere nur, was ich verstehe".

Transcription

Witajcie, kiedyś bardzo byłam zaaudiobuczona, tak, powiedziałam to celowo, zaaudiobuczona istotnie, ponieważ audiobooków słuchałam zawsze, wszędzie i nie będę się dowiedzieć tutaj o lektorach, bo to jest wątek o audiobookach, ale moimi takimi ulubionymi audiobookami, do którymi wróciłam chociaż drugi raz i przesłuchałam drugi raz od początku do końca, to była seria, i właśnie, zawsze nie pamiętam dokładnie tytułu, bo te tytuły różnie piszą w internetach. W każdym razie. To była seria Krystyny Siesickiej, autorki przez niektórych uważanej za nudną, taka stojna, otyczajowo, rodzinna powieść, tryptyk rodzinny, ja znam taką wersję tytułu, albo też o powieści rodzinne. I tego wysłuchałam. Słuchałam dwa razy, całego. Też moim ulubionym audiobookiem był, była książka Dzięki Tobie Windixi, to kiedyś sobie słuchałam, bo chciałam się odmurzyć, bardzo fajna, lekka książka. Ostatnio, słuchałam też takiej bardzo fajnej, też na odmurzczenie, książki Tatusiada, super śmieszna książka, po prostu jadłam i się śmiałam, co już graniczyło z tym, że no, nieszczęście gotowe, także, no, fajnie, fajnie. Też bardzo z wielkim zaangażowaniem przesłuchałam. Wszystkich części serii nad rozledziskiem, naszej pani Małgorzaty Kalisińskiej i dużo audiobooków napisanych przez tą, też Małgorzatę Gutowską-Adamczyk. Powiem Wam, że ja jak słucham takiego audiobooka, to bardzo sobie wyobrażam dane miejsca, nawet dane głosy i jakoś tam wygląd tych ludzi, bo zazwyczaj to, ten wygląd jest jakoś tam opisany w tych książkach, więc sobie ich wyobrażam i jakoś postaci sobie fajnie, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, że to rządkowuje. Strasznie mi słowo trakuje. Także, no, to chyba tyle ode mnie. Pozdrawiam.