EltenLink

Nowe świadczenie dla niepełnosprawnych [świadczenie wspierające]

Back to Kwestie prawne

#21 Numernabis

Miśku, ale co da otwarty rynek pracy dla osoby leżącej 24 godziny na dobę w łóżku, albo niepełnosprawnej umysłowo w stopniu uniemożliwiającym podjęcie jakiejkolwiek pracy?
Poza tym rynek pracy jest otwarty i nic nie zrobisz, nic nie zmienisz, aby pracodawcy chcieli przjmować osoby niewidome, ale nie z pierwszą grupą widzące, ale faktycznie niewidome.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-04-10 09:36

#22 grzegorzm

Dla tylko niewidomych moim zdaniem może to nic nie dać. Jeśli będzie się oceniać na podstawie czy rusza ręką, czy potrafi się ubrać, czy potrafi się umyć to słabiutko i znowu nikogo nie interesuje, że osoba niewidoma w tym przypadku może potrzebować dodatkowego leczenia nie związanego z brakiem wzroku. Przecież może chorować na różne dodatkowe chorCzyli dodatkowych pieniędzy nie i pracy też nie bo wiadomo jak to wygląda.

2023-04-10 12:52

#23 Numernabis

Jak pisałem, jest to skierowane dla najbardziej potrzebujących.
Trudno powiedzieć jak będą się zapatrywali na niewidomych i nic tu do rzeczy będzie miał tak bolący zapis o całkowitejniezdolności do samodzielnej egzystencji. To komisja będzie orzekać o naszych możliwościach, na szczęście nie będzie ona miała wpływu na nasze obecne orzeczenie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-04-10 13:22

#24 misiek

Dzięki, znowu mi to dosadnie uświadomiłeś, a najgorsze, że masz rację.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-04-10 17:31

#25 nietoperz

witam a czy to świadczenie będzie wymienne z rentą socjalną czyli że zamiast renty socjalnej dostaniemy to świadczenie w jakiejś wysokości i czy ewentualnie będzie możliwy powrut do wcześniejszej renty socjalnej ? Mam też pytanie jak to się ma w związku z rentą rodzinną czy jeśli ktoś ma rente rodzinną to czy ma szanse na to świadczenie?

2023-04-12 22:34

#26 Numernabis

To jest świadczenie dodatkowe i nie są brane pod uwagę inne dochody, ani inne dodatki.

2023-04-12 23:00

#27 damianzegarek

Szczerze mówiąc nie widzę sensu mając orzeczenie stałe starać się o wspierające, bo wg mnie bardzo małoprawdopodobne, jeśli w ogóle prawdopodobne jest to, że w ogóle cokolwiek zyskamy.

2023-07-06 09:40

#28 wrzos33

2024-01-20 09:33

#29 Zuzler

No, żadna nowina, ale sporej liczbie najaranych przyda się taki kubełek na głowę.

2024-01-20 12:33

#30 nietoperz

a gdzie ten artykuł z wismajora

2024-01-21 00:08

#31 Zuzler

No pod podanym linkiem.

Edited 2024-01-21 00:49

#33 wrzos33

Wkleiłam link po raz drugi, ale nadal się nie otwiera, jeśli chcecie skopiuję tekst, nie wiem też jak usunąć bądź edytować moje poprzednie wpisy.

2024-01-21 11:18

#34 Zuzler

Edotować, stając na wpisie i wciskając ctrl + e, jesli używasz programu.

2024-01-21 11:46

#35 Zuzler

Przypuszczam, że po takim czasie już pojawiły się tu osoby, które się o to świadczenie starały. Nie ukrywam, jestem ciekawa realnie osiąganych przez tu obecnych punktacji, także jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia w temacie, to bardzo jestem ich ciekawa.
Ja, mówiąc szczerze, waham się, czy by nie spróbować. Za 70 pkt też kasę można dostać, a jeśli przy tworzeniu nowych projektów już powstają pomysły wykorzystywania uzyskanej tam punktacji, to, obawiam się, lepiej nie będzie.

2025-02-26 21:24

#36 MarOlk

Rozstrzał podobno jest przepotężny. Komisja też każda na inną modłę. Jedni podobno prokonsumenccy, u drugich chamstwo wyłazi jak słoma z butów.

2025-02-27 13:10

#37 nietoperz

Witam ja dostałem 88 punktuw a jeśli chodzi o formulaż samooceny to wszystkie niepełnosprawności wrzucają do jednego worka i ten formulaż bardziej jest zrobiony pod kontem osub niepełnosprawnych ruchowo niż pod kontem niewidomych. niema tam wogule pytania o stan zdrowia i czy się ma inne choroby poza np wzrokiem

2025-03-01 10:36

#38 Numernabis

Od stanu zdrowia i innych chorób jest ostatnie pole gdzie możemy wpisać co chcemy i tam właśnie piszey o innych schorzeniach
Chyba inne uwagi, nie pamiętam już jak to leci :)

2025-03-01 10:54