Miranda i problem z GG
Back to Problemy z oprogramowaniem#1 Numernabis
Miranda i konto GG, nie mogę przełączyć na dostępny, mam wciąż w statusie Gadu-Gadu zablokowany.
O co w tym chodzi?
#2 midzi
Wyszukaj jakiś działający serwer na tej liście:
http://monitor.wtw.im/?m=monitor
i wpisz jego IP w zaawansowanych ustawieniach wtyczki GG w Mirandzie,
Opcje, protokoły, gg, zakładka zaawansowane,
u mnie pomogło.
#3 zywek
ROzwiń gg zablokowane czy jakoś tak i kliknij na tym gg zaznaczone czy jakoś tak, czasem tak się robi jak przypadkiem z menu status protokół klikniesz w nazwę protokołu.
#4 Numernabis
Zywku kliknąłem, nie jest teraz zablokowany, ale i tak nie łączy się z serwerem.
midzi Co do tego ID ID nie do końca wiem gdzie to wpisać.
Pogmatwane to menu opcji. Nie wiem gdzie są te zaawansowane ustawienia wtyczki.
#5 Numernabis
Znalazłem jakieś zaawansowane, ale tutaj jest jedynie do zmiany port, który domyślnie jest 1550
#6 zywek
Hm, dawno z gg w mirandzie nie korzystałem, jutro to sprawdzić spróbuję.
#7 Numernabis
Nie mam już siły, nie idzie uruchomić tego przeklętego GG, a potrzebuję komunikator na komputer, może ktoś jakiś polecić dostępny dla nas, nie musi obsługiwać GG, choć byłoby miło.
#8 Numernabis
W ogóle coś dziwnego, pobrałem nową wersję mirandy portable, zarejestrowałem nawet nowe konto i nie łączy się, patrzyłem do zapory i ni ma regóły blokującej, dziwne to. Ani starsza wersja, ani nowsza nie łączy się z żadnym z kont.
#9 Numernabis
Może trzeba by jakiś port zmienić, może defender blokuje ten port od mirandy czy gg? Nic innego do głowy mi nie przychodzi
#10 balteam
Dostępny komuniktor to telegram czyli unigam, podobno signal nie jest zły, ale tm historia nie jest w chmurze chyba.
#11 Numernabis
Ale signal jest dostępny pod windows? Telegram odpada.
#12 balteam
Ktoś pisał, że w miarę tak.
Whatsapp z wtyczką do nvda podobno też radę daje, ale ja nie wiem na jaki to whatsapp, który trzeba zainstalować.
#13 midzi
Tak, signal jest całkiem spoko. Interfejs elektronowy, więc aplikacja w formie strony www, ale można się przyzwyczaić.
#14 Numernabis
A można jakiś namiar na tego signala?
Ja mam jakąś instalkę WhatsApp, ale nie wiem jak ten kod zeskanować trzeba. Pobrałem instalkę ze strony programosy.pl
#16 Numernabis
No dobra, narazie póki co ogarnąłem WhatsApp, jak się nazywa ta wtyczka do WhatsApp i skąd można ją pobrać, ta wtyczka dla NVDA?
#17 balteam
Na ogół normalnie, jak masz info o skanie, to telefonem skanujesz ten kod qr na ekranie, mi się udawało bez problemu na ogół na różnych apkach, rób wg instrukcji.
Jak nie idzie, to oczywiście kurtynę wyłącz, zmaksymalizuj apkę.
#18 Numernabis
Akurat edytowałem swój post, można prosić o namiar na ten dodatek do NVDA dla WhatsApp?
#19 djdenismusic
a ja wpadłem na bardzo banalne rozwiązanie problemu. Otóż wystarczy usunąć, a następnie ponownie dodać konto gg.
#20 Numernabis
Denis, nic to nie da, pisałem wyżej, że nawet zarejestrowałem nowe konto GG i z nim również miranda się nie łączy, zarówno moja wersja jak i nowsza, którą pobrałem. Konto usuwałem kilka razy i nic to nie dało.
I żeby nie było, hasło jest prawidłowe, bo tym się loguje na stronie GG. Mam teraz dwa konta GG i żadne nie działa z poziomu mirandy, ani starszej, ani nowszej, wciąż jestem niedostępny.