Protokół SSH i instalowanie przezeń Windowsa na drugim komputerze.
Back to Sieć i przesył danych#1 Pitef
Witajcie, pytanie dla wiedzących.
Jak postawić windows przez SSH? @Pajper kiedyś coś, jakoś, gdzieś o tym wspominałeś, ale mi umknęło. Teraz przykład: Mam sobie 2 komputery. Mój roboczy, na którym pracuję i się bawię. Drugi, od kolegi. Przyniósł, bo nie działa, i trzeba windę na czysto postawić. Jakie kroki podjąć, aby to zrobić?
#2 zywek
Przecież ssh to narzędzie unixowe jest. Jak chcesz przez to odpalać Windowsa i go postawiać?
#3 Pitef
kiedyś Pajper coś mówił albo pisał, że można nadzorować instalację czy cuś.
#4 pajper
Nie kojarzę żadnej metody, żeby przez SSH instalować Windowsa. Windows 10 i 11 mają wbudowane SSH, więc może jest jakaś metoda, o której nie słyszałem, ale tak generalnie to nie wiem.
Instalacja nienadzorowana to troszkę coś innego. To była jedna z niewielu możliwych dla nas metod instalowania Windowsa XP, opcją B było odpalenie SCR podczas instalacji.
Polega ona na stworzeniu nośnika z konkretnymi instrukcjami, jak nazwać konto użytkownika, jak skonfigurować partycje itp. itd. Po uruchomieniu takiej instalacji, odbywa się ona bez ingerencji użytkownika.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#5 Pitef
a już pomijając SSH. Jak radzisz sobie z modyfikowaniem ustawień BIOS? Jak ustawiasz np. Secureboot albo legacy, kolejność urządzeń i td?
#6 pajper
To zależy od komputera i możliwości.
Zwykle korzystam z efivars, ale z tym trzeba bardzo, bardzo, bardzo ostrożnie, bo można łatwo uceglić płytę główną.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#7 Pitef
To wolę się nie brać za cuś takiego. Jak będziesz kiedyś miał chwilę, to mogli byśmy pogadać o tym.
#8 zvonimirek222
Ja dodam swoją cegiełkie do tego całego miszmaszu.
Moja metoda polega na dwóch prostych rzeczach:
a) pamiętaniu często używanych skrótów do biosa, boot menu i innych takich dla konkretnego modelu lub konkretnych modeli,
b) Oko, oko i jeszcze raz oko! Z biosami, płytami główniymi i innymi rzeczami trzeba być bardzo ostrożnym!
#9 nuno69
Z XP była jeszcze jakaś historia ze spinaniem komputerow po szeregowcu i odczytywaniu promptow z Pu TTY, ale to jak bylem szczylem i nie pamietam co i jak