Lineage OS
Back to android#1 nuno69
Witajcie!
Czy ktoś z was korzystał z tego systemu? Jeśli tak, to co o nim sądzicie?
Macie ROmy któe lubicie jakoś bardziej?
Jeśli tak, to dlaczego? Jakie problemy macie z L OS?
#2 balteam
A no to ja mam lineagos, wady,
rozłącza mnie jak gadam przez duo czy normalnie przez telefon i prubuję wejśćnp. w inną apkę podczas rozmowy.
po drugie wywała mi czasem błędy, dana apka przestała działać, ale to w sumie nie przeszkadza.
No i bateria nie trzyma lepiej chyba niż w miui, raczej trochę gorzej.
Ponadto w trzeciej od końca wersji lineageos i tej ostatniej aby kod pin wpisać by odblokować telefon, muszę wejść w ustawienia, karty sim, karta sim 1 i kliknąćok, dopiero wtedy wyskakuje okno z pinem.
Zalety, w przeciwieństwie do miui, na górze jużpojawia się suwak do zciszania dzwonka, multimediów itd.
No i na moim i6 czasem przerzucała sięmowa na głośnik do rozmów, a w line to już się nie dzieje.
DOdam, że przerzucanie się na głośnik rozmowowy, miało miejsce tylko na moim mi6, nie na innym który testowałem.
#3 nuno69
Solucja do baterii to Franco Kernel.
#4 denis333
cześc. To może ja się tutaj wpisze, bowiem kiedyś za czasów androida 5,5 miałem przyjemność posiadania telefonu samsung galaxy siii Mini, a w nim zainstalowanego jeszcze wtedy cyanogen moda w wersji chyba 11, co równało się androidowi 5 lollypop. Sam system na początku był szybki, wszystko odbywało się responsywnie i naprawdę mimo, iż autorzy romu zastrzegali że może być z tą stabilnością różnie, nie występowało nic, co mogło by mmnie wkurzać. Z czasem jednak telefon zaczął dostawać coraz więcej lagów, a jego pamięć się zapychała, przez co byłem zmuszony uzywać dziwnych narzedzi do oczyszczania typu clean master. W którym to notabene akurat algorytm czyszczący zbędne pliki zrobili nadzwyczaj dobrze. Bo inne, obecnie występujące funkcje w tym sofcie to zbędny syf. i mówię to ja: Zwolennik optymalizatorów ;)
Wracając do galaxy s Iii mini, i do zainstalowanym na nim cyanogenie, rom był nieoficjalny, to też nie uświadczałem żadnych aktualizacji over the air.
Następne moje spotkanie już wtedy z pełnoprawnym lineage os 15.1 było za czasów xiaomi redmi 4X, które to urządzenie posiadałem do niedawna. Niestety, znowu trafiłem na nieoficjalny build. to też zraziłem się po 2 dniach korzystania z powodu niedziałającego czytnika linii palilarnych. Dodatkowo telefon nie odbierał częstotliwośc lte, mimo kombinowania z punktami dostępu, i nie włączał rozmów w technologii hd voice.
Telefon ostatecznie skończył z pixel experience na pokłądzie, i ten rom jest tam po dziś dzień.
Na koniec taka rada ode mnie: Jeśli instalujecie już jakiekolwiek customromy na swoje urządzenie, starajcie się wybierać te, które mają oficjalne wsparcie dla danego urządzenia. Ja dwókrotnie zraziłem się do nieoficjalnych forków co opisałem powyżej.
#5 pates
a co to dokładnie jest l o s? Rom czy jakiś launcher
#6 denis333
czytaj uwaznie. Rom.
#7 balteam
a już któreś z popularniejszych romów mają androida pie? Mówię o stabilnych wersjach.
#8 nuno69
Dla mojego telefonu jest beta LOS 16.
#9 nuno69
Czyli Android Pie.
#10 balteam
No tak, ale to beta, a mi chodzi o stabilkę, no bo bez jaj, ponad 3 miesiące pie już niby jest, ale jakoby go nie było.
Edit - to narzekanie na wszystkie androidowe wolne aktualizacje, a nie akurat na line, tylko ciekawi mnie, czy ktoś już zrobił stabilkę w innych romach z pie.
#11 nuno69
No nie, bo oni chcą to dobrze zrobić
#12 daszekmdn
Pie, ktoś SPIE-przył bo nie nagrywa ponoć rozmów telefonicznych appkami.
#13 nuno69
Bardzo dobrze, że nie nagrywa, jak już to rozmówca powinien być o tym informowany piśnięciami.
#14 pates
jakim programem najlepiej rootować i rom wgrywać? Pytam na przyszłość jak będę miał jakiś fon którego nie żal będzie rootować
#15 daszekmdn
Gdy wyjdzie, to zapewne ADB Managerem. Widziałem wstępną betę:
Interface jest fajny a program będzie potrafił na prawdę bardzo wiele.
#16 tomecki
Co do tego nagrywania to są różne zdania. U nas nie jest to zabronione więc... a jakichś telemarketerów czy urzedników czasem warto po cichu nagrać więc ten kij ma dwa końce.
#17 tomecki
Z resztą wszelkie infolinie również nie piszczą tylko raz mówią, że będzie nagrywane i wsio. Wolnośc mamy.
#18 nuno69
No, mniejsza o sposób niech appka w takim razie tylko jednokrotnie informuje.
Moim zdaniem to i tak jest bardzo dobre posunięcie ze strony Google. Chociaż wiem też, że te karakany i tak będą miały wszystkie połączenia w bazie.
#19 tomecki
Zawsze można podłączyć dyktafon do jacka albo i po bt coś. Problem w tym, że ci, co się znają to i tak nagrają, a reszta, która może i by chciała będzie mieć problem. z resztą nie bądźmy świętsi od Papierza. Legalne jest to ok. Jeśli ktoś to będzie wykorzystywał publicznie wzywa się policję i tyle, a zakłądając, że ludzie to generalnie bydło cofamy się do czasów komuny.
#20 daszekmdn
Ja np nagrywam i rozmówcy wiedzą, że to się automatycznie zapisuje wszystko na telefonie. Nagrywam dla bezpieczeństwa i po prostu też dla wspomnień. Jeśli kiedyś kogoś stracę, to chociaż nagrania mi po nim zostaną.