Plextalk Linio Pocket
Back to Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#61 Lowca_Androidow
Nie nagrywałem, ale prawdopodobnie w głośniczku plextalka będziesz słyszała to co nagrywasz
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#62 gumeczka3
mam taką nadzieję
#63 daszekmdn
Już wyjaśniam:
Po wybraniu wejścia liniowego w Plextalku, po wciśnięciu klawisza nagrywania usłyszymy od razu to, co leci przez kabel.
Do nagrywania polecam jednak podłączyć słuchawki, bo mamy w tedy mimo wszystko większą kontrolę.
Ostatnio z kimś :) zgrywaliśmy kasetę, właśnie słuchając przez głośnik. Skończyło to się lekkim przesterem :D
#64 gumeczka3
aha dobrze wiedzieć
#65 iskierka1983 Archived
A czy będzie słychać odgłosy otoczenia? i czy sprzę, z którego nagrywamy też musi mieć wejście liniowe, czy słuchawkowe?
#66 denis333
Nie będzie. W przyypadku nagrywania z linii działa tylko wejście. Mikrofon jest wyłączany.
#67 misiek
Iskierko- wystarczy gdy urządzenie z którego przegrywamy ma wyjście słuchawkowe.
#68 gumeczka3
oooo dzięki bo ja o tosamo chciałam zapytać
#69 iskierka1983 Archived
@ Gumeczka. To się nazywa telepatia. :)
Dobrze, bo chciałam sobie nagrać program z radia lokalnego, a przez neta nie chce mi się.
#70 markus1234
Jeśli chodzi o plextalka linio, to ja go posiadam. Fajne urządzenie, ale rzadko go urzywam. Czasami go włączę, żeby sprawdzić, czy działa. Trochę krótko trzyma na baterii, np. mam teraz koło 90%, a jak włączę kartę wifi, bateria niespodziewanie spada mi do 78, 77%. Czy wy też tak macie, czy to moja bateria jest jakaś felerna? Pozdrawiam.
#71 Lowca_Androidow
Nie, nie, Wi-Fi zjada dość szybko baterię.
Urządzenie fajne, ale jak dla mnie jak chyba pisałem ma dwie podstawowe wady, jedna to krótki czas pracy na bateri w stosunku do długiego czasu ładowania, 14 godzin na 4 godziny ładowania, a drugim jest struktura katalogów, nie ma takiej samej jak w exploratorze windowsa, jaka jest w większości tego typu urządzeń, jak wybieramy przechodzenie po katalogach to wszystkie foldery są na wierzchu czyli mając utworzony katalog "Fantastyka", a w nim 5 tytułów, każdy tytuł w osobnym folderze, to jak damy przeglądanie folderów to mamy wszystkie 6 folderów na wierzchu, te 5 tytułów oraz folder Fantastyka, trudno o jakiś ład w przeglądaniu przez taki układ, nie można sobie pokatalogować biblioteki.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#72 markus1234
A mam jeszcze jeno pytanie. Jak mogę ustawić, żeby mikrofon nagrywał głośniej? Bo ja mam włączoną automatyczną regulację wzmocnienia, ale ona chyba wycisza mikrofon, niż go zgłaśnia, bo jak kiedyś nagrywałem z radia przez mikrofon, to dźwięk był strasznie pudełkowaty, a mój boombox gra inaczej, znaczy ma więcej basu. Czy da się ustawić, żeby ten plextalk bardzie jrealnie oddawał dźwięk tego boomboxa? Bo brzmiał jak z jakiegoś stłumionego pudełka, a na komputerze jak testowałem nasłuch na teamtalku, to mikrofon wbudowany w laptopa bardziej oddaje dźwięk z tego boomboxa.
I jeszcze jedno pytanie: Czy jak włożę plextalka do kieszeni, to czy z kieszeni będzie dostatecznie czuły, żeby zbierać dźwięk? Bo 2 marca wyjeżdżam do Lasek odwiedzić moich kolegów, i chciałbym nagrywać plextalkiem, żeby mieć jakąś pamiątkę z tego wyjazdu. I jeszcze na tym wyjeździe będę grał z kolegami w piłkę, to nie wiem, czy plextalk w kieszeni cokolwiek wyłapie. I w związku z tym mam pytanie: Czy lepiej jak nagrywać to nagrywać z kieszeni, czy trzymając plextalka w ręce? bo nigdy z kieszeni nie nagrywałem. Pozdrawiam.
#73 misiek
Z tą piłką i Plexem to bym uważał. Ja w taki sposób zostałem pozbawiony wyświetlacza w telefonie.
#74 Lowca_Androidow
żeby głośnośćustawiać musi być wyłączona automatyczna regulacja, co do zbierania podczas ruchu to plextalk marnie sobie radzi, będzie Ci zrywał dźwięk.
Jeśl chodzi o nagrywanie to marnie to wygląda w plextalku.
No chyba, że zaopatrzysz się w jakiś zewnętrzny mikrofon na kabelku, przypinany do koszulki itp.
#75 daszekmdn
Sorry, ale pleciecie głupoty.
Faktem jest, że plextalk jest dość czuły na przestery, ale Łowco podaj mi nazwę jakiegoś sprzętu nagrywającego, który dobrze nagrywa włożony do kieszeni. :D
Pomijam kwestię dyktafonu w kieszeni i podłączonego mikrofonu przypiętego na zewnątrz.
Jeśli chodzi o foldery, to da się nawigować normalnie, wystarczy nacisnąć strzałkę w górę i tak wychodzić z podfolderów z tego widoku.
W tedy mamy np wspomniane "Fantastyka, 5 tytułów w tej kategorii" czy jakoś tak, naciskamy strzałkę w dół i jesteśmy w tym konkretnym folderze.
Aby ustawiać głośność nagrywania wyłącz automatyczną regulację, która akurat jest licha.
Po wyłączeniu głośność ustawiasz podczas nagrywania lub w trybie przed nagrywaniem, po naciśnięciu raz przycisku do nagrywania. Regulowanie strzałkami góra, dół.
Aa, mikrofon w Plextalku nie jest taki marny, z powodzeniem nagrywam nim różne rzeczy. Sprawdza się doskonale, nie jest niestety jedynie stereofoniczny.
#76 Lowca_Androidow
Daszku, tak zgadza się, pojawi się fantastyka i 5 folderów w tej kategorii, ale oprócz tego folderu fantastyka, pojawiają się na liście również i te foldery, któe są w fantastyce, mogę nagrać jak to wygląda i zobaczysz., mam w głównej pamięci e na karcie tylko 5 folderów, a książek ok 40 i jak wybieram opcję ppokaż foldery to wszystkie te foldery z książkami są po kolei, w tym te główne Fantastyka, sensacja, inne, nie wyświetlają się jedynie te 5 głównych, wyświetlają się wszystkie jakie są na karcie pamięci.
Nie chodzi mi o sprzęt który nagrywa z kieszeni dobrze, chodzi mi o te przestery w trakcie poruszania się, demonstrowałem to min. w głosowym wątku, brzmi to jakby się zacinał i nie jest to normalne, przester ten jest paskudny, jakoś nagrywałem w tramwaju Olympusem DM-5 i nie było takiego efektu, było wszystko wyraźnie słychać, wszelkie odgłosy tramwaju jak i dookólne rozmowy ludzi, bez jakiegokolwiek zacinania, a w plextalku nie da się zrozumieć komunikatu z głośnika w trakcie jazdy, a co dobpiero w trakcie biegania.
#77 Lowca_Androidow
żeby post poprzeni nie był zbyt pogmatwany.
Chodzi mi o taki wygląd, że mam4 foldery:
Fantastyka,
Różne,
Sensacja,
Wojenne
Teraz w Fantastyka mam folder A
W różne mam folder B
W Inne mam folder C
w wojenne mam folder D
i teraz jak wybiorę foldery w plextalku to chciałbym, wyświetliły się tylko te główne 4 i dopiero jak wybiorę np. fantastykę to wyświetli się tylko ten folder A, niestety tak nie jest, jak wybieram foldery to wyświetla mi się lista:
Folder A
Folder B
Folder C
Folder D
Folder fantastyka, jeden folder w tej kategori
Folder Różne, jeen folder w tej kategori,
Folder inne jeden folder w tej kategori,
folder wojenne, jeden folder w tej kategorii
bez sensu.
#78 szarka
Też nie ogarniam tych folderów.
Mam do Was pytanie z innej beczki.
Czy ktoś korzystał z folderu sieciowego? Mam problem z połączeniem.
W plextalku włączyłam folder sieciowy.
W programie Plextalk transfer na komputerze wprowadziłam identyfikator uzytkownika z Plextalka.
Brak połączenia. nie wyświetla zawartości karty w programie Plextalk transfer na komputerze. Pomoże ktoś? z góry dziękuję.
#79 Lowca_Androidow
Ciekawa informacja dla posiadaczy Plextalka, otóż urządzonko potrafi odczytać zeskanowany dokument do pdf, jest to jak wiemy plik jpeg o rozszerzeniu pdf, a plextalk to czyta. Książki zeskanowane również czyta, przed chwilą sprawdziłem :)
#80 gumeczka3
jakto? w jaki sposób to działa?