Nowa, dostępna aplikacja, ułatwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej - Time4Bus
Back to inne#61 Numernabis
Juuuuuupiiiiiiiii,
Dzięki wielkie.
#62 Paulinux
Jeeej!
#63 romanro
Zapraszam do sprawdzania aplikacji w Krakowie i Łasku.
#64 Paulinux
Generalnie to super, może w trasie działa dobrze i ogłasza przyjazdy, ale zastanawiam się jak to się stało że błędy które widzę w niej na sucho nie zostały w ogóle poruszone.
Mniejsza o to, w każdym razie:
1. Ustawienia preferencji tras są w ogóle z księżyca. Sorry, czy ktokolwiek ma tak, że zawsze woli jechać komfortowo niż szybko albo tam na odwrót? Albo zawsze ktoś chce maksymalnie 6 przesiadek? Nie, to zależy od trasy którą obieramy i takie opcje powinny sobie spokojnie drzemać w schowanym menu przy planowaniu trasy jak w MobileMPK.
2. BTW. liczby maksymalne przesiadek też są z księżyca. Zamiast zrobić pole edycji to są tylko opcje 0, 3 i 6. A ja bym chciała jedną albo dwie. W sensie to nie jest losowy przykład tylko realnie bym chciała dwie.
3. Apka pomimo że mam stosowny autobus, każe mi iść 4 kilometry z buta pomimo że zaznaczyłam unikanie chodzenia.
5. Pokazywane są kierunki na zasadzie następnego przystanku a nie pętli. Dla kogoś kto nie zna dokładnie przebiegu trasy może to być mylące i powinno się to dać ustawić w ustawieniach.
6, najważniejsze! Apka nie pozwala użytkownikowi legitnie z niej wyjść. Nie działa przycisk wróć, nie ma żadnej kontrolki umożliwiającej zatrzymania działania aplikacji. Po każdym użyciu trzeba uwalać via system. I nie po to żeby mieć taki kaprys, i nie po to żeby zachować super hiper prywatność, tylko po to żeby oszczędzać baterię, która w trasie, jak jeszcze zdarzy się jeden czy drugi skok w bok z nawigacją, jest bardzo cenną walutą.
Czy powinnam przekazać to bezpośrednio czy wyślesz to w stosowne miejsce @Romanro?
Jeszcze raz wyrażam swoją wdzięczność deweloperowi za otwartość na problematykę osób niewidomych. Planuję wytestować to cudo w trasie i wtedy zdam lepszą relację.
#65 Zuzler
A kierunek której pentli miałby się pokazywać? Z jednego przystanku odjeżdżają pojazdy, które kończą na różnych pętlach i najczęściej żadna nie jest lepsza od innych. Mi np. ta opcja się niesaowicie podoba, bardzo przydatna, jeśli mamy powiedzmy wyrypiście wielkie rondo z dziesięcioma przystankami. Z samej ich sygnaturki nie dowiem się, w którą stronę się można z danego wydostać. Ale już następny przystanek i to podany w opisie, bez klikania w niego... Mniam.
#66 Numernabis
Co to jest za informacja?
Mam listę przystanków na trasie i np. mówi Bieżanowska minus czterdzieści dziewięć, zero osiem dwadzieścia dziewięć, Kabel minus 29 zero osiem trzydzieści...
Oczywisty jest czas odjazdu, ale co to jest to minus czterdzieści dziewięć i minus dwadzieścia dziewięć przy nazwie przystanku, bo przystanki mają numery, 02, 01, 03, ale nie dwadzieścia dziewięć itp.
#67 romanro
Numernabisie. Napisz poproszę w którym mieście masz Peżanowską? Chcę dokładnie to obejrzeć.
#68 romanro
Paulinux. Oczywiście możesz wysłać do autora aplikacji swoje uwagi. Proponuję jednak nieco nad formą popracować. :) Argument w rodzaju "tak było w MMPK" nie jest dobrym uzasadnieniem. Raczej wyłożenie, czego tobie brakuje.
Sprawa zamykania aplikacji w androidzie sprawia rzeczywiście kłopot, ty wyślesz, ja wyślę, powinno dać się zrobić.
Pamiętajcie też, że dotąd głównie piłowałem temat dostępności, a nie merytorycznej i algorytmicznej zawartości. To przed nami.
#69 romanro
Następny będzie Wrocław
#70 Numernabis
Chodzi o miasto Kraków.
Mam jeszcze sugestię, dodawanie lokalizacji dom, praca, powinien być przycisk jak wchodzę w dom czy pracę, dodaj przystanek, dodaj lokalizację, nie ma, jest tylko info, że nic tu nie ma i żeby dodać, ale teraz pojawia się komplikacja, bo co mam dodać, jak wybieram przystanek to są dwa kierunki, a powinno być, akurat w pozycji dom czy praca dodane bezkierunkowo, bo mogę do domu chcieć dojeżdżać z różnej strony miasta i to będą różne kierunki.
-- (romanro):
Numernabisie. Napisz poproszę w którym mieście masz Peżanowską? Chcę dokładnie to obejrzeć.
--
#71 Paulinux
Tylko że ja podałam argument. Popatrz jeszcze raz
1. Ustawienia preferencji tras są w ogóle z księżyca. Sorry, czy ktokolwiek ma tak, że zawsze woli jechać komfortowo niż szybko albo tam na odwrót? Albo zawsze ktoś chce maksymalnie 6 przesiadek? Nie, to zależy od trasy którą obieramy i takie opcje powinny sobie spokojnie drzemać w schowanym menu przy planowaniu trasy jak w MobileMPK.
Po prostu argument jest taki, że tutaj preferencje zależą od trasy, a nie od usera jako takiego, bo raczej nikt nie chciałby zawsze maksymalnie 6 przesiadek, tylko chciałby sobie to poustawiać per trasa.
#72 Zuzler
@Romanro, obstawiam, że jednak szło o przystanek Bieżanowska.
#73 Numernabis
Przecież to można w opcjach ustawić.
-- (Paulinux):
Tylko że ja podałam argument. Popatrz jeszcze raz
Po prostu argument jest taki, że tutaj preferencje zależą od trasy, a nie od usera jako takiego, bo raczej nikt nie chciałby zawsze maksymalnie 6 przesiadek, tylko chciałby sobie to poustawiać per trasa.
--
#74 Paulinux
No właśnie, w głównych opcjach a nie w opcjach trasy
#75 Numernabis
Właśnie teraz wszedłęm w statyczny rozkład jazdy i wybrałem linie, tramwaj i kliknąłem w 24, wybierz kierunek i jest z zajezdnia nowa huta do Bronowice małe , zajezdnia nowa huta do kurdwaów, z witosa do nowa huta, bronowice ska do zajezdnia podgórze, , co to za kierunki, przecież 24 nie jeździ taką trasą, 24 to kierunek Kurdwanów Bronowice małe i odwrotnie.
#76 romanro
Numernabisie. Aplikacja pokazuje takie dane, jakie otrzymano od przewoźnika. Poza tym przy wybieraniu kierunków uwzględnione są także tzw. trasy skrócone. Zjazdy do zajezdni itp.
W omawianym przez ciebie przypadku pełnymi trasami są 2 ostatnie pozycje. Tak mi się wydaje, nie jestem z krakowa.
#77 romanro
paulinux. Chodziło mi o jak się da konkretną propozycję zmiany. Opowieści o tym że kogoś obchodzi to, a kogoś innego coś zupełnie innego nic do sprawy nie wnoszą. Powoływanie się na MMPK też nie pomaga, bo ja nie mam możlwości porównania, ani sprawdzenia, jak to tam wygląda.
Wiem np. o dyskusji, czy opcje plannera powinny być zapamiętywane, czy właśnie nie. Póki co nie są.
Napisz poproszę, jak sobie takie opcje trasy wyobrażasz. czy obecny przycisk "opcje" jest w dobrym miejscu, a gadamy tylko o zawartości tego podmenu, czy może widzisz to zupełnie inaczej?
#78 Numernabis
Rozumiem, ale przy lini 24 nie ma możliwości wybrania właściwej trasy, bo takowej nie ma na liśie, są same wyjazdy i dojazdy do zajezdni, a nie ma trasy Kurdwanów Bronowice i Bronowice Kurdwanów.
-- (romanro):
Numernabisie. Aplikacja pokazuje takie dane, jakie otrzymano od przewoźnika. Poza tym przy wybieraniu kierunków uwzględnione są także tzw. trasy skrócone. Zjazdy do zajezdni itp.
W omawianym przez ciebie przypadku pełnymi trasami są 2 ostatnie pozycje. Tak mi się wydaje, nie jestem z krakowa.
--
#79 Numernabis
No i jak dodać moją lokalizację jako dom i lokalizację Bronowice lub ulicę jako Praca?
Również nie wiem jak dodać dany przystanek czy linię do ulubionych,.
#80 Numernabis
Jest błąd przy pobieraniu danych lini autobusowych, np. ulica Dauna czy to kierunek piaski nowe czy Bieżanowska wychodzi problem z pobraniem danych i nic tu nie ma, to samo kiedy sprawdzałem przystanek Armi Krajowej w obu kierunkach, nie pobiera danych lni autobusowych, miasto przypomnę Kraków.