EltenLink

Zapowiadamy Eltengera, klienta EltenLink na platformy mobilne

Back to Klient na platformy mobilne

#181 daszekmdn

I serio, zanim wprowadzimy coś nowego warto załatać wszystkie błędy do najdrobniejszej pierdoły bo później się znowu tego namnorzy. Jak się zgadzacie, ctrl+K na wpisie / like czy jak tam to zwał.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-01-30 18:35

#182 Julitka

Tak, uznaję shortsy za głupotę, bo swego czasu, jak je ktoś zaproponował, społeczność, słusznie, zakrzyczała go, że to będzie istna masakra. Dać niewidomym nagrywaczkę do głosówek i słowo pisane zaniknie. Sprawdzone empirycznie.
-- (daszekmdn):
Dupa tam konferencje. Jakość nie jest lepsza od TT a ostatnio jak pisane na Betatestach jeszcze się spieprzyła. Jak czasem patrzę, to nikogo nie widzę na publicznych kanałach z PL.
Na sam początek poprawki wszystkich błędów zanim wdrożymy cośnowego, bo ten błąd był popełniany na kliencie Pc i zbiera swoje żniwo do dziś np nie działają wzmianki przynajmniej mi robiąc 502 bat gateway.
Na początek dopracował bym forum, by reply było tam gdzie ma być, dodał wzmiankowanie i zgłaszanie postów właśnie, poprawił błąd z nagrywaniem mono na Androidzie.
Z nowości może to jest w końcu czas na ruszenie Feeda który podupada skoro z blogami nie jest jak jest?
Mam tu na myśli podstawowy błąd, że jak usuniemy kogoś z kontaktów, to jego Feed nie znika, a jak dodajemy to w ogóle się nie pojawia od długiego czasu. Coś w stylu Federated timeline na mastodonie by mieć opcję obczajenia wszystkiego co świat na niego wysyła. Na mobilkach to by mogło trochę zażreć. I tu właśnie kolejny game changer dla Feeda.
Mamo? Możemy mieć Tiktoka w domu? Tymczasem Tiktok w domu:
Shortsy audio nagrywane z mobilki. Wielu ludzi by to do Feeda przekonało i dało zajebistą możliwość podzielenia się ze światem czymkolwiek skąd kolwiek. Proste record, cancel record i gotowe. To by serio mogło zażreć gdyby dało się go likeować, przeglądać jak Tiktoka itp. W Angielskiej społeczności mogło by przynieść rezultaty tymbardziej, że takie Scramble się tam mocno przyjęło.
No i można by zaryzykować dać zarobić Eltenowi na siebie w następującej formie: Domyślnie masz shortsy do minuty. Chcesz do 5 minut? Wykup premium.
Uznacie za głupotę? Wiedzcie, że ja uznaję za nią reanimowanie trupa jakim są konferencje nie licząc rozmów prywatnych.
Nad blogami myślę nie ma co płakać i nie ma co się nimi w obecnej chwili jak chodzi o appkę mobilną zajmować.

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
Edited 2026-01-30 19:36

#183 Julitka

Daszku, bro, ale Ty weź pajpera post przeczytaj uważnie, a potem pisz takie rzeczy, dobrze? Nie no, na pewno specjalnie, z premedytacjom wypuści takom wersjem z błendami, bo to jest jego pasja. Ja nie wiezę, ludziom to się nie dogodzi.
-- (daszekmdn):
I serio, zanim wprowadzimy coś nowego warto załatać wszystkie błędy do najdrobniejszej pierdoły bo później się znowu tego namnorzy. Jak się zgadzacie, ctrl+K na wpisie / like czy jak tam to zwał.

--

2026-01-30 19:39

#184 Julitka

Ja jeszcze pamiętam czasy, gdy społeczność strasznie krzyczała, że klient PC jest niedopracowany. Więc pajper specjalnie zrobił wtedy ankietę (można ją chyba jeszcze znaleźć) z prostym pytaniem/ultimatum:
Odpowiedź A: Robimy nowe funkcje i pozostają stare błędy
Odpowiedź B: Funkcji nowych nie ma przez, powiedzmy, roczek czy dwa. Za to naprawiamy stare błędy i optymalizujemy kod.
Jak można się z mądrości ludowej łatwo domyślić, znaczna większość zaznaczyła opcję B.
Po to tylko, by 2-3 miesiące później zacząć marudzić, że ten program to zara weźnie i zdychnie marnie, albowiem ni ma nowych funkcjy i nuda siem tu robi straszliwa, a autor o program i o społeczność swom nie dba wcale.
I oczywiście, żeby nie było niedomówień, ja też jestem najpierw za łataniem błędów, a potem - wprowadzaniem jakichś super nowości, to jest dla mnie jasne jak słońce.
Ale chyba nie dla wszystkich w tym samym stopniu.
Podsumowując moje wnioski, finalizuję swoje spostrzeżenia i przechodzę do fundamentalnej konkluzji: Nie dogodzisz. :)
A koty są 2!
30.01.2026 19:43
185/185

Edited 2026-01-30 19:41

#185 balteam

Jeśli ludzie by płacili za zwiększony limit, to jak dla mnie mogą być feedy audio, no i zawsze można kogoś nie śledzić.
Na telefonach faktycznie by to miało o tyle sens, że jesteś przy czymś ciekawym, fedujesz i nara.
Błędy trzeba naprawiać, ale trzeba też iść do przodu, jak się nicnie dzieje, to userzy nie przychodzą.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-01-30 20:41

#186 daszekmdn

Tylko różnica między klientem pc a tym co powstaje obecnie jest taka, że wiele z tych błędów wynikała z momentu w którym Dawid go programował. Na telefonach można tego błędu uniknąć.
I ja wiem jak to jest jak robisz fajny projekt i masz eeej dobra dodajmy 1000 świetnych funkcji i bardziej chcesz je dodać niż poprawiać upierdliwy bug, wiec dlatego o tym piszę, bo to naturalna ludzka rzecz, że jednak chce się dodawać a nie poprawiać bo to proste, to za trudne, to się zrobi kiedyś.
-- (Julitka):
Daszku, bro, ale Ty weź pajpera post przeczytaj uważnie, a potem pisz takie rzeczy, dobrze? Nie no, na pewno specjalnie, z premedytacjom wypuści takom wersjem z błendami, bo to jest jego pasja. Ja nie wiezę, ludziom to się nie dogodzi.

2026-01-30 22:38

#187 daszekmdn

Z przytoczoną końcówką się zgadzam, natomiast chodzi tu o Feed a nie forum. Rzecz dobrowolną. Ktoś za dużo pieprzy? Odśledzasz tablicę i z głowy, a może to przyciągnąć użytkowników myślę, bo w PL takiego czegoś dla nas nie ma i albo nagrywasz nieumiejętnie na YT, gdzie się nie przebijesz albo robisz dużego bloga na Eltenie.
Ja sam unikam jak ognia głosowych treści i wiadomości tego typu najczęściej jeśli nie jest to ktoś dla mnie ważny nie słucham. Z innej strony jeśli to ktoś ważny, to raczej mi ich bez powodu nie nagrywa.
Aczkolwiek na własnym przykładzie:
Kiedy jeszcze miałem bliższą relację z Eltenem, blogowaniem i tym całym bałaganem, to bardzo często żałowałem, że nie ma tego feeda audio. Kurde, chcę nagrać coś szybkiego bo akurat dzieje się rzecz warta uwagi i pokazania światu. Nagraj to telefonem. Zrzuć na komputer. Przytnij by jakoś było. Wrzuć na bloga gdzie to czasem się cięło. Zanim to zrobisz ustaw dobre bitrate. I wiesz? Nie chciało mi się zazwyczaj albo wrzucałem to dłuuugo po fakcie a tak 1 klik i nagrywasz, oo patrzcie dzisiaj jestem sobie w Pcimiu dolnym i robią tu jakiś koncert ale nie umieją na niczym grać hehe śmieszne jak jesteście w okolicy też chodźcie się razem pośmiejemy i może jakaś integracja będzie.
No wyobraź sobie sama. Ktoś siedzi na dworcu w Warszawie. Odwołali mu pociąg. Nudzi się. Nagrywa na Feeda jeśli był by scrollowalnym timeline jak proponuję. Ej, jest ktoś z Wawy obecnie co mu się nudzi? Pociąg mi uciekł albo odwołali następny mam za 4 godziny. Może wyskoczymy na kawę?
Scrollujesz feeda nudząc się w autobusie: Ej, w sumie to chciałam się z nim spotkać kiedyś. W sumie nie mam nic do zrobienia. Dobra, odpowiadam głosówką, że chętnie przyjdę i zdzwońmy się Eltengerem by ustalić co i gdzie. I się kręci.
-- (Julitka):
Dać niewidomym nagrywaczkę do głosówek i słowo pisane zaniknie. Sprawdzone empirycznie.

Edited 2026-01-30 22:45

#188 daszekmdn

A co by utemperować niektórych, nagrywanie głosówek dać tylko na mobilkach albo na pc ewentualnie wrzuć plik odpowiedniej długości i nie jako reply, to komuś mniej się będzie chciało nagrywać renderować i wrzucać, bo już szybciej napisać.

2026-01-30 22:48

#189 Julitka

Balteam, ale nie da się mieć wszystkiego na raz, po prostu się nie da. Chcecie mieć ciastko i zjeść ciastko. Więc naturalną koleją rzeczy jest naprawianie błędów, co pajper kiedyś wdrożył. No to ludzie zaczęli odchodzić i marudzić, że się tu nic nie dzieje. Ci sami, którzy wcześniej marudzili, że jest pełno bugów.

2026-01-31 09:33

#190 pajper

Słuchajcie, tylko pytanie czy Eltenger ma tyle bugów? Jeśli tak, to naturalnie je porozwiązujemy, ale ze zgłoszeń i moich obserwacji wynika tylko kilka.
Tak, oczywiście będę je naprawiać, już je naprawiam, ale na ten moment można je na palcach policzyć.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2026-01-31 09:37

#191 tomecki

Nie wiem. Dla mnie zarówno wiadomości, fora, blogi jak rozmowy są chyba równie ważne. jedna rzecz w tym wszystkim jest chyba szczególnie istotna: wygoda i intuicyjny interfejs. Jeśli program będzie nie wiadomo jak funkcjonalny, ale niewygodny i trudny w obsłudze to użytkowników nie będzie.

2026-01-31 11:33

#192 tomecki

Co do stereo to rzecz się chyba tyczy sławetnych trybów nagrywania. Android ma ich kilka, a producent wymyśla sobie, jak te tryby zrealizować. To oznacza, że w zależności od urządzenia, każdy może działać inaczej i najlepiej byłoby gdzieś w ustawieniach dać możliwość wyboru.

2026-01-31 11:37

#193 balteam

@Julitka, da się zachować proporcje, np. 60% zmian, 40% naprawa błędów. Nie jest to zero jedynkowe, a co do ankiety dotyczącej głosowania ludzi, akurat tam głosy się rozkładały w miarę tak samo na każdą z opcji, także jakby dalej elten się nie rozwijał, to ktoś by zrezygnował, a nawet jakby większość głosowała za jedną z opcji, to każde skrajne podejście będzie złe.
@Pajper, trzeba dążyć do upraszczania interfejsu, jak pisałem, jeśli chodzi o takie konferencje, trzeba dać łatwy sposób na tworzenie kanałów z różnym poziomem prywatności.
W przypadku telefonów: łatwy interface oznacza np. to pole edycji na dole.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-01-31 11:51

#194 pajper

Dobra, troszkę się zmieniło. Obecnie ponad 120 użytkowników Eltengera.
Warto wspomnieć, że w styczniu wysłano łącznie ponad 400000 wiadomości. Jak to się utrzyma, idziemy po rekord roczny zdecydowanie. Ba, nawet jak spadnie do połowy idziemy na rekord roczny.
Większość tego to wciąż PC, ale myślę, że sama obecność mobilki ma tu znaczenie.
W samym ostatnim tygodniu, od 24 do 31 stycznia, z aplikacji mobilnej wysłano 38824 wiadomości.
Więc chyba jednak zainteresowanie jest nawet większe, niż podejrzewałem.
Obecnie 65% instalacji to iOS. Trudno powiedzieć czy ze względu na większą popularność systemu, czy intensywniejszy, a co za tym idzie aktywniejszy w dyskusje, rozwój.

#StandWithUkraine

2026-02-01 23:03

#195 zywek

@pajper a znajdziesz chwilę żeby mi powiedzieć kiedy to Okno ostatnio miałem zamknięte, że powinny przychodzić powiadomienia? Bo np. cały weekend w ogóle ne miałem odpalonego kompa, a na pewno nic nie przyszło.

2026-02-02 11:01

#196 turekcom

Dobrze że jest elten na androida i ios. Przynajmniej jest motywacja żeby być tu częściej. Ja obecnie używam pixel 9 pro z androidem 16 i iphone 15 pro z ios 26.2 choć częściej jestem na androidzie.
Fajnie by było dodać działania talkbackowe do postów jak odpowiedź, cytuj, udostępnij, kopiuj itp to samo mogłoby być w czynnościach na ios. Na grupach czy wątkach też jakieś działania mogłyby być no nie wiem obserwuj, dodaj do ulubionych, oznacz jako przeczytane, udostępnij itp.
Jeszcze linki gdy są one w wiadomościach czy postach to nie da się w nie kliknąć, polubić posta też się nie da, też wejście na czyjiś profil z poziomu posta też byłoby dobre. A no i cała reszta jak konferencje czy połączenia głosowe też by mogły być. No i dodawanie i pobieranie załączników czy w postach czy w wiadomościach też mogłoby być.
Jak ten eltenger będzie się rozwijał to w rok to będzie zacny programik.

#197 longshoot

Nie wiem czy to jednorazowo się tak stało, ale wczoraj jak chciałem wysłać post głosowy po nagraniu, wyskoczyło mi, że failled i miałem record znowu. Nie zauważyłem, że byłą aktualizacja, żadne powiadomieniemi kurcze nie wyskoczyło. Teraz działa.

Edited 2026-02-09 23:09

#198 longshoot

Hey, czy będzie możliwość rejestracji, z poziomu eltengera, bo narazie trzeba komuś konto zakładać jak nie ma komputera?

2026-02-14 11:41

#199 pajper

Tak i to bardzo szybko. :)

#StandWithUkraine

2026-02-14 21:19

#200 zywek

Obserwacja. Powiadomienia na iOS przychodzą prawie zawsze, na androidzie przyhodzą rzadziej, a jak już przychodzą, to nie szybciej niż 5 do 10 minut po powiadomieniu na iOS. I to nie jest tak, że co 10 minut przychodzą zaległe powiadomienia (wszystkie, co przyszly na iOS od razu), tylklo rzycodzi jakieś jedno, może nwet i najnowsze, ale poprzednie co przyszły na iOS już nie. To trochę wygląda jakbyś @pajper użył work managera zamiast tego ichnego czgoś do pushy w czasie rzeczywistym.

2026-02-14 22:56