EltenLink

Whisper czyli nowe fajne do rozpoznawania mowy

Back to Nowości, odkrycia, newsy

#281 Numernabis

Dzięki

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-02-24 14:39

#282 balteam

Mam w folderze 3 pliki
ggml-large-v1.bin
whisper.exe
i whisper dll
Otwieram ten folder w terminalu.
No i wpisuję co axm04 pisał na przykład, wyskakuje mi:
whisper.cpp.exe : The term 'whisper.cpp.exe' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or opera

Pytanie proste, co robię nie tak? :D

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Edited 2023-02-25 14:08

#283 AXM04

najlepiej utworzyć w folderze whisper-a folder "models" lub coś podobnego, tam przekopiować model jakiego chcesz użyć, a potem tylko w lini z parametrami dopisujesz:
"-m /.bin"
-- (balteam):
Mam w folderze 3 pliki

--

"Dies irae, dies illa,..."
2023-02-25 14:11

#284 balteam

zaraz Potestuję, ale dlaczego whisper.cpp.exe -h pokazuje not recognized?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-02-25 14:14

#285 pajper

Może nie jesteś w tym folderze?
Wpis cd żeby sprawdzić, albo dir/b do wylistowania plików.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2023-02-25 14:15

#286 balteam

Jak wpisuję cd to mam
PS C:\Users\budyn\Favorites\whisper.cpp\whisper.cpp>
natomiast dir/b wyrzuca też info is not recognized

2023-02-25 14:29

#287 pajper

Jesteś w Powershellu, nie linii komand.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2023-02-25 15:49

#288 balteam

Dobra, plik wav jeszcze tak łopatologicznie proszę jak ma wyglądać
mono,
rate 16 khz
bitrate jakie?
Pajper pisał, ale nie rozszyfrowałem wszystkich skrutów, więc no :D

2023-02-27 11:07

#289 balteam

Czy mogę mu zadeklarować 2 języki i poprawi to rozpoznawanie np. niektórych słów lub zdań w drugim języku?

2023-02-27 11:45

#290 balteam

gold vawe nie ogarnia tych wytycznych dźwiękowych, ale na stronie
https://audio.online-convert.com/convert-to-wav
można konwertować.
eh 14 na 16 rdzeni, szybkie pisanie ma czasem lagi, jedna minut z 6 minut się konwertuje, ciekawe o ile szybciej jak bym large dał na 16 rdzeni.

Edited 2023-02-27 12:58

#291 balteam

Nie, jednak za długo w 30 minut 4 minuty, a ja myślałem o przemieleniu 1,5 godz :D
Teraz wpisy eltenowe polskie w jakim modelu są robione? Chyba niestety na medium będę musiał przejść.
dlaczego nie mam pl znaków mimo, że wybrałem pl język czyli na koniec dodałm -l pl?
[00:04:29.400 --> 00:04:32.400] ostatecznie sko┼äczy si─Ö tym, ┼╝e zostan─ů prowadzone takie

Edited 2023-02-27 13:31

#292 mateponczas

Hej, dzięki za uznanie, to ja pisałem ten artykuł. Jakby co, wklejam dla Ciebie, Numernabis, pełną wersję, w której masz wszystko opisane. Niestety, ja w pełnej wersji wszystko opisałem, ale mi nie pozwolono wkleić całości do czasopisma, musiałem zatem skrócić.

2023-02-27 13:38

#293 balteam

Fajnie jak by komuś się chciało i przekleił najważniejsze info do pierwszego postu, albo dał ten artykół Mateponczasa.
Ps. large 9 minut w 1,5 godz, a medium w 30 minut, no różnica ogromna, szkoda, że nie mam 32 rdzeni :D

2023-02-27 15:04

#294 balteam

Jeśli ktoś chce korzystać z cpp to ta instrukcja Mateponczasa nie do tego.
Wgl gdzie się zapisują wyniki skryptowanego pliku?

2023-02-27 15:34

#295 AXM04

W folderze gdzie jest plik wejściowy.
Co do pliku:
wav, mono, 16khz, 16bit
-- (balteam):
Jeśli ktoś chce korzystać z cpp to ta instrukcja Mateponczasa nie do tego.
Wgl gdzie się zapisują wyniki skryptowanego pliku?

--

2023-02-27 17:54

#296 balteam

no to u mnie jest tyle plików co było i żaden nie doszedł, na bank nie ma w folderu wejściowym, może muszę coś wpisać jeszcze w konsoli, albo no nie wiem, zamknąć ją najpierw

2023-02-27 20:42

#297 matius

Przydałaby się taka łopatologiczna instrukcja do urzywania tego cpp. Jak modele dobrać, jak odpalić. Wszystko.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2023-02-27 22:17

#298 AXM04

A w lini wywołania whisper.cpp.exe zawarłeś paramert -otxt?
-- (balteam):
no to u mnie jest tyle plików co było i żaden nie doszedł, na bank nie ma w folderu wejściowym, może muszę coś wpisać jeszcze w konsoli, albo no nie wiem, zamknąć ją najpierw

--

2023-02-27 22:39

#299 AXM04

Nie chciał bym się powtarzać, bo jak wywołać wszystko już pisałem, a skąd pobrać modele się również pojawiło.
Pliki potrzebne do wywołania znajdują sie w załączniku w jednym z poprzednich wpisów pajpera.
-- (matius):
Przydałaby się taka łopatologiczna instrukcja do urzywania tego cpp. Jak modele dobrać, jak odpalić. Wszystko.

--

2023-02-27 22:42

#300 balteam

Przeczytaj wszystko od wpisu nr 250, ja może napiszę, co do lini, to nie dodałem takiej komendy, teraz wygląda ona tak:

whisper.cpp -m ggml-medium.bin test.wav -t 14 -l pl -ot t
czy git czy jeszcze coś?
Jak pisałem symbole dziwne zamiast polskich znaków są

2023-02-27 22:49