EltenLink

Protokół SSH i instalowanie przezeń Windowsa na drugim komputerze.

Back to Sieć i przesył danych

#1 Pitef

Witajcie, pytanie dla wiedzących.
Jak postawić windows przez SSH? @Pajper kiedyś coś, jakoś, gdzieś o tym wspominałeś, ale mi umknęło. Teraz przykład: Mam sobie 2 komputery. Mój roboczy, na którym pracuję i się bawię. Drugi, od kolegi. Przyniósł, bo nie działa, i trzeba windę na czysto postawić. Jakie kroki podjąć, aby to zrobić?

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2022-10-04 12:31

#2 zywek

Przecież ssh to narzędzie unixowe jest. Jak chcesz przez to odpalać Windowsa i go postawiać?

2022-10-04 20:30

#3 Pitef

kiedyś Pajper coś mówił albo pisał, że można nadzorować instalację czy cuś.

2022-10-04 20:57

#4 pajper

Nie kojarzę żadnej metody, żeby przez SSH instalować Windowsa. Windows 10 i 11 mają wbudowane SSH, więc może jest jakaś metoda, o której nie słyszałem, ale tak generalnie to nie wiem.
Instalacja nienadzorowana to troszkę coś innego. To była jedna z niewielu możliwych dla nas metod instalowania Windowsa XP, opcją B było odpalenie SCR podczas instalacji.
Polega ona na stworzeniu nośnika z konkretnymi instrukcjami, jak nazwać konto użytkownika, jak skonfigurować partycje itp. itd. Po uruchomieniu takiej instalacji, odbywa się ona bez ingerencji użytkownika.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2022-10-04 22:19

#5 Pitef

a już pomijając SSH. Jak radzisz sobie z modyfikowaniem ustawień BIOS? Jak ustawiasz np. Secureboot albo legacy, kolejność urządzeń i td?

2022-10-04 22:21

#6 pajper

To zależy od komputera i możliwości.
Zwykle korzystam z efivars, ale z tym trzeba bardzo, bardzo, bardzo ostrożnie, bo można łatwo uceglić płytę główną.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2022-10-04 22:23

#7 Pitef

To wolę się nie brać za cuś takiego. Jak będziesz kiedyś miał chwilę, to mogli byśmy pogadać o tym.

2022-10-04 22:24

#8 zvonimirek222

Ja dodam swoją cegiełkie do tego całego miszmaszu.
Moja metoda polega na dwóch prostych rzeczach:
a) pamiętaniu często używanych skrótów do biosa, boot menu i innych takich dla konkretnego modelu lub konkretnych modeli,
b) Oko, oko i jeszcze raz oko! Z biosami, płytami główniymi i innymi rzeczami trzeba być bardzo ostrożnym!

Student studentowi wszystko
2022-10-21 13:31

#9 nuno69

Z XP była jeszcze jakaś historia ze spinaniem komputerow po szeregowcu i odczytywaniu promptow z Pu TTY, ale to jak bylem szczylem i nie pamietam co i jak

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-10-21 15:26