Forum

Porozmawiajmy o czasie. czy warto cofać, lub przyspieszać o godzine?

Forum mieszane

1 / 2 Next

lukasz1993258

#1 ·

Transcription

Witam w kolejnym wątku. Tutaj chciałbym, abyśmy sobie porozmawiali na temat czasu. Czy waszym zdaniem jest w ogóle to sensem, żeby cofać lub przyspieszać o godzinę? Bo moim zdaniem to aż tak nie za bardzo, bo wielkiej to różnicy nie robi, a czasami wprowadza chaos. Na przykład jeżeli cofnie się o godzinę do tyłu, czyli z trzeciej na drugą, no to w tym momencie wiadomo jest, że pociągi muszą niestety stać o godzinę dłużej. Natomiast gdy... ...gdy się przyspiesza z drugiej na trzecią, no to jest już troszkę inna sytuacja. I teraz tak, w tą sobotę na niedzielę cofamy czas z trzeciej na drugą. Z tego co słyszałem, to ma to być już ostatni raz, kiedy czas cofamy. Ale ile w tym prawdy jest? Nie wiem, bo już się o tym mówiło o wiele dawniej. Ja nawet chyba w styczniu słyszałem, że już w tym roku w ogóle miało nie być cofania ani przyspieszenia tego czasu. Jednak, jak się okazuje, jeszcze czas cofamy. A wy? Jakie macie opinie na temat tej... ...tej... ...tego? Czy warto jest, waszym zdaniem, zostawić to tak jak jest? Czy jednak... ...dobrze by było, żebyśmy... ...żebyśmy w Polsce... ...żeby nas w Polsce też nie obowiąza... ...nie ob... ...nie obowiązywała ta zmiana czasu? Bo właśnie... ...tak ponoć ma być. Bo w innych krajach to nie obowiązuje. Nie jestem w stanie sobie na chwilę obecną przypomnieć, czy poza naszym krajem... ...jest jeszcze jakiś inny kraj, gdzie to obowiązuje. No właśnie. Tyle na razie ode mnie i zachęcam do... ...udzielania się w tym wątku.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

daszekmdn

#2 ·

1 likes
Transcription

Moim zdaniem nie warto, po co wprowadzać zamęt.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

lukasz1993258

#3 ·

Transcription

A ja mam też tutaj takie jeszcze jedno pytanie, bardzo fajne, a brzmi ono następująco. Czy wiadomo jest od kiedy u nas w Polsce obowiązuje zmiana czasu? Tak mniej więcej wie ktoś? Tak z ciekawości pytam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

matid25

#4 ·

Transcription

Zmiana czasu została wprowadzona między I a II wojną światową, tylko że wtedy to nie było ujednolicone. Dlatego, że na przykład na czas letni przestawiały się zegarki 31 maja, a we wrześniu już na czas zimowy. Teraz zostało to ujednolicone, że w ostatni weekend października czas zimowy, w ostatni weekend marca czas letni. Co do zmiany czasu, tutaj niby jest napisane, że to chodzi o wydajność ludzką w pracy, o oszczędzanie energii elektrycznej, ale na przykład jest bezsens z tymi pociągami, że pociągi godzinę stoją, więc to jest taki troszeczkę bezsens. Więc w sumie dla mnie zmiana czasu jest niepotrzebna. Podobnie, że gdzieś coś kiedyś czytałem, że ma być jeden czas letni. No ale widocznie chyba to nie weszło, dlatego że mamy rok 2018 i czas będzie dalej zmieniony.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

piter9521

#5 ·

1 likes
Transcription

Witajcie, ja odniosę się najpierw do kwestii pociągów. To nie jest bez sensu, wiesz Moti, ale Ty nie zarządzasz rozkładami jazdy. Wyobraź sobie, że nawet jak pociągi by nie stały w trasie, to musiałyby się zatrzymać w innej miejscowości. Jakby się takich pociągów zgromadziło, to nie wszystkie by dojechały na czas. Byłyby opóźnienia, tak są, ale byłyby jeszcze większe, bo nie wszystkie pociągi mogłyby wjechać na peron. Więc zatrzymanie się pociągów jak najbardziej rozumiem, bo jest przesunięcie zegarka, a rozkład jest ten sam. Więc żeby wszystko działało planowo, to trzeba zachować tą przerwę, to jest jednak oczywiste. Bo inaczej to się rozwaliłby cały rozkład. Nie wydawałoby się, jak to by pozbierali do kupy. Jedne wyjechały o nowym czasie, drugie dojechały o starym czasie i bla, bla. To co do pociągów. A co do całej zmiany czasu? Ważne, że powinien być jeden czas. Myślę, że wiosen, letni, ale chyba to nie ma znaczenia za bardzo. Ważne, żeby był jeden czas, żeby był porządek. Chociaż w dzisiejszych czasach nie jest to, poza jakimś tam problemem przyzwyczajeń, ale to już tam jest kwestia indywidualna. W dzisiejszych czasach to już nie jest problem z tą zmianą czasu, bo urządzenia wszystkie, w większości chciałem powiedzieć, się przestawiają same. Więc to nie jest problem. Ale jakby był jeden czas. To ujednolicone byłoby chyba najwygodniej. To chyba tyle ode mnie.

lukasz1993258

#6 ·

Transcription

Powiem nawet tak, że dzisiaj rano w Esce mówili znowu, że teraz ma być ostatni raz, kiedy cofamy czas. Nie wiem, pożyjemy, bo gdzieś jeszcze czytałem, że ostatni raz, kiedy mamy przejść na czas letni jest marzec 2019 chyba. Więc zobaczymy, jak to będzie wyglądało, bo znowu mówili, że teraz, kiedy będziemy cofać czas z soboty na niedzielę, to będzie już ostatni raz, kiedy w ogóle będziemy zmieniać czas. Co do mnie to obojętnie, jaki by to był czas, czy to byłby czas zimowy czy letni, lepiej by faktycznie było, żeby to był jeden czas, żeby nie było takiego cofania lub przyspieszania. Nawet gdzieś jakaś ankieta była na jakiejś stronie odnośnie zmiany czasu, czy jest komuś potrzebna, czy nie. Także pozdrawiam.

matid25

#7 ·

Transcription

W sumie rzeczywiście o tych pociągach to nie pomyślałem w taki sposób, że tutaj chodzi o rozkład jazdy. Co do urządzeń, to rzeczywiście teraz wszystko się przestawia, poza tam jakimiś zegarkami, które trzeba przestawić. O kiedyś w latach 90-tych, no to były zegarki, których się nie przestawiało, trzeba było samemu sobie pamiętać. Kiedyś była taka sytuacja, że jakaś tam bajka miała być, była zmiana czasu i tej bajki nie było, dopiero potem, żeśmy się połapali z babcią, że zegarek nie był przestawiony. No to trzeba było tego pilnować. Teraz już w sumie tego pilnować nie trzeba.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

lukasz1993258

#8 ·

Transcription

No tak, teraz już technologia poszła do przodu, więc faktycznie połowa, przynajmniej większość urządzeń sama się przestawia, tak, ale te lata, kiedy trzeba było samemu przestawiać zegarki, tak, ja też pamiętam, były różne wpadki przez to też były, a to ktoś nie przestawił i do pracy się spóźnił o godzinę, a to coś tam, a to jakieś inne nieprzyjemności były, no, różne rzeczy się działy, no, także naprawdę różne swego czasu fajne wpadki były, jeżeli chodzi o zmianę czasu w latach, kiedy to trzeba było jednak samemu pamiętać. Żeby wskazówki przesuwać, no, cóż, no, teraz jest teraz, no i tyle, pozdrawiam.

Lowca_Androidow

#9 ·

Transcription

Co do likwidacji przewodzenia na czas letni czy zimowy, jestem jak najbardziej za likwidacją. Ja uważam, że te właśnie zmiany czasu są za totalnie bez sensu. To może kiedyś się sprawdzało, może faktycznie kiedyś przenosiło jakieś zyski, a aktualnie jest już udowodnione, że nie. Przede wszystkim zmiany strefowe dla organizmu są bardzo niekorzystne, a taka zmiana czasu powoduje, że dwa razy do roku zmieniamy sobie strefę czasową dla nas, nie opuszczając kraju. Także uważam, że takie ujednolicenie, pozostawienie jednego stałego czasu jest jak najbardziej... wskazane i jak dla mnie to jest właśnie mniejszy zamęt niż zmiana tego, co jest, bo dwa razy do roku robimy sobie zamęt. I tak jak jeszcze, przypójmy, jak sobie wydłużamy sen o godzinę, to organizm ludzki jeszcze w miarę jakoś to jest w stanie ogarnąć, natomiast kiedy skracamy sobie o godzinę, to im człowiek starszy, tym trudniej mu się dostosować i chodzi śnięty przez co najmniej tydzień, żeby się dopasować. I do nowego czasu.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

bratczyk96

#10 ·

Transcription

Ja też, ja właśnie też słyszałem, że ma być w marcu ostatnia zmiana. Że teraz mamy zmienić, później w marcu i wszystko. I koniec. Też tak słyszałem dzisiaj. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

lukasz1993258

#11 ·

Transcription

No zobaczymy, co z tego wyjdzie w przyszłym roku, w marcu.

kmicic92

#12 ·

Transcription

Cześć, no powiem krótko Jak dla mnie to też Można by to było zlikwidować I bym się nawet z tego cieszy Korzyści to żadnej Praktycznie z tego nie ma Później człowiek nie może się przestawić Później właśnie taki zamęt jest Jak to już niektórzy tutaj mówili

Lowca_Androidow

#13 ·

Transcription

No właśnie, na przykład dzisiaj syn poszedł na noc do pracy i okazuje się, że będzie zamiast 8 godzin, będzie 9 godzin pracową właśnie z powodu zmiany czasu. Zajebiście.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Mimi

#14 ·

Transcription

przycisk, no cześć chłopaki ta zmiana czasu coraz bliżej ale powiem wam, że myślę tak samo jak wy również uważam te cyrki z czasem za zupełnie niepotrzebne, no niby wynikają z pewnych tam jakichś ustaleń, komisji, mądrych ludzi no ale na przykład 200 lat temu tego nie robiono, no i jakoś się żyło a tak to trzeba przestawiać zegarki, no w komórkach czy gdzieś tam w komputerach to można sobie poustawiać, ale starsi ludzie muszą sobie ponakręcać, poodkręcać poprzestawiać do przodu do tyłu, no nie no po prostu, a nawet nasze brejlowskie tradycyjne jak ktoś ma, to jest trzeba poprzestawiać, no fajnie, to też zajmuje czas, jeden, drugi, trzeci ktoś ma więcej, no to wiecie, ciekawie co do tej zmiany apropołowcy pomyśl sobie tak żadne pocieszenie, ja wiem teraz pracuję 9 godzin, ale za pół roku będzie pracował tylko 7 tak mój kolega który pracuje w radiu właśnie stwierdził także ja tylko powtarzam te jego opinie, no wiadomo jest to takie nie za fajne jak trzeba te godziny przesuwać i przestawiać się ja niby nie mam problemu z przestawieniem się ale no dla mnie to jest takie coś dziwnego po prostu i tyle, no to cóż życzę mało bolesnej zmiany czasu

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

lukasz1993258

#15 ·

Transcription

Dla mnie to zawsze było jakieś dziwne.

Lowca_Androidow

#16 ·

Transcription

no z tym z tymi 7 godzinami to nie tak do końca bo musiałby mieć ponownie akurat wtedy nockę żeby załapać się na to 7 godzin także tutaj to jest raczej mała szansa co do jeszcze tego przestawienia zegarków ogólnie zegarki mechaniczne nie powinno się w nich cofać wskazówek czyli kręcić do tyłu wpływa to niekorzystnie na mechanizm i ja tak miałem taki zegarek z datownikiem jeszcze go widziałem i tego datownika no tam był wiadomo tylko dzień od 1 do 31 i ten datownik nie był osobno ustawiany więc ja żeby sobie zmienić czas i nie chcąc kręcić do tyłu to musiałem przelecieć cały miesiąc całe te 31 dni żeby przestawić sobie czas o godzinę do tyłu także to już jest w ogóle paranoja co do wcześniejszych ustaleń to gdzieś tam komisja swojego czasu na początku tak ustaliła wyliczając jakieś tam korzyści energetyczne i być może kiedyś to może miało i sens choć powiem szczerze że nie do końca dalej to rozumiem być może chodziło bardziej o zakłady niż o ludzi w dzisiejszych czasach niestety jest tyle blokowisk sklepów i tak dalej gdzie światło się pali non stop więc jeśli chodzi o sklepy że te oszczędności już nie są oszczędnościami tym bardziej że jeśli cofamy czas czyli wcześniej się ściemnia o tą godzinę czyli o godzinę wcześniej zaświecimy w domach światło tak i odwrotnie jeśli tam przesuwamy do przodu później wcześniej się ściemnia czy tak dalej i znowu zaświecamy wcześniej światło czy dłużej świecimy to światło wieczorem dla mnie to jest paranoja no ale na szczęście ktoś mądry w końcu wpadł na to żeby to zlikwidować no i zlikwidują a syn będzie 9 godzin w pracy co zrobić nie sądzę żeby za pół roku był 7 godzin bo chyba tyle nie popracuje w tej pracy bo cały czas szuka czegoś nowego jest to jego świeża praca w ogóle tak trafił bo to są jego pierwsze nocki dzisiaj jest czwarta nocka z rzędu no i nie dość że czwarta to jeszcze godzinę dłużej także nie zazdroszczę o tyle ode mnie

lukasz1993258

#17 ·

Transcription

No cóż, ja mam tylko nadzieję, że w końcówce marca przyszłego roku to już będzie po raz ostatni, kiedy przejdziemy na czas letni. A tak co do świateł, to nawiasem mówiąc, no ja na szczęście w ogóle światła nie używam, bo mi nie jest do szczęścia potrzebne. No także teraz jak mieszkam sobie sam, to światło praktycznie u mnie nie świeci się wcale. Także tak to u mnie wygląda.

lukasz1993258

#18 ·

Transcription

No i witam Was o nowym czasie, teraz aktualnie mamy godzinę 4.37, a byłaby 5.37, także witam Was w nowym czasie zimowym niestety, teraz będzie to znaczyło to, że noce będą troszkę dłuższe, a dni będą krótsze, więc zapewne jutro już ciemniej, nie no właściwie dzisiaj, bo jest niedziela, a więc dzisiaj już ciemniej się będzie pewnie robić w granicach 16 lub 17 i powoli wielkimi krokami będzie się zbliżać zima, bo w końcu to jest czas zimowy. Nie tak jeszcze szybko, ale już w czwartek mamy listopad, a listopad szybko zleci, no także jeszcze raz witam Was wszystkich serdecznie o nowym zimowym czasie. Do czasu letniego powrócimy pod koniec marca 2019 roku i miejmy nadzieję, że to już będzie ostatnia. Ostatni raz, kiedy będziemy zmieniać czas i że już na stałe pozostaniemy przy czasie letnim. Z mojej strony to tyle i pozdrawiam. Dzięki za oglądanie, do zobaczenia w kolejnych odcinkach.

markus1234

#19 ·

Edited
Według mnie zmiana czasu to stary, archaiczny pomysł. Nic już nie daje, tylko wprowadza zamieszanie. A politykom w ogóle się nie spieszy, żeby znieść tą zmianę czasu. Ciekawe, do kiedy będziemy jeszcze zmieniać ten czas? Powinien być wprowadzony na stałę czas zimowy, bo to jest nasz naturalny czas, tak mi moja mama tłumaczyła.

lukasz1993258

#20 ·

1 likes
wolałbym letni
1 / 2 Next