Prosty i darmowy program do zgrywania płyt CD
Back to Oprogramowanie#1 Numernabis
Potrzebny mi najprostszy program do zgrywania płyt CD, owszem, żeby była możliwość wyboru czy to do mp3 czy do wav lub FLAC, ale bez fajerwerków, oczywiście dostępny i najlepiej portable.
To tyle jeśli cohdzi o małe wymagania :)
#2 daszekmdn
CDex.
https://cdex.mu
#3 nuno69
+1, program jest serio prosty jak sie do niego przyzwyczaisz. Jest tez EAC (Exact Audio Copy) ija osobiscie go wole, ale nie pamietam juz co i jak z nim jest. Dawno nic nie zgrywalem
#4 Numernabis
Dzięki.
#5 misiek
No gdzie Cdex? O nie nagrywa mp3. Cd burner xp.
#6 nuno69
CDBurner XP potrafi zgrywac plyty Audio CD? tgo nie wiedzialem. To jest najlepszy program do nagrywania ever.
#7 Numernabis
a jakiś namiar na pewne źródło?
#8 misiek
#9 daszekmdn
Zgrywać, nie nagrywać, nauczcie się czytać.
CD Burner nagrywa na płyty, Cdex je zgrywa.
#10 Numernabis
Ale ten program również potrafi konwertować pliki, tak rzynajmniej stoi w opisie:
...
CDBurnerXP służy do nagrywania płyt CD i DVD. Oprócz podstawowych funkcji takich jak wypalanie płyt z danymi, plikami audio czy mp3, programos tworzy i nagrywa ISO, oraz daje możliwość konwersji plików bin i nrg do ISO. Aplikacja bez problemu rippuje płyty audio do formatów mp3, ogg, wma czy wav. zgodne z ISO9660 oraz Joliet.
https://www.programosy.pl/program,cdburnerxp.html
#11 Numernabis
Miśku, dziękuję.
#12 daszekmdn
Ale lepiej do tego użyć dedykowanego CDExa, prościej się nie da.
#13 Numernabis
Spoko - dzięki
#14 misiek
Ale Cdex zgrywa tylko audio cd nic po za tym.
#15 DJGraco
Jeżeli zależy na prostocie to tak cdex jeżeli na dokładnym zgrywaniu tj ustawieniu właściwego offsetu napędu i tak dalej to eac. Uwaga, bo cdex lubi wpychać adware.
#16 Numernabis
No właśnie, mnie od razu defender się rozwrzeszczał kiedy to próbowałem pobrać :)
#17 misiek
Jutro ci podrzucę instalkę.
#18 daszekmdn
Ale każda to robi.
Wyłącz internet, zainstaluj i będzie OK.
CDEX już tak ma.
Mimo tego najprostrzy. A do zgrywania płyt mp3 starczy eksplorator Windows.
#19 DJGraco
Jeśli chodzi o proste programy do zgrywania płyt to polecam też cueripper.
Interface jest dość prosty, po włożeniu płyty wiele rzeczy robi się automatycznie. Oczywiście takie rzeczy jak nazewnictwo plików i konwersję to sobie możemy ustawić wg własnego uznania. Mam tu bardziej na myśli takie rzeczy jak wykrywanie offsetu itd.
Ja przetestowałem pobieżnie program zgrywając nim kilka płyt i daje radę. Tworzy też własne dzienniki zgrywania. Od EAC'a różni się tym, że interface jest bardziej prosty choć wszystko też jest wywalone na okno główne. Idealnie dostępny może nie jest, ale zgłosiłem błąd na github i zobaczymy.