AudioManager: wtyczka do NVDA pozwalająca na zaawansowane sterowanie audio
Back to Powiadomienia o dodatkach i nie tylko#21 Paulinux
Słuchajcie, jakby wyszła wersja 2024.1 a gość by nie wydał nowego audiomanagera, to mówię jak naprawić problem kompatybilności.
Z jakiegoś powodu nowe NVDA nie lubi się ze ścieżkami względnymi, więc musicie w pliku %appdata%\nvda\addons\audiomanager\global plugins\audiomanager.py znaleźć linijkę zawierającą libaudio i podmienić ją całą na:
dllPath = "C:\\Users\\uzytkownik\\AppData\\Roaming\\nvda\\addons\\audioManager\\globalPlugins\\audioManager\\LibAudioMgr.dll"
oczywiście słowo uzytkownik podmieniacie na swoją nazwę użytkownika
#22 djdenismusic
O kuźwa. Dzięki! A już myślałem, że trzeba będzie się całkowicie pożegnać z tą wspaniałością.
#23 Paulinux
giepet rządzi, giepet radzi, giepet nigdy Cię nie zdradzi haha
#24 zywek
Za to niestety własnego pomyślunku nieco chyba pozbawi :P
#25 zvonimirek222
@zywek i temu właśnie jestem przeciwko ai, bo to kolejny krok w zagłupianiu ludzi.
#26 Paulinux
No właśnie nie wiem czy pozbawi, bo nie wymyśliłabym że problem może być tak trywialny, a jak następnym razem się natknę na coś takiego to spróbuję zaradzić w ten sposób. Inna sprawa, że jeżeli zamierzasz pozostać tak wydajnym jak osoby używające czata nie używając czata, to good luck with fucking the duck xD, bo to jest niewykonalne
#27 Numernabis
W ten sposób to można by mówić o każdej nowej technologi teraźniejszej i z przeszłości.
Programy komputerowe dla specjalistów, inżynierów, pomagające, poprawiające błędy, wyliczające kąty nachylenia itp, itd, czy to też ogłupia? Tego typu innowacje technologiczne ogłupiają tych co chcą być ogłupieni i strikte samych głupich, bo na to nie ma rady, a z drugiej strony, osoba inteligentna będzie umiała użytkować tego typu oprogramowanie z pożytkiem dla siebie, poza tym na głupie pytania otrzymamy głupie odpowiedzi, trzeba wiedzieć jak korzystać z AI i ta może wiele dać nam dobrego, są i zagrożenia, a i owszem, ale w której dziedzinie technologi czy jakiejkolwiek innej nauce nie ma zagożeń płynących z innowacyjnych rozwiązań?
Samo wynalezienie koła było kiedyś nowością, mało to usprawnić, poprawić jakość życia, ale jak wiadomo zostało wykorzystane nie tylko do ułatwienia życia przyniosło również cierpienie, rozszczepienie atomu miało dać tanie źródło energi, a okazało się, że oprócz tego dobrodziejstwa może przynieść zagładę ludzkości.
#28 zywek
To jst jakaś tam podstawa @paulinux, żę ścieżki bezwzględne i względne nie zawsze działają tak, jak chcesz.
#29 Paulinux
No spoko, ale z jakiej paki nagle mają nie działać w nowej wersji skoro wcześniej działały? Uważasz że zyskując tą wiedzę się ogłupiłam?
#30 zywek
A wiesz, dlaczego nie działają a wcześniej działały?>
i można to zrobić prosciej, os.getenv o ile pamiętam.
#31 zywek
Zyskujesz przenośność, bo każdy user, któremu dasz wtyczkę nie będzie musiał pamiętać, żeby sobie to wpisać ręcznie, w sensie ścieżkę do pliku.
#32 Paulinux
Ni eiwem, ale czy gdybym nie użyła czata to nagle otrzymałabym tę wiedzę? Faktycznie, masz rację, jak wyjdzie nowa NVDA a gość nie zrobi wersji, to wystawię wtyczkę z tą modyfikacją
#33 kazek5p
Gdyby komuś chciało się ją tak ładnie skompilować żeby działała na nowej nvda to ja poproszę.
#34 kazek5p
Wiadomo coś, wyszła jakaś nowa aktualizacja, ewentualnie ktoś może poświęcił trochę swojego czasu na poprawki i stworzył działającą wersje?
-- (Paulinux):
Słuchajcie, jakby wyszła wersja 2024.1 a gość by nie wydał nowego audiomanagera, to mówię jak naprawić problem kompatybilności.
Z jakiegoś powodu nowe NVDA nie lubi się ze ścieżkami względnymi, więc musicie w pliku %appdata%\nvda\addons\audiomanager\global plugins\audiomanager.py znaleźć linijkę zawierającą libaudio i podmienić ją całą na:
dllPath = "C:\\Users\\uzytkownik\\AppData\\Roaming\\nvda\\addons\\audioManager\\globalPlugins\\audioManager\\LibAudioMgr.dll"
oczywiście słowo uzytkownik podmieniacie na swoją nazwę użytkownika
--
#35 Paulinux
Przecież chyba jeszcze nie wyszła tegoroczna NVDA, prawda?
#36 kazek5p
Czyli rozumiem, że ci działa?
-- (Paulinux):
Przecież chyba jeszcze nie wyszła tegoroczna NVDA, prawda?
--
#37 kazek5p
Bo mi na Wersji: 2024.1beta12 (2024.1.0.31308) nie działa.
#38 Paulinux
mi na alfie z moją, a właściwie gpt-ową modyfikacją działa, bez modyfikacji nie działa. Instrukcja jest w poście. W stabilnej 2023.4 działa ta stara
#39 kazek5p
No i nie pytałem się o to czy wyszła nowa wersja nvda, tylko o poprawioną wtyczkę.
#40 kazek5p
Hm ja tam nie wiem jak tą wtyczkę zmodyfikować, rozumiem, że trzeba Ci zapłacić za modyfikacje?