Komputer wolniej działa na baterii
Back to Komputery i akcesoria#1 DJGraco
Cześć,
mam ze swoim kompem dość dziwny problem. Próbowałem już różnych rzeczy i niestety nie pomagają.
Otóż kiedy ma on zasilanie z baterii praca na nim jest mniej responsywna. Nie jest to odczuwalne przy wszystkich aplikacjach, ale np nvda albo elten potrafią się ściąć na chwilę co jakiś czas i np przez to gubię kilka znaków podczas pisania. Dzieje się to co średnio minutę, dwie czasami interwał między tymi krótkimi zwieszkami jest większy. Kiedy komputer jest na zasilaniu z prądu to wtedy chodzi jak strzała. Plan zasilania mam na zrównoważony. Zagadkowe jestto, że w moich innych komputerach ten problem nie występuje nie odczuwam większej różnicy w wydajności jak pracuję na baterii czy jak pracuję na zasilaniu elektrycznym. Mam obecnie 3 komputery. 1 MSI GL62 z 2016 roku z procesorem i5 6300hq z dwoma rdzeniami czterema wątkami i na nim ten problem nie występuje choć baterię ma już na zdechnięciu działa tylko kilkanaście minut.
Drugi to huawei matebook z jakimś AMD Ryzenem teraz nie pamiętam dokładnego modelu, ale na nim też jest ok. Nic nie ruszałem w planach zasilania przy tamtych kompach po postawieniu systemu wszystko było na domyślnych ustawieniach. No a teraz pracuję na kolejnym MSI tym razem model gl66 z prockiem Intel(R) Core(TM) i7-12700H. Komp po odłączeniu od zasilania jakoś tam chodzi mniej lub bardziej responsywnie a poniżej 20procent zacina się tak, że korzystanie z niego jest bardzo mocno utrudnione. Dopiero podpięcie zasilacza daje mu kopa. Próbowałem zmieniać coś tam w planach, ale to nic nie dało, priorytet nvda dałem w managerze zadań na wysoki i też to nic nie dało.
#2 djdenismusic
W nowych komputerach to normalne. Cpu obniża wydajność gdy jest na zasilaniu z baterii. Też tak mam :D
#3 Pitef
To się da przestawić w zaawansowanych opcjach zasilania.
#4 Numernabis
@DJ Graco, W zasobniku kliknij enter na bateri, otworzą Ci się opcje trybu pracy na bateri i możesz tu ustawić na wysoką wydajność.
@Pitef, no nie wszędzie, ja u znajomego na Dellu w opcjach zaawansowanych planu niestety nie mam takiej możliwości.
Ustawiłem jak wyżej opisałem.
#5 DJGraco
To nie jest normalne zachowanie kompa. Kiedy odłączam zasilacz to nvda przerywa wtrakcie mówienia ma takie kilkumilisekundowe zwiechy tak jakby bardzo szybko wcisnąć pauzę i play w wypowiedzi no i np wtedy nie mogę z eltena pisać, bo zjadają znaczki. Na żadnym moim kompie się z tym nie spotkałem a na moim starym msi z 2016 roku tego nie ma. Wydaje mi się, że plany zasilania tu się nijak mają, bo wszędzie gdzie się dało miałem ustawiony zrównoważony i tutaj też taki jest.
Mogę nagrać jak się komp zachowuje ale to jutro.
Aha i procesor nie jest wtedy obciążony ani pamięć ram tymbardziej.
#6 daszekmdn
Ja tak mam przy włączaniu Bluetooth albo odpinaniu huba usb. :D Problem później ustaje.
#7 misiek
Może ma spadki wydajności na samym akumulatorze bez podpiętego zasilania?
#8 balteam
Z moim kompem nvda też mulił na baterii, nie wpadłem jak to zmienić, znaczy maksymalna wydajnośćpomagała, ale baterii to mocno przeszkadzało
#9 DJGraco
A jakiego masz kompa @Balteam? Takz ciekawości pytam. I czy też masz problem z pisaniem w Eltenie na baterii?
#10 AXM04
To są właśnie MSI, marka komputerów znana z rozwiązań typowo gaming-owych, więc ich laptopy przystosowane do dobrej pracy na zasilaczu. Komputer co by szybciej i łatwiej przenieść, a by nie był rozmiarów standardowego PC. Na tym cierpią standardowi konsumenci nie będący graczami strikte.
#11 DJGraco
No o tym się właśnie przekonałem. Kiedyś ta marka tk nie miała ich komp z 2016 roku był znacznie lepszy wydajnościowo porównując pracę na bateriii i zasilaczu. Już raczej w przyszłości się na msi nie zdecyduję.
#12 balteam
lenovo ideapad 320 miał en problem
#13 zvonimirek222
Właśnie mam Lenovo ideapada 3, a takowoż miałem lenovo ideapada 320 i nie trafiło mi się coś takiego.
#14 nuno69
To jest wina NVDA (a jakze) plus systemu zwanego throttlingiem, i ten mechanizm wystepuje wszedzie, tylko czasem wiecej czasem mniej, zalezy od sprzetu i ustawien. Czasem da sie to wylaczyc a czasem nie. Ja w swoim MSI GF76 korzystalem z tego poradnika
https://www.windowscentral.com/how-manage-power-throttling-windows-10
Niemiennie uczulam; uwazac.
#15 JM
powiem tak, ja w swoim Lenowo jakimś cudem miałem na pracy na baterii uruchomiony tylko 1 rdzeń procka z ośmiu i żyłem tak z rok wściekając się na niego, no ale to były moje początki i zdobywanie wiedzy o windowsie jeszcze
#16 pates
Obecnie mam lenovo ideapad 5 pro 14 arh z ryzenem 7 6800hsce i tam takiego problemu nie ma na szczęście.