Forum
Absurdalne ułatwienia i rozwiązania utrudniające życie niewidomych
Previous
11 / 11
Z głośnością tak w ogóle może i tak. Że oni nie mogą sami ustawiać głośności w pojeździe, szczerze wątpię.
1 likes
Oczywiście, że to nieprawda z tą głośnością, bo w niektórych tramwajach ryczą te komunikaty tak, że można z gaci wyskoczyć, a w innych są tak cicho, że słychać je i to słabo tylko kiedy tramwaj jest w bezruchu i w miejscu małego natężenia ruchu.
O ym mi powiedziała pani, której również zgłosiłem problem z głośnością komunikatów głosowych. Również nie dawno zadałem to pytanie dla kierowcy autobusu z jednej z firm obsługującej białostocką komunikację miejską, który na swoim kanale youtube prowadzi dziennik kierowcy. Podtwierdził mi to, iż w sprawie głośności trzeba się wzracać do urzędu.
Poniżej przesyłam linka do materiału, w którym KIEROWCAAUTOBUSU odpowiedział na większość ówczesnych moich pytań, wśród których między innymi o regulowaniu głośności komunikatów głosowych.
https://www.youtube.com/watch?v=omCH4nvJKCg&list=UU6IjkAIkFK47lODOerHUV2g
Nazwę kierowca autobusu napisałem wszystko dużymi literami i bez spacji, gdyż tak nazywa się jego kanał. To dla tych kto by się zainteresował.
Poniżej przesyłam linka do materiału, w którym KIEROWCAAUTOBUSU odpowiedział na większość ówczesnych moich pytań, wśród których między innymi o regulowaniu głośności komunikatów głosowych.
Nazwę kierowca autobusu napisałem wszystko dużymi literami i bez spacji, gdyż tak nazywa się jego kanał. To dla tych kto by się zainteresował.
1 likes
Hehe, to trochę dziwne, w Warszawie wielokrotnie się zdarzało, że komunikaty były tak głośno, że nie było słychać ludzi wokół jak się Knapik darł na cały tramwaj, a w drugą stronę albo były normalnie albo w ogóle.
A co Ci miał powiedzieć, że tak, że to oni regulują gośność, żeby potem co chwilę ktoś do nich biegał i jeden chce głośniej, drugi ciszej...
Tak samo jak z klimą w Krakowie, jak się idzie zgłosić to mówią, że nie mają na to wpływu, że to odgórnie jest regulowane i w jednym tramwaju chłodzi, w drugim nie, w jednym jest zimhiej jak w lodówce, a w drugim ledwie dmucha.
Tak samo rano, 9 stopni na zewnątrz i włączona klima, zimno jak diabli, a w inny dzień jest 19 stropni rano i nic nie dmucha, ale jakby się ktoś pytał to nie mają na to wpływu.
To samo z oknami, klima nie działa, a okna nie można otworzyć, bo są zamknięte, zablokowane.
-- (bratczyk96):
O ym mi powiedziała pani, której również zgłosiłem problem z głośnością komunikatów głosowych. Również nie dawno zadałem to pytanie dla kierowcy autobusu z jednej z firm obsługującej białostocką komunikację miejską, który na swoim kanale youtube prowadzi dziennik kierowcy. Podtwierdził mi to, iż w sprawie głośności trzeba się wzracać do urzędu.
--
Tak samo jak z klimą w Krakowie, jak się idzie zgłosić to mówią, że nie mają na to wpływu, że to odgórnie jest regulowane i w jednym tramwaju chłodzi, w drugim nie, w jednym jest zimhiej jak w lodówce, a w drugim ledwie dmucha.
Tak samo rano, 9 stopni na zewnątrz i włączona klima, zimno jak diabli, a w inny dzień jest 19 stropni rano i nic nie dmucha, ale jakby się ktoś pytał to nie mają na to wpływu.
To samo z oknami, klima nie działa, a okna nie można otworzyć, bo są zamknięte, zablokowane.
-- (bratczyk96):
--
Edited
Mogą regulować głośność. Kilkukrotnie jak widział mnie motorniczy czy np w pociągu konduktor potrafili włączyć albo podgłośnić komunikaty.
Nie wiem jak to teraz wygląda, ale z 10 lat temu słyszałem, że w Wawie jest kilka różnych systemów w autobusach. Być może część pojazdów umożliwia kierowcom regulację głośności, część nie. Do tego zaobserwowałem, że pewien komunikat zawsze jest nieznacznie opóźniony i to opóźnienie jest praktycznie takie samo w każdym kursie. Z tego wniosek, że w tym przypadku komunikat generowany jest bez udziału kierowcy.
Jak widać różnych miastach jest inaczej. Jeśli chodzi o klimatyzację w białostockich miejskich empekach. Na stronie BKM pojawił się wykaz autobusów wyposarzonych w klimatyzacje. Na tym spisie podane są numery boczne autobusów, które mają klimatyzacje. Pod tym spisem jest taka informacja. Jeśli autobus mający na wyposarzeniu klimatyzację, lecz nie jest ona włączona to należy pójść do kierowcy i to zgłosić. Czy on się wtedy zdecyduje czy ją włączyć to już inna bajka. Podałem w poprzednim moim wpisie linka do materiału, w którym on o tym wspomina. Może w niektórych miastach jeżdżą takie autobusy, w których kierowca może regulować głośność, a w innych nie. Pewnie zależy to od miasta i jego zarządców.
Komunikat jest generowany bez udziału kierowcy na podstawie może GPS czy inaczej, choćwydaje mi się, że jest jakiś inny system, jakieś punkty czy coś w tym stylu, bo bywa przecież, przynajmniej w Krakowie, że jest zapowiadany zupełnie inny przystanek niż powi, albo ten co już był, albo ten co dopiero ma być na następnym przystanku, czasem są to różnice nawet dwóch przystanków i wówczas słychać jak kierowca czy motorniczy coś tam manipuluje bo słychać na przystanku jak są kolejno zapowiedzi przystanków, aż słychać ten właściwy i kierowca/motorniczy rusza dalej i znowu komunikaty są prawidłowo, więc ewidentnie mają wpływ na zapowiedzi.
Niemożliwością jest również to, że sprawą głośności kieruje jakiś urząd, gdyby tak było to ustawione byłyby komunikaty na jakimś tam poziomie, a tak nie jest, bo jak już tu było wspomniane są one raz bardzo cicho, raz bardzo głośno i nie mówię tutaj o różnych dniach, to się tyczy tego samego dnia, w różnych pojazdach.
Niemożliwością jest również to, że sprawą głośności kieruje jakiś urząd, gdyby tak było to ustawione byłyby komunikaty na jakimś tam poziomie, a tak nie jest, bo jak już tu było wspomniane są one raz bardzo cicho, raz bardzo głośno i nie mówię tutaj o różnych dniach, to się tyczy tego samego dnia, w różnych pojazdach.
-Co do pociągów to na 99% mogą rególować, ale w tych autobusach to chyba jednak mówili prawdę, że nie mogą. (daszekmdn):
Mogą regulować głośność. Kilkukrotnie jak widział mnie motorniczy czy np w pociągu konduktor potrafili włączyć albo podgłośnić komunikaty.
--
--
-Może na podstawie licznika obrotów kół. Myślę, że w tramwaju było by to bardzo precyzyjne, skoro cały czas jeździ dokładnie po tej samej trasie. (Numernabis):
Komunikat jest generowany bez udziału kierowcy na podstawie może GPS czy inaczej, choćwydaje mi się, że jest jakiś inny system, jakieś punkty czy coś w tym stylu, bo bywa przecież, przynajmniej w Krakowie, że jest zapowiadany zupełnie inny przystanek niż powi, albo ten co już był, albo ten co dopiero ma być na następnym przystanku, czasem są to różnice nawet dwóch przystanków i wówczas słychać jak kierowca czy motorniczy coś tam manipuluje bo słychać na przystanku jak są kolejno zapowiedzi przystanków, aż słychać ten właściwy i kierowca/motorniczy rusza dalej i znowu komunikaty są prawidłowo, więc ewidentnie mają wpływ na zapowiedzi.
--
--
No właśnie co ciekawe to w tramwajach częściej rozjeżdżają się te komunikaty.
To jak ktoś chcę porozmawiać na ten temat z kierowcą to można pisać komentarze oraz zadawać mu pytania. Kierowca z pewnością na te pytania bądź zarzuty odpowie. Na materiały się czeka jakiś mniej więcej miesiąc. Poprostu jak on to mówi, że specjalnie tak wrzuca, gdyż nie chce mieć przerw na kanale.
A wzieliście pod uwagę to, o czym wspominali Tomecki i Bratczyk? Bardzo skupiacie się na swoim mieście i uznajecie, że to, co u Was występuje, jest jedynym słusznym systemem. To nie jest tak, że jest jeden, globalny system do generowania zapowiedzi w autobusach i tramwajach całej Polski. Każde miasto, ba - często różne modele autobusów kupowane przez jedno miasto, mają różny system zapowiedzi.
Previous
11 / 11