EltenLink

Chwyty na flet prosty sopranowy

Back to Muzyka

#1 dorkakrac

Hej! :) Czy wiecie gdzie mogę znaleźć spis chwytów na flet prosty sopranowy w formie opisu słownego a nie wykresu, czy rysunku przedstawiającego flet i ułożone na nim palce? Czy jest gdzieś dostępna jakaś publikacja, w której jest to opisane, albo ktoś zamieścił na tyle dobry tutorial, że opowiada dokładnie jak i gdzie ułożyć palce do danego chwytu? Szukam możliwie najobszerniejszego opisu, najlepiej wszystkich możliwych chwytów. Najfajniej byłoby, gdyby się znalazło coś, co zawiera chwyty zposobu niemieckiego i barokowego, ale to chyba już biały kruk. Będę baaardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam serdecznie. :)

"Dziś robota nie jest w cenie, dzisiaj liczy się myślenie."
2018-09-12 21:06

#2 Julianne

Witaj, niestety nie wydaje mi się, żeby w necie było coś poza rysunkami, jednak myślę nad opracowaniem takiego projektu, ponieważ sama gram na flecie prostym, grałam ponad 5 lat w zespole muzyki dawnej i chciałabym podzielić się swoją wiedzą.

"Stay with the project, move with the one!"LINE LINE
2018-09-13 12:43

#3 dorkakrac

Gdzie i jak nauczyłaś się grać przy takim braku materiałów szkoleniowych?

2018-09-13 14:20

#4 Praleska

Powiedziano mi, ze rozumiesz Po rosyjsku. Jesli tak, to moze ci sie przydac ten samouczek. :)
https://musicnota.org/arhiv/blok_fluter.pdf

Przeprowadzam na sobie eksperyment - zyje! Teo Jer
2018-09-13 21:23

#5 Julianne

Jestem samoukiem, ale i wspomagałam się pomocą nauczyciela muzyki jeszcze w szkole podstawowej, potem trafiłam do zespołu jako głos wiodący.

"Stay with the project, move with the one!"LINE LINE
2018-09-14 13:02

#6 dorkakrac

Tak, dobrze znam rosyjski, także na pewno mi się to przyda.

2018-09-17 13:36

#7 dorkakrac

Dziękuję Wam za pomoc. :)

2018-09-17 18:19

#8 dorkakrac

Niemniej jednak, gdyby ktoś chciał jeszcze coś polecić, również chętnie przyjmę. Temat jest nadal otwarty. :)

2018-09-17 18:20

#9 Tygrysica

Też chętnie poznam chwyty na flet prosty. Niestety pa ruski nie gawarit.

Miarą miłości jest miłość bez miary
2018-10-06 16:13

#10 marcysia

Ja też gram na flecie prostym. Też uczyłam się sama.

marzenia się spełniają.
2022-10-13 11:54

#11 EugeniuszPompiusz

Najprościej zgadać się z ktosiem grającym, a trochę tu zapewne takowych jest, a najlepiej grającym i umiejącym tłumaczyć wia audio, Komunikator dowolny, byle nie odszumiało, Elten nie wydaje się złą opcją. Niechaj taki delikwent/ka, wytłumaczy, a potem, przepraszam was sąsiedzi, metodą prób i błędów; często im wyżej, tym na osiągnięcie danego dźwięku poprawne i równoważne wykonawczo są conajmniej dwie, 3 kombinacje.
Wszystko potem zależy jeszcze od rodzaju instrumentu
bo oto na przykład jeden może przyjąć którąś z tych ekwilibrystyk i odwdzięczy się całkiem ładnym dźwiękiem, inny instrument delikatnie się na ten jeden dźwięk odstroi, albo, już grając dłużej, samemu dojdziemy do wniosku,, że choć konkretny dźwięk jest tym właściwym, to po prostu instrument nie brzmi.

Wtedy trzeba użyć innej z dostępnych kombinacji palców.
Sama prawidłowa postawa, trzymanie instrumentu czy wygodne, ergonomiczne posługiwanie się nim jest teoretycznie proste, ale jak wszystko wymaga chwili treningu i przyzwyczajenia.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
Edited 2022-10-13 17:45