Hej! Ktoś ma opanowane sterowanie w tym środowisku? Mam problem przechodzić po oknach plików projektu oraz błędów. Źródła podają, że F2 i shift+F2 odpowiadają za wyświetlanie tych okien, ale coś nvda tego nie widzi albo wymaga jakichś niecodziennych sposobów manewrowania po apce. Ktoś coś?
Ano, jak patrzę, to większość na CB bazuje. Polecasz coś na VS? Osobiście jeszcze nic nie znalazłem.
-- (nuno69): Podejrzewam ze kwestia tutorialowego piekla. Te starenkie poradniki do CPP pisane w Polsce korzystaly nagminnie z Codeblocks. Ahhh te piekne czasy
Nie ważne czego w kursie używają, ważne jest to jaki poziom wiedzy i jakie pojęcia są w nim poruszane. Ja uczyłem się z kursu prezentowanym na Code Blocks, a używałem Visual Studio, bo CB jest na tyle dzikim środowiskiem, że go szczeże powiem nie ogarnąłem. A nic mnie to nie bolało na wiedzy, że kod pisałem i kompilowałem w VS. -- (wesolek): Ano, jak patrzę, to większość na CB bazuje. Polecasz coś na VS? Osobiście jeszcze nic nie znalazłem.
-- (nuno69): Podejrzewam ze kwestia tutorialowego piekla. Te starenkie poradniki do CPP pisane w Polsce korzystaly nagminnie z Codeblocks. Ahhh te piekne czasy
Nie chodzi o "ból wiedzy", a instrukcje używania środowiska przy okazji. A właściwie braki. Do CB przynajmniej cokolwiek w tej materii jest. Choć nie wszystko można załapać po niewidomemu. Do VS jeszcze nie znalazłem wartościowego źródła. Na razie mi więcej dają zajęcia z korepetytorem, który Dev-cpp zaproponował, niż internety. I na pewno łatwiej mi będzie po takim starcie się przesiąść na inne środowisko (VS).
Nic nie pisałem, że nie chcę. Jak pisałem, źródła wiedzy bazują na CB, dlatego o niego pytałem. Ale jak coś fajnego do VS znacie, to chętnie przygarnę.
Srodowisko to program jak kazdy inny/ Edytor tekstu, drzewko z plikami i to w sumie tyle co musisz na poczatek wiedziec. Jak dojdziesz do rzeczy w stylu debugowanie, profilowanie, kompilacja czy zmiana opcji linkera to wtedy srodowisko zacznie miec znaczenie, ale tak czy tak Visual STudio zawsze i wszedzie wygra. Wiec ni przejmuj sie srodowiskiem tylko pisz kod i rob zadania z kursu.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
Wiadomo, że można przecież kod pisać nawet w notatniku, a kompilować online, xD Ale IDE potrafi i kompilować odrazu, debugować i poprawiać błędy na bierząco. Z cb ja miałem osobiście problemy, że, a to jakiejś kontrolki nie mogłem odczytać, a to nie dodczytywało mi wszystkich znaków z lini itd. Dlatego mówiłem o VS, by polecić coś z czym problemów nie ma. Interface jak interface, nauka jak każdego innego programu.
Przede wszystkim tworzac projekt w VS masz automatycznie dolinkowane biblioteki (mniejwiecej), a w CB czy Def C++ wiele tej pracy musisz wykonyac samodzielnie. I tak, dobrze jest to zorbic raz czy dwa, ale serio jak masz wiecej pracy do zrobienia to jest to bardzo nudnepo czasie.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
A potem tępaki tworzą niezoptymalizowany kod, bo im linkuje albo tworzy szablony klas, któym się nikomu nie chce poprawiać i wychodzi zgrzyt pokroju visual studio, który się wlecze niezależnie od tego, co o tym powie fanatyk zdsr, jawsa czy komputera z 512 GB ramu i 4 procesorami.