Pozostałe platformy

Założenia techniczne aplikacji mobilnej

Started by pajper 143 posts last post 7 years ago Page 3 of 8

Dobra, wyluzujcie. Problem jest taki, że z jednej strony Dawid ma na to jakąś koncepcję, która się poniekąt zmienia, z drugiej mamy kilku gości, którzy chcieliby coś robić, bo chieliby coś mieć i sprawiają wrażenie takich, którzy w dodatku umieją. Elten robi się coraz większy, a za czas jakiś, gdy dojdą ludzie zagramaniczni, mobilki i takie tam, infrastruktura moze zrobić się ciekawa. Jeśli w dodatku zrobi się wersje na Mac, Linux, to w razie czego aktualizacji tego wszystkiego trochę będzie i nie wiem, czy będziesz to w stanie sam ogarnąć i boję się sytuacji, w której zrobią się jakieś rozbieżności w klientach, bo tu czasu nie ma, tu użytkownicy chcą czegoś, co akurat w tym systemie jesteś w stanie w pięć minut coś zrobić itd.
Może czas na zmontowanie jakiegoś zespołu, który pod twoim kierunkiem będzie rzeźbił, bo chłopaki, przy najmniej na moje oko coś robić chcą. Inna rzecz, że czasem to taki słomiany zapał jest ale może warto spróbować. Ostatecznie tak, czy tak to opensource jest więc strasznych tajemnic nie zdradzasz, a robota może się jakoś trochę do przodu posunąć dzięki temu.

#42 1 like

@Tomecki i właśnie dlatego nie zgadzam się na zewnętrzne wersje.
Zauważ, że obecnym stanowiskiem moim jest stworzenie spójnego kodu między systemami, na ile to możliwe: jeden kod na iOS i Android oraz jeden kod na Windows, Linux, Mac.
nuno69 proponuje tu napisanie własnego, niezależnego klienta na Androida. I właśnie dlatego jestem tak przeciw takiej wersji, bo zaraz nam rozbieżności się potworzą.

Co do zespołu, jestem za, ale i tu jest problem. Elten jest pisany w języku Ruby, którego nikt tu nie zna.
Stąd właśnie są dyskusje, by napisać partie Eltena od nowa, w innym języku.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

#43 1 like

No tak, ale umómy się, o wersji na Androida ani widu ani słychu. Ja mam narzędzia, uważam że wiedzę też, aby ten stan rzeczy zmienić. Jeżeli byś chciał, Dawidzie dostarczę ci każdą napianą przez siebie linię kodu.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

#44 1 like

jak o wersji na androida ani widu, ani słychu skoro hmm właśnie dawid przed chwilą napisał, że specjalnie robi jedną platformę mobilną, a jedną na mac, linux i windows, żeby potem łatwiej było napisać apke na androida? I czy nie było wyraźnie mówione, że po apce na IOS czas na apkę na androida?
po co mi sygnatura?

#45 1 like

Włąśnie, po appce na iOS
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

#46 1 like

no, dawid nie zrobi wszystkiego na raz, a tak jak dawid pisał i tutaj niestety muszę się zgodzić, jakby powstał jakiś niezależny port apki eltenowej w javie czy coś i np. byś go nie ukończył, to kto potem ma wziąć odpowiedzialność za niedziałającą aplikacje na androidzie? :)
po co mi sygnatura?

#47 1 like

w sensie, że łatwiej coś później ogarnąć jak wszystko jest bardziej ujednolicone.
po co mi sygnatura?

#48 1 like

Kto powiedzial ze ja chcialem to pisac w Javie?

Z drugiej strony przy najmniej będzie na tego Andka cokolwiek, bo podejrzewam, że realnie trzeba będzie czekać na oficjalną wersję co najmniej rok jak nie lepiej. Jeśli Nuno jest w stanie szybciej napisać coś, co będzie działać to hm.. nie musi przecież tego wydawać jakoś oficjlanie ale paru ludziom ułatwi życie. Tak między nami mówiąc tych projektów Nuno masz straszne ilości i obawiam się, że dyskusja jest cośkolwiek bezprzedmiotowa, bo się z tym wszystkim do śmierci nie wyrobisz.

#50 1 like

Commentary skonczone, ADBM skonczony, pozostaje tylko poprawic eden, krytyczny blad.

#51 1 like

Dawidzie, problem jest generalnie taki, że Ty lubisz robić wszystko sam. Czy jest to generalnie wada, czy zaleta - nie wiem, ale w tym wypadku dla Ciebie ta cecha może okazać się zgubna. Z jednej strony bowiem prosisz o pomoc we współtworzeniu programu, z drugiej - ograniczasz inicjatywę innych programistów.
Problem z programistami muzykami jest jeden: Każdy to artysta i ma własną, mocnozindywidualizowaną wizję projektu. Kiedy widzi takowy napisany przez kogoś innego, twierdzi z uporem, że "on napisałby to lepiej". Dlatego te światy są tak zbliżone. Niestety sztuką i wspaniałą cechą mistrza jest przyjmowanie krytyki i akceptowanie rozwiązań, które obiektywnie będą po prostu lepsze dla odbiorców dzieła, a nie - dla niego. Nie możesz rządać pomocy i odrzucać jej w jednym momencie. A przede wszystkim, jeżeli chcesz przeforsować swoją wizję, nie możesz, po prostu nie wolno Ci dopuścić, by targały Tobą emocje. Jesteś szefem zbyt ważnych projektów (tak, kilku) by móc sobie pozwolić na tego typu nieprofesjonalizm. Wiesz, niby Elten jest Open Source, ale.. nie da się z nim zrobić nic. Nie możemy tutaj porównywać tego projektu do innych. Dziwię się, że używasz takich porównań. Każdy projekt jest indywidualny, a Elten, będący w dość nietypowej niszy, szczególnie. Nie jestem programistką, ale wydaje mi się, że jeżeli postulat o dokumentację API jest kierowany przez kilku, niezależnych programistów, to wbrew pozorom nie robią tego, by uprzykrzyć Ci życie. Oni także wiedzą, co robią, tylko ich wizja różni się od Twojej. Sztuką jest, by tę wizję modyfikować tak, by pasowała odbiorcom, bo Elten nie jest Twoją własnością.
@Nuno69 Twoją tendencją jest zaczynanie wielu rzeczy, obiecywanie i potem... Ja nie mówię, że obietnic nie dotrzymujesz, ale oboje dobrze wiemy, że jest to dla Ciebie może nawet trudniejsze niż dla innych, skoro czasem coś z dysku potrafi po prostu zniknąć. Owszem, możesz sobie napisać nieoficjalny klient w jakimkolwiek języku, jak dla mnie możesz np. po Łacinie, ale co da to Dawidowi w momencie, gdy za rok nie będziesz w stanie nad nim pracować? Zacznie się nauka, zmienisz szkołę, nie daj Boże coś się stanie i... A skoro Dawid nie jest biegły w "Twoim" języku, to będzie mu po prostu ciężej. Postawa "Ja zrobiłbym to lepiej" też dobrą nie jest, bo to Dawid napisał Eltena i zrobił z niego to, czym jest obecnie, a jest projektem niebagatelnym. Dawid, a nie Wy. Ma więc prawo kierować jego rozwojem. Ważne, by robił to umiejętnie, nie porzucając swojej wizji, a jedynie lekko ją modyfikując.
Kochani, przecież życie to sztuka kompromisów. Jedni się nagną, drudzy się nagną i będzie miodzio, mówię Wam!
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Ano i napisałaś dokładnie to, o co mi chodziło ale znacznie zręczniej niż mógłbym to ja kiedykolwiek wyrazić.
Jedyne co mogę dodać to to, że każdy projekt w pewnym momencie potrzebuje rozbudowy zespołu nie tylkoo osoby poboczne ale również takie, które grzebią we wnętrzu części głównej, co powinieneś znać z projektu Infinity. Myślę, że jesteś w stanie wyciągnąć z tego i pewnie jeszcze paru innych, które jakoś tam obswerwowałeś, wnioski.
Piszę trochę sucho ale jeśli trzeba będzie aktualizować klienty pod Windows, Mac, Linux, Ios i Android, bo zmieni się coś tam w koncepcji servera, dojdzie nowa usługa, trzeba będzie jakoś tam przebudować interfejs to nie ogarniesz tego. Zwłaszcza na studiach, które są dość fatygujące o ile wiem. W dodatku im więcej użytkowników, tym więcej problemów i jestem w stanie się założyć, że w pewnym momencie całość cię zwyczajni przerośnie i prócz setek maili, wiadomości, listów i wszekich innych zapytań będziesz musiał aludzi, którzy pomogą to wszystko ogarnąć, a tego będzie duużo więcej niż teraz. Aha, wszystko to będziesz musiał pogodzić ze studami / pracą / rodziną i albo całość się zawali albo przy najmniej utkwi w duużym korku no i użytkownicy suchej nitki na tobie nie zostawią, bo co takiego jednego z drugim obchodzi, że jedna osoba to ogarnia. Nie działa to nie działa i trzeba ponarzekać.

#53 1 like

Oni już nie zostawiają. Chcieliby mieć masę funkcji, takich jak Grupy, chcieliby appkę na Androida, chcieliby Eltena 3.0... I co obchodzi przeciętnego Kowalskiego, że Dawid jest sam? On chce gotowego produktu. Najlepiej, by ten produkt spełniał jego personalne oczekiwania, a jak tego nie robi, to niech przynajmniej się rozwija w tempie błyskawicznym. Ludzie nie są generalnie wyrozumiali. Tak, Elten jest "dużą rodziną", ale ta rodzina się rozrasta. W końcu dojdzie do tego, że jej "gałęzie" nie będą znać siebie wzajemnie. Nie każdy zna Ciebie, Dawidzie, na tyle, by rozumieć całą głębię sytuacji.
To będzie wymagało od Ciebie zmiany, powiedziałabym, mocno psychologicznej. Trochę pokory i otwartości na innych, łącznie z ich omylnością i "krnąbrnością". Od "innych" znowu trzeba wymagać postawienia sprawy jasno: To Dawid jest tutaj szefem. To jego inicjatywa, projekt, kod itp. To nowi ludzie muszą praktycznie w całości podporządkować się jemu, a nie On im. To wymaga od obu stron ogromnego samozaparcia, ale przede wszystkim - pokory, cierpliwości, chęci współpracy i wyrozumiałości. No i jeszcze jedno: Nie może być tak, że na tę kolaborację zgadza się ktoś, komu o pół roku "się znudzi" lub "się nie spodoba". To tak jak z pracą - jesteś i pracujesz, masz szefa i wytyczne albo nie masz szefa i wytycznych i... nie pracujesz. :)
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

#54 2 likes

Nie. Nie rozumiecie czegoś bardzo, bardzo ważnego. Właśnie ze względu na coraz większą liczbę projektów, jak sami zauważyliście, nie możemy sobie na to pozwolić.
Tu nie chodzi o to, żebym ja nie chciał przyjąć pomocy kogo innego. Tylko ta pomoc nie może kreślić założeń i sensu projektu.

Załóżmy, że jakiś pani iksiński pisze wersję Eltena dla systemu Android, nawet otwartoźródłową, w jakimś języku, Javie, C, a nawet Ruby.
òw Iksiński pisze i pisze, na bieżąco dodając nowe funkcji, pojawiają się aktualizacje.
Wersja ta jest jednak zupełnie niespójna z wersją dla systemu iOS, inne układy okien, inne przyciski, inne wszystko.
Ale, ok, zawsze coś?
Potem jednak panu Iksińskiemu się nudzi, nie ma już czasu, cokolwiek. Wtedy właśnie załatwicie mi masę roboty, której nie przyjmę, bo zupełnie niezależny, osobny kod źródłowy, w żadnym stopniu niespójny z resztą Eltena, działający w innym języku, na innych funkcjach, zupełna odrębność.
A wtedy, jak Elten na Androida przestanie się rozwijać, dopiero będzie płacz i zgrzytanie zębami, szczególnie tych ludzi, których wśród nas nie ma.
A ja wiem najlepiej, ile pracy wymaga rozwijanie Eltena. To nie jest projekt, do którego usiądzie się z kawką w czwartek po południu na dwie godzinki i wystarczy.

Natomiast rozwiązanie, które proponuję, upraszcza sprawę znacznie. Jest jeden kod, który działa na iOS i Androidzie.
Funkcja dopisywana jest jednocześnie na te platformy.
Prócz silnika, każda jedna rzecz jest linia w linię równa.
#StandWithUkraine

#55 2 likes

Prosta rzecz, po prostu musi się znaleźć osoba, która będzie umieć język eltena, niezależnie, czy sama, czy ty, Dawidzie, dla dobra nauki, że tak powiem, przysiądziesz ileś tam razy, nie znam się na tym, i pokażesz. Nie wiem, czy wtedy nie mogłoby być tak, że ty byś pisał, a ten ktoś by dokumentował chociażby. Możesz też takie rzeczy, jak np. te sławne roboty głupiego, na zasadzie przepisania kilku rzeczy, prostych, do których możesz napisać prostą instrukcję, zlecać komuś, żeby już się tym nie zajmować. A argument, że nie ma komu, tu niestety nie działa, bo sama ci takich ludzi nie tylko szukałam, ale i znalazłam. Że kieruje koncepcją Dawid nie ma co zaprzeczać i, jeśli zespół miałby powstać, to nie tylko Dawid musiałby uznać, że tamci coś potrafią, ale i tamci musieli by uznać, że to Dawid to ocenia, Dawid jest kierownikiem i Dawid mówi tak, to przechodzi w takiej i takiej formie. WIęc tu akurat praca nad jednymi i drugimi mocno wymagana.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

#56 1 like

Oczywiście, ja jestem otwarty na pracę. Powiem więcej, oddałbym Androida już teraz do pracy w obecnej formie.
Ale, w obecnej formie, a nie od zera coś niezależnego, co nie wiadomo, czym i jak długo.
Ale, przykro mi, to jest język Ruby.
#StandWithUkraine

#57 1 like

Ty wiesz jak ja chcialem to zorbic. Dot net i xamarin, to Json Json.net, bardzo fajna biblioteka i mialbys iOS i Androida z glowy.

#58 1 like

Tak, wiem, jak to chciałeś zrobić.
Ale czy przez 4 lata Eltena to zasugerowałeś? Nie.
Nie, to nie pretensja, nikt ci nie kazał, nie masz obowiązku.
Ale teraz od miesięcy, od sierpnia powstaje kod w Rubym. Chcesz skreślić te pół roku prawie tylko dlatego, że ty wolisz inny język?
Sory, ale to nie jest zbyt poważne.
#StandWithUkraine

#59 1 like

Ale ja Dawidzie nie chce skreslac twojej pracy! Pisze tylko, jakbym napisal swojego niezaleznego klienta na Androida

Widzę dwa rozwiązania: 1. Niech Nuno pisze swoje, możecie się konsultować co do tego ukłądu okien i w ogóle interfejsu, sposobu komunikacji z serwerem i takie tam ale z myślą, że to jest projekt tymczasowy do kiedy powstanie oficjalna appka, drugi pomysł to, jeśli Nuno się zadeklaruje, że będzie nad tym siedział ciągle, niech robi po swojemu już na dłużej z błogosławieństwem Dawida, który zajmie się tym, co może testować,co używa itd.